18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia (3) Soft (3) Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:04
📌 Konflikt izrealsko-arabski - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:25
właśnie trafił do żołądka? Z racji zaistniałego ostatnio wydarzenia jakim jest uruchomienie na FB nowego wirusa do zbierania like podsyłam wam takie coś.
"Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku, uwzględniając proces trawienia. Zanurzyli w roztworze kwasu solnego (który w żołądku aktywuje enzymy trawienne) połowę burgera z restauracji McDonald's i odczekali 3,5 godziny."Wiadomo film nie odzwierciedla w całości zaistniałego tam procesu trawienia.Ale pomaga go nieco ukazać.
Zgłoś
Avatar
sard 2014-08-09, 23:08 7
I tak na kacu każdy to gówno wpierdoli, aż mu się świńska morda będzie trzęsła
Zgłoś
Avatar
qwerty1234567890 2014-08-09, 23:11 35
Domyślam się, że ludzie nie gryzą jedzenia tylko szamają w całości..
Zgłoś
Avatar
Kaskaderdx10 2014-08-09, 23:20 72
ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
Zgłoś
Avatar
Kakushkin 2014-08-09, 23:21 10
No i jak wiadomo ślina w żaden sposób nie wpływa na pokarm, dopiero w żołądku połknięte w całości hamburgery zmieniają się w czarnego gluta.

Jak się czepiać to się czepiać ;d
Zgłoś
Avatar
L................R 2014-08-09, 23:29 1
@Damundo

Walnij się ty w czoło,śliną zmiękczasz,nawilżasz pokarm mózgu
Zgłoś
Avatar
Kakushkin 2014-08-09, 23:52 43
LIONER napisał/a:

@Damundo

Walnij się ty w czoło,śliną zmiękczasz,nawilżasz pokarm mózgu



Powszechnie znaną funkcją śliny jest funkcja trawienna – dzięki mucynom ułatwia ona formowanie kęsa pokarmowego, zlepia pokarm, nadaje mu śliskość, ułatwia połykanie, zaś zawarta w niej amylaza i inne enzymy trawienne wstępnie trawią składniki pokarmowe.

Zalecam odrobienie podstawówki zanim zacznie się rzucać do innych w internetach.
Zgłoś
Avatar
Lychee 2014-08-10, 0:13 5
LIONER, Jak jesz lizaka albo cukierka to rozpuszcza się on już w buzi od czego? Od ciepła wytworzonego przez tarcie językiem? Zawsze myślałam, że to przez amylazę ślinową głownie, która rozkłada węglowodany (cukry)... ale jestem tylko głupią kobietką, lepiej wróce do kuchni.
Zgłoś
Avatar
Calis 2014-08-10, 0:26 6
A może tak pokażą dla porównania rozpuszczenie zwykłej kanapki w tym kwasie?
Zgłoś
Avatar
benzedrine 2014-08-10, 0:28 1
ja dostarczam żarcie, żołądek niech sobie radzi, chyba musi być jakiś podział obowiązków?
Zgłoś
Avatar
Kakushkin 2014-08-10, 0:37
Treść komentarza został ukryta - użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten wpis.
Avatar
R................y 2014-08-10, 1:05 2
To dlatego kupa jest czarna !
Zgłoś
Avatar
~Vuko 2014-08-10, 1:06 1
Kaskaderdx10 napisał/a:

ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku


W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony

Obrońcy tego "hanburgera" chyba naprawdę kochają McDonalds że nadal go bronią. Gówno jakich mało. Zresztą kto się stołuje w macu ten w życiu siłowni nie widział. Jeszcze nie spotkałem kogoś kto chodzi na siłownię i w macu jada częściej niż raz na kilka(naście) miesięcy. Dlaczego? Dlatego, że jak się spróbuje zdrowego trybu życia to się do gówna nie wraca
Zgłoś
Avatar
p................n 2014-08-10, 1:13 2
Nie zjadłbym tego gówna, nawet jakbym był w stanie trawić azbest.
Zgłoś
Avatar
sulibor 2014-08-10, 1:43 1
Lychee napisał/a:

LIONER, Jak jesz lizaka albo cukierka to rozpuszcza się on już w buzi od czego? Od ciepła wytworzonego przez tarcie językiem? Zawsze myślałam, że to przez amylazę ślinową głownie, która rozkłada węglowodany (cukry)... ale jestem tylko głupią kobietką, lepiej wróce do kuchni.


To wróć kochana do kuchni, bo amylaza nie ma udziału w rozpuszczaniu, a Ty młodym sadolom robisz kurwę z nauki. Kanapki na pewno robisz lepiej

Żeby nie robić długiego wywodu, to tyle tylko powiem, że jedynie substancje w rozproszeniu molekularnym (czyli rozpuszczone) dziabdzają się z enzymami (amylaza - enzym).

I wbijcie sobie do głowy różnicę:
Hydroliza, czyli rozkład substancji z udziałem wody (np sacharoza+h2o--->glukoza+fruktoza) ---> reakcja chemiczna
Rozpuszczanie, czyli zmiana stopnia rozdrobnienia pod wpływem wody ("znikanie" lizaka ) ---> proces fizyczny

Przepraszam, musiałem, jestę ekspertę
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie