jak zrobić zapalniczkę tłokową
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:19
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Treść komentarza został ukryta - użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten wpis.
Ciekawe, ale moim zdaniem większość zasługi leży po stronie tego smaru, który tam dał. Palny smar zadziałał jak paliwo w silniku diezla. Mieszanka powietrza i smaru zapala się przy ściśnięciu i zapala podpałkę. Wydaje mi się, że sama mieszanka tlen-podpałka by się nie zapaliła...
zapalniczka w sklepie: 1,20zł
stracony czas na kupno przy okazji: 10 sekund
stracony czas na kupno przy okazji: 10 sekund
miczel1 napisał/a:
człowieku nam sie nie chce wstac do kibla na szczocha Ty chcesz aby ktos wiercił cioł i chuj wie co jeszcze....spierdalaj
Wrzuciłem to w ramach ciekawostki, poza tym nie każdy na tym portalu jest śmierdzącym, tłustym nierobem, dla którego najprostszy wysiłek jest nadludzkim wyczynem. A za to spierdalaj dostaniesz nagrodę i uwolnisz nad od swojej głupoty na jakiś czas.
Cytat:
Wydaje mi się, że sama mieszanka tlen-podpałka by się nie zapaliła...
Masz rację.
Wydaje Ci się.
Ten mechanizm jako jedyni na świecie wymyślili aborygeni. Podczas gdy inne rasy/narody tarli dwa patyki, albo krzemienie, kolesie z Australii rozpalali ogniska takim oto cudeńkiem.
@gregor smar nie ma tu nic do zapłonu, pomaga jedynie zmniejszyć tarcie tłoka, a raczej uszczelek, jak olej silnikowy w silnikach. To co tu sie dzieje to zwykła adiabata (nie idealna ale zawsze). Sprężany gaz podwyższa swoją temperaturę. Jeśli zrobisz to wystarczająco szybko to temperatura wzrośnie na tyle, że ten łatwopalny kawałek zacznie się żarzyć. Na tej zasadzie działają silniki diesla. Tam mieszanka też jest sprężana tak, że następuje jej samozapłon.
Taak, na pewno każdy ma w domy narzędzia potrzebne do zbudowania tego.
Wg mnie rzeźbienie tej "zapalniczki" to sztuka dla sztuki. Pleksi szybko się rozszczelni i straci kompresję, a poza tym nawet nie generuje prawdziwego ognia, tylko żar. Nie zapalimy tym głupiej świeczki. Dużo lepszym, trwalszym i prostszym rozwiązaniem jest chociażby krzesiwo.
nie każdy ma taki sprzet do zrobienia takiej zapalniczki... lepsza opcja kupic za złotówke w sklepie..
kupilem w militaria krzesiwo za tu dolars ktore dziala lepiej niz ta jego zapalniczka za łan dolars+ troche roboty.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów