18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (6) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Sayagin666 2015-02-26, 7:32 2
ojoj jakie smieszne, niczym tadeusz drozda zakladajacy na siebie drugi krawat ! a te efekty dzwiekowe takie smieszne fiuuuu ! Dawaj wiecej ! eeeee nie, nie dawaj... chujnia
Zgłoś
Proxably 2015-02-26, 11:26
Ja mam takie pytanie - odpowie mi ktoś jak to jest z tymi wiatrakami? Ale tak na poważnie? One szkodzą czy nie w końcu. Wielokrotnie prejeżdżając przez zachodniopomorskie widziałem plakaty we wsiach "STOP WIATRAKOM" itp itd. Jak to jest naprawdę z nimi??
Zgłoś
SamSobieBogiem 2015-02-26, 12:38 30
@up jak się czegoś nie rozumie to się zazwyczaj tego boi. Domena ludzi prostych i tu masz odpowiedź.
Zgłoś
~Vuko 2015-02-26, 13:45 7
Pieczara666 napisał/a:

One szkodzą czy nie w końcu.

Wychodzi na to, że jednak szkodzą. Ludzie skarżą się na monotonny hałas. A no i jeszcze dochodzi do tego efekt migotania cieni ale niech jakiś ekspert się wypowie jak to z tym jest, bo ja dopiero o tym wyczytałem.

ukryta treść
Obracające się łopaty wirnika turbiny wiatrowej rzucają na otaczające je tereny cień, powodując tzw. efekt migotania nazywany również niesłusznie efektem stroboskopowym. Z efektem migotania cieni mamy do czynienia głównie w krótkich okresach dnia, w godzinach porannych i popołudniowych, gdy nisko położone na niebie słońce świeci zza turbiny, a cienie rzucane przez łopaty wirnika są mocno wydłużone. Jest on szczególnie zauważalny w okresie zimowym, kiedy to kąt padania promieni słonecznych jest stosunkowo mały (EDR, 2009).

Naukowcy są zgodni, że migotanie o częstotliwości powyżej 2,5 Hz1, zwane efektem stroboskopowym, może być dla człowieka uciążliwe. Ale tylko u 5% osób chorych na epilepsję, które poddano badaniu wpływu migotania światła na samopoczucie, częstotliwości w zakresie 2,5 - 3 Hz wywołały negatywne efekty. U większości osób reakcja ze strony organizmu pojawia się przy wielokrotnie wyższych częstotliwościach, rzędu 16 - 25 Hz. Wg British Epilepsy Association (Brytyjskiego Stowarzyszenia Epilepsji) nie ma żadnych dowodów na to, że zjawisko migotania cieni, którego źródłem jest farma wiatrowa, może wywoływać ataki epilepsji. Maksymalne częstotliwości migotania wywołanego przez współczesne turbiny wiatrowe nie przekraczają bowiem 1 Hz, czyli znajdują się dużo poniżej progowej wartość 2,5 Hz i nie powinny być odbieranie jako szkodliwe (British Epilepsy Association, 2009).

Aby efekt migotania ceni wywoływany przez elektrownie wiatrowe mógł osiągnąć częstotliwość efektu stroboskopowego, a więc przekraczać wartość 2,5 Hz, rotor wiatraka musiałby wykonywać 50 obrotów wirnika na minutę, tymczasem nowoczesne wolnoobrotowe turbiny obracają się z prędkością maksymalną 20 obrotów na minutę. Nowoczesne turbiny wiatrowe wykonują natomiast nie więcej niż 12-20 obrotów na minutę (RES, 2008). Stare turbiny, mniejszych mocy (poniżej 500 kW) mogą obracać się znacznie szybciej, nawet powyżej 50 obrotów na minutę.

Intensywność zjawiska migotania cieni, a tym samym jego odbiór przez człowieka, uzależnione są od kilku czynników (Ove Arup and Partners, 2004):

- wysokości wieży i średnicy wirnika

- odległości „obserwatora” od farmy wiatrowej - im zabudowania mieszkalne są bardziej oddalone od inwestycji, tym efekt migotania cieni jest mniejszy. Zakłada się, że nie jest on w ogóle dostrzegalny przy odległości równej 10-krotnej średnicy rotora (a więc średnio przy 400 – 800 metrach)
pory roku

- zachmurzenia – im większe zachmurzenie tym mniejsza intensywność migotania cieni

- obecności drzew pomiędzy turbiną wiatrową a „obserwatorem” – znajdujące się pomiędzy turbiną wiatrową a „obserwatorem” drzewa lub budowle znacznie redukują efekt migotania cieni

- orientacji okien w budynkach, które znajdują się w strefie migotania cieni

- oświetlenia w pomieszczeniu – jeśli dane pomieszczenie doświetlenie jest przez oświetlenie sztuczne bądź przez okno, które nie znajduje się w strefie oddziaływania cieni, intensywność zjawiska migotania cieni w danym pomieszczeniu będzie znacznie ograniczona.

Już na etapie projektowania farmy wiatrowej specjalne programy komputerowe, np. WindPro, pozwalają na symulację zasięgu i intensywności zjawiska migotania cieni, z którym będziemy mieli do czynienia w konkretnym miejscu. Jest to zawsze tzw. najbardziej pesymistyczny scenariusz, z którym mielibyśmy do czynienia w przypadku zawsze bezchmurnego nieba oraz warunków wietrznych pozwalających na nieprzerwaną pracę turbin. (EDR, 2009). Niewątpliwie jednak możliwość modelowania tego zjawiska na etapie projektowania inwestycji umożliwia zaplanowanie i wdrożenie odpowiednich środków zaradczych, mających na celu ograniczenie negatywnego wpływu farmy w tym zakresie (np. w postaci strefy buforowej z roślinności drzewiastej).

Pomimo tego, że w żadnym kraju nie ma przepisów prawnych regulujących kwestie związane z migotaniem cieni, w kilku z nich istnieją wytyczne, do których inwestorzy farm wiatrowych się stosują. W Niemczech przyjęto, że gospodarstwa domowe i biura znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie elektrowni wiatrowych mogą być narażone na efekt migotania cieni maksymalnie przez 30 godzin w ciągu roku i 30 minut dziennie, przy założeniu najbardziej pesymistycznego scenariusza, a więc bezchmurnego nieba (Klepinger, 2007). Podobne wytyczne stosuje się również w Belgii (PREDAC, 2004).

Źródło: oddzialywaniawiatrakow.pl/oddzia%C5%82ywaniawiatrak%C3%B3w,menu,49,74.html
Zgłoś
gregor40 2015-02-26, 14:12 5
Dodam, że wiatraki wyjaławiają ziemię wokół, bo wszystkie drobne stworzonka, gąsieniczki, dźdźowniczki, kreciki, myszki, norniczki, cyganki i inne żucki potrzebne do prawidłoego funkcjonowania ekosystemu gelby spierdalają w siną dal od ibracji
Zgłoś
AfroMan25 2015-02-26, 14:14 1
robota na akord, nic przyjemnego
Zgłoś
nooq 2015-02-26, 14:56
Jest jakiś ekspert który mieszka w pobliżu takich wiatraków i powie mi czy one naprawde tak głośno pracują?
Zgłoś
Qweascz 2015-02-26, 19:13
hmm co do "efektu migotania" poczekajcie parę miechów do lata, załączę filmik i jak da radę zrobię ogólne rozeznanie w faunie i florze w okolicy wiatraka. Jestem ciekawy czy rzeczywiście "życie" ucieka z powodu wibracji. Póki co trzeba czekać aż słońce będzie wyżej na horyzontem. Hmmm zajebisty temat na magisterkę, baa nawet na doktorat:D "Wpływ elektrowni wiatrowych na faunę i florę w najbliższej okolicy" ojjj podziałem.
Zgłoś
~Angel 2015-02-26, 20:47 8
gregor40 napisał/a:

Dodam, że wiatraki wyjaławiają ziemię wokół, bo wszystkie drobne stworzonka, gąsieniczki, dźdźowniczki, kreciki, myszki, norniczki, cyganki i inne żucki potrzebne do prawidłoego funkcjonowania ekosystemu gelby spierdalają w siną dal od ibracji

Jeżeli to jedyny sposób na pozbycie się cyganów to jestem za tym aby wiatraki stawiano na każdym rogu

I wcale nie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ekosystemu wręcz go zaburzają.

Zgłoś
Velterwald 2015-02-26, 21:28 2
Żadnych źródeł informacji nie podam bo to wyniki konwersacji z mądrzejszymi ode mnie wiec tylko powiem, że elektrownie wiatrowe może i byłyby dobre ale jako takie dodatkowe źródło prądu w domach itp. ale nigdy w życiu jako główny generator prądu na którym ma opierać się gospodarka. Są po prostu nieefektywne, pół europy się tego pozbywa a u nas kupują ten wyeksploatowany złom, malują i stawiają na polach chwaląc się jacy to nowocześni i ekologiczni jesteśmy.

Druga sprawa jest taka, że jest to też sposób na przejmowanie gruntów, ponieważ gdy ktoś zgadza się na postawienie takiego wiatraka, ma prawa do gruntu tylko osoba określona w umowie, gdy umrze ziemia nie jest dziedziczona ale przechodzi w ręce gminy/inwestora to zależy od rodzaju umowy.

To wszystko tak w skrócie i z pamięci wiec może to być zwykły kit.

W kraju który ma tyle rzek i tak doskonałe możliwość eksploatowania pływów wody jak w Polsce stawianie farm wiatrowych to albo lewy biznes albo idiotyzm.
Zgłoś
sojerek69 2015-02-26, 21:48
to było tak głupie, że aż ofiaruję Ci piwko
Zgłoś
BYNIO123 2015-02-26, 22:03 8
wczesniej mieszkalem ok 300 metrów od takiego wiatraka tylko ze troche starszego typu i przy wiekszym wietrze było słychać szum ale myślę ze nie gorszy niż np w mieście przy ruchliwej ulicy teraz w miejscu gdzie pracuje w odleglosciach ok 600-1000 m stoi 7 wiatrakow tych większych, nowszych i po prostu nie da się ich usłyszeć, nie wiem jak to jest z tym migotaniem tego cienia ale pewnie też bujda, najlepiej ludzi straszyć wiatrakami żeby się tylko nic nie zmieniło w tym burdelu poza tym te wiatraki raczej ustawiają w miejscach odludnych, duze łaki i pola gdzie więc komu hałas przeszkadza dzikom?
w Niemczech dużo wiatraków mają rolnicy którzy w ten sposób zasilają swoje farmy a nadwyżki sprzedają elektrowni ale tu rolnik ma być biedny ceną zboża czy mięsa latwo mogą manipulować ale ceny prądu na pewno by nie obniżyli żeby im dojebać po kieszeni, ale nie nie budujmy w tym kraju lepiej walczyć z "wiatrakami" niż z nieuczciwą POlityką nierządu
Zgłoś
19WTJ89 2015-02-26, 22:13 2
Pracowałem przy wiatrakach , praktycznie od samych wykopów pod pierścień do postawienia i uruchomienia wiatraku . Z mojego punktu widzenia wiatraki poza tym że nie komponują się pięknem z naszą przyrodą w niczym ludziom nie powinny przeszkadzać.

Hałas - Wiatraki są stawiane zawsze w odległości takiej aby nie docierał do domostw i nie przeszkadzał mieszkańcom ( zdarzają się miejsca że lekko wiatrak można słyszeć efekt wiatru terenu który tworzy tak zwany tunel ) Najczęściej krzyczą sąsiedzi których pól nie wybrano .

Estetyka - no tu to może za ciekawie nie wygląda kwestia gustu

Wyjaławianie się ziemi - ktoś wyżej podał taki przykład . Ja osobiście nigdy takiego efektu nie widziałem z rozmów z rolnikami o czymś takim nie słyszałem .

Umowy - Kwestia ogarnięcia rolnika , są tacy co po 20 latach rzeczywiście stracą ziemię po prostu jak to bywa dowiedział się że dostanie za wiatrak miesięcznie od 1500 do 2200 (takie są raty u mnie w rejonie ) to jebut podpisze i żyję . Ci którzy mają troszeczkę oleju nie podpisywali takiej klauzuli i u nich też stoją .

Wiatraki wymienia się po około 20 latach są jak wszędzie mniej czy bardziej żywotne .

Pierścienie pod wiatrak projektowane są według firm które go chcą postawić ja pracowałem przy projektach w których było okolo 60 ton stali jak i 320 a wysokość wiatraku była identyczna , wiadomo zbrojenie uzupełniamy betonem pamiętam że na 60 ton stali przyjeżdżało około 40-42 gruszek .
Zgłoś
tranzystor 2015-02-26, 22:17
gregor40 napisał/a:

Co Ty bredzisz? Cyganki do czegoś potrzebne?
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem