Akcja z gór Kaukazu w Dagestanie.
Akcja z gór Kaukazu w Dagestanie.
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Nie mam Twojego lustra, aczkolwiek to dobrze, że sam uznałeś się za członka wymienionej przeze mnie grupy. Być może jest jeszcze dla Ciebie jakaś nadzieja
Nie pisałem o wymowie, lecz o pisowni, geniuszu.
Jeśli zaś chodzi o wymowę- poczytaj, wyciągnij wnioski, smutny ćwoku.
Jak widać sam g. wiesz, nie pisałem o rosyjskiej pisowni, z którą ty wyjechałeś, a nazwa psa nie pochodzi z rosyjskiego, wyraz ,,alabay'', wywodzi się z rodziny języków tureckich z Turkmenistanu “ala” (mottled) and “bai”(obfity) i anglojęzyczna której użyłem jak najbardziej pasuje, л może oznaczać zarówno L jak i Ł, a nie tylko Ł jak napisałeś, poza tym nawet Rosjanie wymawiają nazwę psa przez L.
Nie mam Twojego lustra, aczkolwiek to dobrze, że sam uznałeś się za członka wymienionej przeze mnie grupy. Być może jest jeszcze dla Ciebie jakaś nadzieja
Nie pisałem o wymowie, lecz o pisowni, geniuszu.
Jeśli zaś chodzi o wymowę- poczytaj, wyciągnij wnioski, smutny ćwoku.
Jak widać sam g. wiesz, nie pisałem o rosyjskiej pisowni, z którą ty wyjechałeś, a nazwa psa nie pochodzi z rosyjskiego, wyraz ,,alabay'', wywodzi się z rodziny języków tureckich z Turkmenistanu “ala” (mottled) and “bai”(obfity) i anglojęzyczna której użyłem jak najbardziej pasuje, л może oznaczać zarówno L jak i Ł, a nie tylko Ł jak napisałeś, poza tym nawet Rosjanie wymawiają nazwę psa przez L.
centralasianstories.net/post/central-asian-shepherd-dogs
howtopronounce.com/russian/%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B9
Jąkasz się?
Cyt za wiki: "Owczarek środkowoazjatycki (oryginalna nazwa ros. среднеазиатская овчарка) – rasa psa zaliczana do grupy molosów w typie górskim, wyhodowana w Azji Środkowej, na terenie Rosji. Jego pierwotnym przeznaczeniem była ochrona zwierząt hodowlanych przed wilkami oraz stróżowanie. ..."
Zwróć uwagę na zwrot "...na terenie Rosji..."
Poczytaj jednak o wymowie, wciąż wychodzisz na durnia...
Nie pisałeś o pisowni rosyjskiej, ale podparłeś się takim linkiem: howtopronounce.com/russian/%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B9
Badałeś się kiedyś pod kątem schizofrenii?
"Owczarek środkowoazjatycki (oryginalna nazwa ros. среднеазиатская овчарка) – rasa psa zaliczana do grupy molosów w typie górskim, wyhodowana w Azji Środkowej, na terenie Rosji. Jego pierwotnym przeznaczeniem była ochrona zwierząt hodowlanych przed wilkami oraz stróżowanie. ..."
"Owczarek środkowoazjatycki (oryginalna nazwa ros. среднеазиатская овчарка) – rasa psa zaliczana do grupy molosów w typie górskim, wyhodowana w Azji Środkowej, na terenie Rosji. Jego pierwotnym przeznaczeniem była ochrona zwierząt hodowlanych przed wilkami oraz stróżowanie. ..."
Całość trzeba było wkleić, a nie manipulować, Polska też niestety leżała przez pewien czas na terenie Rosji - za wikipedią ,,Jest to jedna z najstarszych ras na świecie. Źródła podają, że rasa liczy sobie ok. 4000–5000 lat. Jedna z teorii głosi, że owczarek środkowoazjatycki pochodzi od dawnych mastifów azjatyckich[2] i jest protoplastą mastifa tybetańskiego. Inna, że wywodzi się właśnie od niego.
Owczarek środkowoazjatycki pochodzi z rejonów Kazachstanu, Turkmenistanu, Kirgistanu, a także Uzbekistanu. Wykorzystywany do pilnowania licznych stad zwierząt hodowlanych, należących do ludów środkowej Azji''
,,Nie pisałeś o pisowni rosyjskiej, ale podparłeś się takim linkiem:" .. I znowu manipulujesz jak ostatnia menda, to była odpowiedź na twoje ,,Алабай to alabai? Chodorkowski to Khodorkovskiy a Łukaszenka to będzie Lukashenka, no nie? Ja jebie... Wszyscy kretyni podpierają się germańską trasnskrypcją....
Tłumaczę literki:
А- a
л- ł
а- a
б- b
а- a
й- j
Co do problemu ataku wilków, niedźwiedzi na trzodę był to powszechny problem i potrzebne było remedium w postaci dużego, mocnego psa - zwanego najczęściej wolkodawem. W zależności od regionu. Mastiff Hiszpański. Podobny do Ałabaja Kuchi Koochi czy jakoś tak.
W okolicach Pakistanu, Indii potężny
Persia (Iran) to okolice psa Sarabi
I na koniec Ałabaj
Ty zwróć uwagę na to
Jąkasz się?
Cyt za wiki: "Owczarek środkowoazjatycki (oryginalna nazwa ros. среднеазиатская овчарка) – rasa psa zaliczana do grupy molosów w typie górskim, wyhodowana w Azji Środkowej, na terenie Rosji. Jego pierwotnym przeznaczeniem była ochrona zwierząt hodowlanych przed wilkami oraz stróżowanie. ..."
Doucz się ta rasa ma 5000 lat, wyhodowana przez Azjatów, a to tereny Rosji.....
Lekcja historii i geografii, Polska podobne jak Turkmenistan też była na terytorium Rosji, ale ciężko nas nazwać Rosjanami..
tutaj ostateczne wyjaśnienie, kiedy stosujemy i czytamy "l" a kiedy "ł"
Z polskiej wikipedii
Punkt dla Żmija
Nie zesraj się.
Ałabaj to ałabaj i chuj.
W Turkmeńskim oryginale jest Alabay i to jest prawidłowa nazwa, reszta to przeróbki.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów