📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
filmik w skrócie....tududududududu...........wrrrrrrrrrrrrrrr..............wuuuuuuuuuuuuuwwwwwssssssssssssiuuuuuu....
Cytat:
alexandrus
@ up A-10 (Warthog) Thunderbolt'a II
Kolega nie napisał, że pełna nazwa to Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II oraz zapomniał dodać, że uzbrojeniem jest działko GAU-8/A Avenger kal. 30 mm z zapasem 1350 pocisków.
Pozdrawiam!
kolega nie nadmienił też, że GAU-8/A Avenger strzela z prędkością naddźwiękową więc najpierw widać efekt a dopiero później wrrrrrrrrrrrrrr.
BTW siła odrzutu GAU-8/A Avenger wynosi ok. 45kN a ciąg A-10 ok. 80 kN więc piloci preferują kilkusekundowe serie aby nie wyhamować zbytnio samolotu. Poza tym przy swojej szybkostrzelności praktycznej zapas amunicji wystarcza na mniej więcej 20 sek. serię.
BTW siła odrzutu GAU-8/A Avenger wynosi ok. 45kN a ciąg A-10 ok. 80 kN więc piloci preferują kilkusekundowe serie aby nie wyhamować zbytnio samolotu. Poza tym przy swojej szybkostrzelności praktycznej zapas amunicji wystarcza na mniej więcej 20 sek. serię.
Miałem taki model
Salieri16000 napisał/a:
Kolega nie napisał, że pełna nazwa to Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II oraz zapomniał dodać, że uzbrojeniem jest działko GAU-8/A Avenger kal. 30 mm z zapasem 1350 pocisków.
Obrazek
Pozdrawiam!
Ehh a po co? Dałem tylko target do szukania, co może jeszcze całą wikipedię wraz ze źródłami miałem przekopiować kolego? Jak ktoś ciekawy tematu to dałem target a resztę sam znajdzie, już się tak nie rozleniwiajmy
suirad napisał/a:
GAU-8/A Avenger strzela z prędkością naddźwiękową więc najpierw widać efekt a dopiero później wrrrrrrrrrrrrrr
Amunicja poddźwiękowa jest stosowana bardzo rzadko i wymaga stosowania tłumika dźwięku, są też specjalne bronie przystosowane do strzelania tylko z takiej amunicji (np. VSS Wintorez, AS Val). Wynika to z kiepskiej balistyki zewnętrznej (szybkie opadanie pocisku) oraz niskiej energii kinetycznej pocisku.
Nawet zwykłe .22 LR są naddźwiękowe.
PS. Wie ktoś gdzie można dostać takie koszulki?
@ up znalazłem tylko bluzę ebay.com/itm/Medium-Hoodie-A-10-Warthog-USAF-Keep-Calm-And-BRRRT/18298...
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów