właśnie trafił do żołądka? Z racji zaistniałego ostatnio wydarzenia jakim jest uruchomienie na FB nowego wirusa do zbierania like podsyłam wam takie coś. "Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku, uwzględniając proces trawienia. Zanurzyli w roztworze kwasu solnego (który w żołądku aktywuje enzymy trawienne) połowę burgera z restauracji McDonald's i odczekali 3,5 godziny."Wiadomo film nie odzwierciedla w całości zaistniałego tam procesu trawienia.Ale pomaga go nieco ukazać.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
27 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:26
🔥
Są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
- teraz popularne
Vuko napisał/a:
W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony
Po pierwsze inne stężenie kwasu już wpływa na proces rozkładania materii organicznej. A po drugie i co ważniejsze, w ludzkim żołądku masz też szereg enzymów które wykorzystują kwas do hydrolizy i rozkładu związków na mniejsze i ich wchłanianie. Tutaj to pływa sobie tylko w roztworze o nienaturalnym stężeniu kwasu, bez obecności enzymów głównie hydrolitycznych i bez procesów rozrabiania tego jedzenia. Więc nie ma żadnych podobieństw między tym a żołądkiem.
Analizowanie pokarmu po tym jak się zachowuje w żołądku to tak jakby analizować osiągi Nissana 350Z na etapie montowania opon.
W ludzkim organizmie od momentu wsadzenia w pysk pokarmu dzieją się procesy trawienne...
Jednym słowem pier****** ludziom z mózgu jeszcze bardziej nieświadomego gówna niż teraz mają.
W ludzkim organizmie od momentu wsadzenia w pysk pokarmu dzieją się procesy trawienne...
Jednym słowem pier****** ludziom z mózgu jeszcze bardziej nieświadomego gówna niż teraz mają.
tak naprawdę to co dzieje się w żołądku dotyczy każdego pokarmu czy ojebiemy kebaba czy cheesburgera czy zdrową sałatkę z warzyw proces Kurwa bedzie wygladał tak samo! i tak gówno z tego co zjemy. Znaczy w sensie dosłownym.
Kaskaderdx10 napisał/a:
ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
Przecież w żołądku też jest kwas solny - HCl, z tym że jest u nas rozcieńczony.
Każdy z nas rzygał... I co leciała czarna ciecz czy smolista papka... Raczej kurwa wątpię...
"Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku", naprawdę? Wlali HCl do zlewki i wpierdolili do niej burgera. Po chuju odtworzenie warunków zbliżonych do tych panujących w żołądku.
Vuko napisał/a:
W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony
Sixpack napisał/a:
Przecież w żołądku też jest kwas solny - HCl, z tym że jest u nas rozcieńczony.
No kurwa, dwóch geniuszy się dobrało.
"W skład soku żołądkowego wchodzą:
- podpuszczka ścina białka mleka,
- pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek,
- kwas solny w dużym stężeniu, który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (ok. 1,5 pH),
- lipaza żołądkowa, która rozpoczyna trawienie tłuszczów,
- śluz chroniący ściany żołądka przed kwasem solnym, czynnikami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi, biologicznymi, a także samostrawieniem. Warstwa śluzu ma grubość ok. 1 mm. Działa bakteriobójczo."
Ale dla was to i tak sam kwas solny, tylko w innym stężeniu.
Ja sie zawsze zastanawiałem dlaczego gówno jest czarne/ciemne teraz już wiem... Dziekuje sadistic...
Czyli gówno śmierdzi w zasadzie chlorem... dobree... lubie to!
Czyli gówno śmierdzi w zasadzie chlorem... dobree... lubie to!
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów