i reakcja lewackich spierdolin umysłowych z Onetu:
Przy czym ten obrazek trochę jebie fejkiem bo aż nie wierzę, że lewaki są naprawdę takimi głupimi chujami
Fuck lefties!!!Sam jestes tępy chuj, z tym dymem to akurat prawda. Dym ma wywolac lzy, ktore z kolei oczyszczaja kanaliki z gazu pieprzowego. Pelno ciapakow tak robilo, a nie udzielali zadnych wywiadow. I glupio ci teraz baranie, ze zaslepiony łykasz propagande ja ostatnia dziwka?
Sam jestes tępy chuj, z tym dymem to akurat prawda. Dym ma wywolac lzy, ktore z kolei oczyszczaja kanaliki z gazu pieprzowego. Pelno ciapakow tak robilo, a nie udzielali zadnych wywiadow. I glupio ci teraz baranie, ze zaslepiony łykasz propagande ja ostatnia dziwka?
Sam jestes tępy chuj, z tym dymem to akurat prawda. Dym ma wywolac lzy, ktore z kolei oczyszczaja kanaliki z gazu pieprzowego. Pelno ciapakow tak robilo, a nie udzielali zadnych wywiadow. I glupio ci teraz baranie, ze zaslepiony łykasz propagande ja ostatnia dziwka?
Sam jestes tępy ch*j, z tym dymem to akurat prawda. Dym ma wywolac lzy, ktore z kolei oczyszczaja kanaliki z gazu pieprzowego. Pelno ciapakow tak robilo, a nie udzielali zadnych wywiadow. I glupio ci teraz baranie, ze zaslepiony łykasz propagande ja ostatnia dz**ka?
OpisTępaku zjebany, jak dostajesz gazem po oczach, to kanaliki łzowe nie nadążają z produkcją łez XDDD Ryczysz jak bóbr i to tak, że jakiś dym z papierosa nie wiele by ci zrobił różnicę. Ty to lubisz w dupę i łylnąć fejk facts od oneciku, nie?
Zamknij p*zde pajacu widać, że nigdy nie dostałeś gazem. Gaz wywołuj przede wszystkim ból i szczypanie. Wtedy pomoże ci tylko neutralizacja solą fiz. lub mlekiem. Ale co innego gdy nie dostaniesz prosto w mordę tylko np. gaz przeleci obok lub żel osiądzie na twoich szmatach. Ciągle podrażnione oczy, nie mają wody pod ręką, więc ratują się dymem. Tu masz k***a inny przykład. Typ rozpie**alał szpadlem płot i dostał żelem na plecy. Widziałeś żeby udzielał wywiadu? Więc zamknij łeb tępy zjebie.
W dużym skrócie, za fakenews.pl
Autorem relacji wideo, z której pochodzi wycięty fragment jest Hardy Ahmad, który według danych z profilu pochodzi z As-Sulajmanija, miasta w północno-wschodnim Iraku, w Kurdyjskim Okręgu Autonomicznym.
W relacji Ahmada, która rozpoczęła się o 12:13:
…w 34 minucie widzimy chłopca, który udziela wywiadu białoruskiemu propagandziście Aleksiejowi Golikowowi, pracownikowi kanału telewizyjnego STV.
Działo się to o godzinie 12:47.
Następna relacja na żywo rozpoczęła się o 13:02 czasu polskiego, czyli już po udzieleniu wywiadu przez chłopca.
W drugiej minucie filmu widzimy śmigłowiec, który zawisł na około półtorej minuty nad kordonem policji i żandarmerii. W tym czasie część uchodźców zakrywa oczy, prawdopodobnie z powodu wzbijającego się w powietrze pyłu.
Pod koniec tej relacji chłopiec podchodzi do płotu, w tym momencie można zauważyć przedmiot przypominający butlę z gazem, którą wyciąga przedstawiciel polskich służb, jednak nie widać, aby gaz został rozpylony. Nie widać tego również po reakcji imigrantów. Należy jednak zaznaczyć, że zgodnie z nagraniami Ministerstwa Obrony Narodowej, gaz łzawiący był wielokrotnie używany podczas prób sforsowania zasieków przez grupy migrantów. Również filmy udostępniane przez rząd od rana 09.11 wskazują na używanie gazu.
W trzeciej relacji na żywo, która zaczęła się o 13:13:
..chłopiec kończy przemowę i zaczyna pocierać rękami oczy. Widać to w 3 minucie filmu.
Następnie widzimy jak chłopiec wstaje i podchodzi do mężczyzn, którzy podstawiają mu pod oczy papierosa oraz dmuchają dymem w oczy najprawdopodobnie w celu wywołania łzawienia po zaprószeniu oczu pyłem wzniesionym przez śmigłowiec lub po wcześniejszym użyciu gazu.
Należy zaznaczyć raz jeszcze, że ta relacja rozpoczęła się o godzinie 13:13, czyli już po udzieleniu wywiadu pracownikowi kanału telewizyjnego STV. Cały proceder nie mógł więc być próbą manipulacji odbiorcami, gdyż później chłopiec nie występował już w telewizji (lub takich nagrań nie opublikowano).
MIT: Dym łagodzi skutki działania gazu łzawiącego
Najprawdopodobniej mężczyźni dmuchali dymem papierosowym, ponieważ myśleli, że chłopiec ma podrażnione oczy ze względu na rozpylony gaz pieprzowy. Jest to popularny na Bliskim Wschodzie mit, według którego dym ma łagodzić skutki działania gazu łzawiącego. Pisaliśmy o tym już w zeszłym roku. Podobne przypadki znajdziecie na poniższych filmach.
Źródła
Kresy24: kresy24.pl/bialoruska-tv-niemiecki-terror-z-ii-wojny-swiatowej-doskona...
Biełsat: twitter.com/Bielsat_pl/status/1457698429132488706
Ahmad: facebook.com/100004376105212/videos/786585825513894, facebook.com/100004376105212/videos/568184304525113, facebook.com/100004376105212/videos/570472867375397/