Możesz dać bez cenzury by ci mądrzejsi ludzie sprawdzili autentyczność dokumentu zanim anty-klerykalne dzieciaki się zbiorą i zacznie się serenada o pedofilii której od parudziesięciu lat ci nieudacznicy nie potrafią udowodnić, o hołdzie watykańskim w postaci konkordatu którego nikt z nich nie przeczytał, o wielkim bogactwie który sprowadza się do wyceny paru super starych budynków, etc...?
Niczym się nie różnisz od tych anty-klerykalnych dzieciaków. Zarówno do Ciebie jak i do nich nie dociera fakt, że nie można wszystkich ludzi mierzyć jedną miarą. Do nich nie dociera fakt, że kościół to nie tylko same bogate pedofile a do Ciebie nie dociera fakt, że w zbiorowości ludzi jaką jest kościół są skurwiele, którzy wybrali się tam dla ministrantów oraz są Ci którzy, robią prywatny folwark z religii i kościoła. Jebnijcie się wszyscy i to zdrowo w swe puste, kacze i zakute łby!
-szczęść boze zbieramy "dobrowolne" wpłaty na budowe kościoła
-nie mam zamiaru wam nic wpłacać.
-nie? to my przyjdziemy innym razem.
Twoja wypowiedź można tak odebrać i w zasadzie odebrałem jako wypowiedź człeka ślepo wierzącego w czystość moralną kościoła;]
sam nie jestem katoikiem, ale ta nagonka gimboli od palikota już sie nudna robi. a tymczasem tusk wszystkich dyma fotoradarami, abonamentem i 23% vatem. no ale wiadomo, glownym problemem polski jest kosciol. odpierdolcie sie od niego w koncu, nikt nikogo nie zmusza do nalezenia do jakiejs parafii.
Wkurwia mnie ta nagonka na Tuska, podczas gdy księża ruchają dzieci i rozbijają się merolami.
Tak można gadać ale po co?
Od 1 klasy podstawówki wiem, że kościół wymyślono po to by panować nad ludźmi w starożytności, średniowieczu i później. Rozumiem wierzyć w boga, ale w kościół? Jezus to postać wykreowana z innych pogańskich bóstw (tak, żeby plebsowi było łatwiej w to uwierzyć) a wy będziecie zaciekle bronić instytucji, która robi więcej złego niż dobrego.
Jakie to proste zbudować kościół, a potem ludzie SAMI, na kolanach przynoszą ci pieniądze nie opodatkowane! No geniusz, szkoda, że się wszyscy im dajecie robić w huja, pewnie niezły ubaw mają.
W średniowieczu tak nastraszyli ludzi kościołem, że musieli go wszyscy przyjąć, a jak ktoś nie chodził do kościoła to był szykanowany przez całą wieś... Więc tak bardzo to weszło w kulturę, że nie da się tego wyplenić. Dziwię się, że tak was wkurwia islamizacja, przecież oni robią DOKŁADNIE to samo co kościół kiedyś tylko MNIEJ brutalnie... W dodatku więrzą w tego samego boga co wy (w jezuska też tylko pod innym imieniem)
Swoją droga w miejscu "nie mogę złożyć ofiary dlatego, że" wpisałbym: skoro Bóg jest wszechmocny i jeśli księdzu te pieniądze naprawdę są niezmiernie potrzebne, to Bóg księdzu na pewno pomoże "
Po prostu będziesz miał problem z różnego rodzaju usługami kościelnymi typu chrzciny dziecka, ślub własny, pogrzeb kościelny itp.
Tyle z mojej strony bo dalej nie będę wchodził w pyskówki z nikim jaki to kościół jest zjebany albo cudowny.
Po prostu będziesz miał problem z różnego rodzaju usługami kościelnymi typu chrzciny dziecka, ślub własny, pogrzeb kościelny itp.
Tyle z mojej strony bo dalej nie będę wchodził w pyskówki z nikim jaki to kościół jest zjebany albo cudowny.
Duży browar za twoje podejście do tematu;]
Religii nie wymyślił nikt do przejęcia władzy i sterowania ludźmi. Zostało to w tym celu później wykorzystane, ale człowiek sam sobie tworzy wiarę bo to daje mu poczucie jakiejkolwiek pewności w świecie rządzonym przypadkiem i siłami na które nie mamy żadnego wpływu.
Stoisz na przystanku - wpierdolił się w Ciebie samochód i zabił. Twoja wina? No nie. Dla wielu osób z Twojej rodziny łatwiej będzie się z tym pogodzić zrzucając to na los/opatrzność/przeznaczenie/mahometa/pokemony niż powiedzieć sobie "kurwa ale niefart".
Posiałeś pole pszenicy - przyszła powódź wszystko poszło wpizdu, jesteś bankrutem i głodujesz - analogiczna sytuacja. Wielu ludziom łatwiej wtedy to ogarnąć - dzięki wierze, że to miało jakiś wyimaginowany głębszy sens są w stanie dźwignąć się i działać dalej.
Naturalnym jest, że jak dana 'działka' się rozszerza to powstają "specjaliści" w tej dziedzinie - kiedyś był szaman w wiosce teraz masz liczącą milionów korporację w postaci KK w której masz różne piony.
To jak w policji - kiedyś był pan strażnik bramy i temat ogarniał - teraz masz kryminalną, drogówkę etc.
Może 10 może 20 czy więcej procent społeczeństwa tylko dlatego nie kradnie/zabija/gwałci, że ktoś im do głowy wbił w dzieciństwie, że kiedyś spotka ich za to kara. To złe?
Zmień trochę swoje myślenie bo od czasów 1 podstawówki minął już prawie drugi rok i trzeba trochę dorosnąć.