właśnie trafił do żołądka? Z racji zaistniałego ostatnio wydarzenia jakim jest uruchomienie na FB nowego wirusa do zbierania like podsyłam wam takie coś. "Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku, uwzględniając proces trawienia. Zanurzyli w roztworze kwasu solnego (który w żołądku aktywuje enzymy trawienne) połowę burgera z restauracji McDonald's i odczekali 3,5 godziny."Wiadomo film nie odzwierciedla w całości zaistniałego tam procesu trawienia.Ale pomaga go nieco ukazać.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
I tak na kacu każdy to gówno wpierdoli, aż mu się świńska morda będzie trzęsła
Domyślam się, że ludzie nie gryzą jedzenia tylko szamają w całości..
ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
No i jak wiadomo ślina w żaden sposób nie wpływa na pokarm, dopiero w żołądku połknięte w całości hamburgery zmieniają się w czarnego gluta.
Jak się czepiać to się czepiać ;d
Jak się czepiać to się czepiać ;d
LIONER napisał/a:
@Damundo
Walnij się ty w czoło,śliną zmiękczasz,nawilżasz pokarm mózgu
Powszechnie znaną funkcją śliny jest funkcja trawienna – dzięki mucynom ułatwia ona formowanie kęsa pokarmowego, zlepia pokarm, nadaje mu śliskość, ułatwia połykanie, zaś zawarta w niej amylaza i inne enzymy trawienne wstępnie trawią składniki pokarmowe.
Zalecam odrobienie podstawówki zanim zacznie się rzucać do innych w internetach.
LIONER, Jak jesz lizaka albo cukierka to rozpuszcza się on już w buzi od czego? Od ciepła wytworzonego przez tarcie językiem? Zawsze myślałam, że to przez amylazę ślinową głownie, która rozkłada węglowodany (cukry)... ale jestem tylko głupią kobietką, lepiej wróce do kuchni.
A może tak pokażą dla porównania rozpuszczenie zwykłej kanapki w tym kwasie?
ja dostarczam żarcie, żołądek niech sobie radzi, chyba musi być jakiś podział obowiązków?
Treść komentarza został ukryta - użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten wpis.
To dlatego kupa jest czarna !
Kaskaderdx10 napisał/a:
ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony
Obrońcy tego "hanburgera" chyba naprawdę kochają McDonalds że nadal go bronią. Gówno jakich mało. Zresztą kto się stołuje w macu ten w życiu siłowni nie widział. Jeszcze nie spotkałem kogoś kto chodzi na siłownię i w macu jada częściej niż raz na kilka(naście) miesięcy. Dlaczego? Dlatego, że jak się spróbuje zdrowego trybu życia to się do gówna nie wraca
Nie zjadłbym tego gówna, nawet jakbym był w stanie trawić azbest.
Lychee napisał/a:
LIONER, Jak jesz lizaka albo cukierka to rozpuszcza się on już w buzi od czego? Od ciepła wytworzonego przez tarcie językiem? Zawsze myślałam, że to przez amylazę ślinową głownie, która rozkłada węglowodany (cukry)... ale jestem tylko głupią kobietką, lepiej wróce do kuchni.
To wróć kochana do kuchni, bo amylaza nie ma udziału w rozpuszczaniu, a Ty młodym sadolom robisz kurwę z nauki. Kanapki na pewno robisz lepiej
Żeby nie robić długiego wywodu, to tyle tylko powiem, że jedynie substancje w rozproszeniu molekularnym (czyli rozpuszczone) dziabdzają się z enzymami (amylaza - enzym).
I wbijcie sobie do głowy różnicę:
Hydroliza, czyli rozkład substancji z udziałem wody (np sacharoza+h2o--->glukoza+fruktoza) ---> reakcja chemiczna
Rozpuszczanie, czyli zmiana stopnia rozdrobnienia pod wpływem wody ("znikanie" lizaka ) ---> proces fizyczny
Przepraszam, musiałem, jestę ekspertę
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów