18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 11:41
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-02, 21:59
Dark Ambient
Joseph_Fritzl • 2012-08-28, 0:46
"Dark ambient – jeden z podgatunków muzyki ambient, powstały w latach 80. ubiegłego wieku.

Jak sama nazwa wskazuje, jest to tzw. muzyka tła. Nie obowiązuje tutaj harmonia, linia melodyczna, a nawet rytm. Celem jest stworzenie "muzyki otoczenia". W przeciwieństwie do głównego gatunku – ambientu, gdzie muzyka miała być przyjemna, relaksująca, dark ambient jest muzyką mroczną, która może wywoływać strach, przerażenie, niepokój lub uczucia smutku i melancholii. Instrumentarium wykorzystywane do tworzenia muzyki w tym gatunku, to głównie komputery i syntezatory." Natknąłem się na ten gatunek rozpoczynając swoje treningii koncentracji itp, muzyka jest idealna do medytacji oraz ćwiczenia wizualizacji. Pomocna w osiąganiu róznych stanów umysłu. Przykład tej muzyki:
Jak chcecie wrzuce więcej w komentarzach. Polecam, otoczenie bardzo pomaga w osiągnięciu stanu gnozy itp.

Come to papa
Zgłoś
HAL-9000 2012-08-28, 0:50 7
Daj kurwa spokój. Kiedyś zapuściłem sobie ambienta z di.fm i poszedłem po robocie na popołudniową kime, standard, i kiedy akurat spałem poleciał album Dark Side Of The Moon...

Środek lata, dzieci się śmieją za oknem, godzina 16, a ty się budzisz zlany zimnym potem bo miałeś właśnie jakiś koszmar w czerni i bieli.

Ambient sam w sobie jest jednak gatunkiem zajebistym o bardzo szeroko rozpostartych skrzydłach, włącza w swój skład elektronike, industrial, nature, instrumenty. Ten pogodny i pozytywny, to nieodzowny element nocnych chilloutów.
Zgłoś
bimbastah 2012-08-28, 0:53 1
Wielkie piwko i przy okazji mój pierwszy post Nie jestem jakimś wielkim fanem Dark Ambientu (słucham raczej wszystkiego po trochu) ale w pewnym stopniu fascynuje mnie ta muzyka i atmosfera którą tworzy. Polecam zapoznać się z dokonaniami ROBERTA RICHA szczególnie 'kawałek' HIDDEN REFUGE - jak dla mnie złoty Graal Dark ambientu , no i MARK MORGAN - twórca ambientów do Fallouta 1,2 i New Vegas.
Zgłoś
Joseph_Fritzl 2012-08-28, 1:00 1
bimbastah napisał/a:

Wielkie piwko i przy okazji mój pierwszy post Nie jestem jakimś wielkim fanem Dark Ambientu (słucham raczej wszystkiego po trochu) ale w pewnym stopniu fascynuje mnie ta muzyka i atmosfera którą tworzy. Polecam zapoznać się z dokonaniami ROBERTA RICHA szczególnie 'kawałek' HIDDEN REFUGE - jak dla mnie złoty Graal Dark ambientu , no i MARK MORGAN - twórca ambientów do Fallouta 1,2 i New Vegas.

Muzyka z fallout'a rucha wszystkie dzisiejsze graficzne cuda zawsze wracam do fallout'a do muzyki

Come to papa
Zgłoś
lapsikoss 2012-08-28, 1:14
@up
Muzyka z Quake1 też zapisała się w historii dużymi literami, warto czasem sobie jebnąć po ciężkim dniu.
Zgłoś
buchaj 2012-08-28, 2:56
Nie znałem tego wcześniej, ryje baniak.
Zgłoś
DonBaszajote 2012-08-28, 4:55 2
Polecam serdecznie
Zgłoś
Roszp 2012-08-28, 9:26 1
Nie szyscy wiedzą, ale Sasha Grey zajmuje się "tworzeniem" takiej muzyki - udziela mianowicie głosu w jednym z projektów (aTelecine) i niedługo przyjeżdża z tym projektem do naszego kochanego kraju.
Zgłoś
HAL-9000 2012-08-28, 12:06 1
artixz napisał/a:

Muzyka z fallout'a...

lapsikoss napisał/a:

Muzyka z Quake1...

Oj nie, nie, nie... Muzyka z pierwszego Unreala:

Unreal - SunSpire

Unreal - Seti
Zgłoś
BongMan 2012-08-28, 12:17 10
Mroczne jak murzyn w jaskini nocą.

Nie zapomnij o grzebieniu, ty pierdolony jeleniu.
Fazi

Mój chuj dłuższy niż twoje zwoje mózgowe.
Pih
Zgłoś
p................7 2012-08-28, 15:09 1
"...dark ambient jest muzyką mroczną, która może wywoływać strach, przerażenie, niepokój lub uczucia smutku i melancholii..."

Ta. Bardzo pomocne przy medytacji. Zdecyduj się czy chcesz coś w medytacji osiągnąć czy wolisz robić wrażenie na innych. Żadne nie jest gorsze od drugiego ale dwóch na raz w tym samym czasie nie da się osiągnąć.

Jeśli chodzi o dark ambient to nie jestem szczególnym fanem ale miałem okres wkrętu. Wytwórnia Cold Meat Industry swego czasu wypuściła sporo niezłych kapel.
Zgłoś
pi73rmaster 2012-08-28, 15:12 6
Cytat:

kiedy akurat spałem poleciał album Dark Side Of The Moon...

co ma dark side do ambientu czy w ogóle mrocznej muzyki?
Zgłoś
Wared 2012-08-28, 15:22 4
Jak dla mnie mistrzem tego gatunku jest Lustmord
Zgłoś
SzybkiSasza 2012-08-28, 15:56
A mnie się kojarzy z Amigą i starymi dobrymi mrocznymi grami w 2D

Ale za Unreala - piwo!
Zgłoś
HAL-9000 2012-08-28, 16:27
pi73rmaster napisał/a:

co ma dark side do ambientu czy w ogóle mrocznej muzyki?

Pytanie tak durne w swojej prostocie, że aż nie wiem jak na nie odpowiedzieć.

No że... Dyskutujemy na temat muzyki ambient, dark ambient? i że naprzykład nie jeden kawałek/album nazywa się w ten sposób? Co widać na Youtubie?.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów