Zamiast hejtować kościół to byście się szatany wzięli do patroszenia złodziei z naszego rządu
Kuriki.
Sadistik pe el ;*
( ͜。 ͡ʖ ͜。)
Ja tylko odpowiem na pytanie ,które padło wcześniej czyli co będzie jeśli się zadeklarujesz i nie dasz kasy.
Po prostu będziesz miał problem z różnego rodzaju usługami kościelnymi typu chrzciny dziecka, ślub własny, pogrzeb kościelny itp.
Zależy od danego kleru. Są tacy co będą Ci świnię podkładać bo nie dałeś kasy, a są tacy co nic nie zrobią. Nie można wrzucać wszystkich do jednego wora. U mojej kuzynki na wsiowej parafii nikt proboszcza nie lubi, bo potrafi obrobić komuś dupę z ambony na niedzielnej mszy. Z kolei u mnie proboszcz co jakiś czas otwarcie prosi o większe datki na tacę ze względu na koszty remontu kościoła. Żadnych deklaracji tego typu nie było, po kolędzie się nigdy nie dopominali o kasę, ale nigdy nie ukrywali, że by chcieli bo jest im potrzebna. Sam czasami wrzucę dyszkę czy dwie, bo kościół odkąd pamiętam jest w remoncie - a jest to przepiękny, neogotycki, ok. 100 letni zabytek z ogromną wieżą zegarową. Od dłuższego czasu już wymaga generalnych remontów, a wszystko choć powoli to idzie do przodu. Samo odnowienie fresków z tego co pamiętam wymagało specjalistycznych sprzętów i kosztowało jakieś 20 tysięcy złotych. Nie dziwota, że proszą o kasę, a efekty widać. Dlatego nie sądzę, że należy potępiać każdego proboszcza jeśli chodzi o kasę.
W niektorych krajach EU by moc oficjalnie przynalezyc do KK trzeba placic dodatkowe podatki (w PL kazdy placi ale to jest wliczone w glowny podatek, sa to pieniadze ktore i tak by gdzies zostaly rozjebane przez naszych wladcow), np w szwecji 1% od swoich dochodow.
Na KK trzeba patrzyc w kategorii firmy a nie jako wspolnoty religijnej, by lepiej zrozumiec jego dzialania...
Jesli szukasz duchowej ekstazy polecam medytacje, osiagniesz wiecej niz kleczac i wykonujac czynnosci ktorych nawet nie rozumiesz po co je robisz...
No i cytat na dzis: ,,Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna." - Seneka Mlodszy
Dawaj hajs, a jak nie to się tłumacz dlaczego nie dajesz! Bo cię karząca, ospermiona ręka sługi bożego dopadnie, szatanie! My się całe życie opierdalamy, a chlać, ruchać i lać do mercedesów przecież musimy, więc zapierdalaj w imię Boga i płać, bo w piekle spłoniesz!
Ale pierdolisz.
Możesz dać sobie głowę uciąć, że KAŻDY księżulo jest przedstawicielem pasującym do Twojego opisu?
I uprzedzając pytania- nie jestem katolikiem.
Zależy od danego kleru. Są tacy co będą Ci świnię podkładać bo nie dałeś kasy, a są tacy co nic nie zrobią. Nie można wrzucać wszystkich do jednego wora. U mojej kuzynki na wsiowej parafii nikt proboszcza nie lubi, bo potrafi obrobić komuś dupę z ambony na niedzielnej mszy. Z kolei u mnie proboszcz co jakiś czas otwarcie prosi o większe datki na tacę ze względu na koszty remontu kościoła. Żadnych deklaracji tego typu nie było, po kolędzie się nigdy nie dopominali o kasę, ale nigdy nie ukrywali, że by chcieli bo jest im potrzebna. Sam czasami wrzucę dyszkę czy dwie, bo kościół odkąd pamiętam jest w remoncie - a jest to przepiękny, neogotycki, ok. 100 letni zabytek z ogromną wieżą zegarową. Od dłuższego czasu już wymaga generalnych remontów, a wszystko choć powoli to idzie do przodu. Samo odnowienie fresków z tego co pamiętam wymagało specjalistycznych sprzętów i kosztowało jakieś 20 tysięcy złotych. Nie dziwota, że proszą o kasę, a efekty widać. Dlatego nie sądzę, że należy potępiać każdego proboszcza jeśli chodzi o kasę.
Dokładnie twoja kasa i niech nikogo dupa nie boli że ją kładziesz na ofiarę . Utrzymanie budynku kościelnego kosztuje , remonty prace konserwacyjne itd to wszystko jest z pieniędzy wspólnoty jaką tworzą w parafii .
Wydaje mi się że gimbazę boli to że babcia czy dziadek daje na kościół a im zostają śmieszne ochłapy .
Pamiętajcie o tym że to jest suwerenna decyzja waszych dziadków nikt ich do tego nie zmusza .
A może problem tkwi czasem po waszej stronie bo widząc jakiego pojebanego mają wnuka/wnuczkę to wolą kasę spalić jak wam dać albo daja w intencji nawrócenia i opamiętania .
Post ma charakter satyryczny i nie ma na celu kogokolwiek obrażać ani nawoływać do nienawiści.Gwarą jadę i stawiam spację przed znakami interpunkcyjnymi. Zdania zaczynam z małej litery tylko po to aby zdenerwować takiego capa jak ty leszczu.
Ponieważ gdybyś miał do zainwestowania milion złotych ni chuja nie rozmawiałbyś o zainwestowaniu go z doradcą finansowym który przyszedł do Ciebie w koszuli flanelowej i przyjechał starym tico. Mógłby mądrze mówić, ale mu nie zaufasz. Doradca finansowy też najpierw inwestuje w ładne ubranie i porządny samochód zanim uda się do poważnego klienta.
Dlaczego kościół ma rozmawiać z bogatymi?
Bo prawie całe społeczeństwo bierze z nich przykład - nawet drechole biorą przykła z Peji czy Sokoła którzy do biedoty nie należą. Bogatych też trzeba werbować w swoje szeregi. Dodatkowo - ile kościołów przed XX wiekiem powstało ze składek tysięcy wiernych a na ile zrzuciło się kilku zamożnych? Ba. Nie jeden bogacz zafundował więcej niż jeden wyjebiście wielki kościół czy klasztor.
Jeszcze tego mało - biedni się sami nie obronią przed bogatymi. Chyba, że będą mieli coś wspólnego ze sobą - pochodzenie, język, WIARĘ...
Argumentów jest mnóstwo - trzeba trochę pomyśleć nad tym, że świat czarno biały nie jest i umiejętnie balansować żeby się taki nie stał bo wtedy dopiero dojdzie do tragedii. Kościół MUSI mieć bogatych reprezentantów. Też mi się to nie podoba, że świat jest tak skonstruowany, ale tego się nie zmieni.
Zamiast usilnie próbować zmienić zasady gry których się nie da może lepiej nauczyć się grać i myśleć według jej zasad?