Pyura chilensis Molina lub bardziej "po ludzku", „żywa skała” czy „żywy kamień” (polskiej nazwy nie posiada), to zwierzę które można odnaleźć w płytkich wodach tuż przy samych wybrzeżach Chile i Peru.
Pyura chilensis nie posiada mózgu, a żywi się zasysając do siebie wodę i przefiltrowując z niej mikroorganizmy. W krwi tego stworzenia zawarte są zadziwiająco duże ilości bardzo rzadkiego minerału jakim jest wanad. Stworzenie to rodząc się posiada płeć męską, samczą, ale od okresu dojrzewania staje się ono już na zawsze obojnakiem. Ale jak istota niezdolna do kontrolowanego poruszania rozmnaża się? Zwyczajnie wyrzuca z siebie chmurę jajeczek i spermy, które łącząc się tworzą nowy organizm.
Z racji szybkiego rozmnażania się odławianie tych pociesznych żyjątek jest całkowicie legalne, a nawet masowe. Na pytanie "dlaczego?/po co?" odpowiedź jest prosta i typowa dla ludzi - Pyura jest ceniona jako danie. Niektórzy jedzą na surowo, inni wolą dodać do surówki. Przez wysoką zawartość wanadu potrawa ma charakterystyczny smak, jest intensywna, gorzkawa, śliska, jakby mydlana.
Pyura chilensis nie posiada mózgu, a żywi się zasysając do siebie wodę i przefiltrowując z niej mikroorganizmy. W krwi tego stworzenia zawarte są zadziwiająco duże ilości bardzo rzadkiego minerału jakim jest wanad. Stworzenie to rodząc się posiada płeć męską, samczą, ale od okresu dojrzewania staje się ono już na zawsze obojnakiem. Ale jak istota niezdolna do kontrolowanego poruszania rozmnaża się? Zwyczajnie wyrzuca z siebie chmurę jajeczek i spermy, które łącząc się tworzą nowy organizm.
Z racji szybkiego rozmnażania się odławianie tych pociesznych żyjątek jest całkowicie legalne, a nawet masowe. Na pytanie "dlaczego?/po co?" odpowiedź jest prosta i typowa dla ludzi - Pyura jest ceniona jako danie. Niektórzy jedzą na surowo, inni wolą dodać do surówki. Przez wysoką zawartość wanadu potrawa ma charakterystyczny smak, jest intensywna, gorzkawa, śliska, jakby mydlana.