,,[...] -a czy Pan w pełni ufa swoim cyganom?
-Nie. Dzisiaj nie można w pełni dowierzać własnemu dziecku i własnej żonie też nie. Jest taka opowieść o cyganach. Kiedy Jezus Chrustus miał zostać ukrzyżowany, to Żydzi razem z Rzymianami do kogo poszli po gwoździe? Do kowala, a kowalem był oczywiście cygan. Kiedy przyszli do niego złożyć zamówienie, to on wiedział po co to wszystko i nie chciał tego. Zamówiono u niego 5 gwoździ: 2 na ręce, 2 na nogi, a piąty miał być wbity w serce[...]. cygan nie zrobił jednak tego ostatniego gwoździa z żelaza, tylko z miękkiego ołowiu i kiedy zaczęto go wbijać, to ciągle się giął. Wtedy Jezus Chrystus powiedział: tak,cygan, to twoja sprawka. By mi ulżyć oszukałeś ich i dlatego możesz całe życie oszukiwać."
Ogólnie polecam obejrzeć cały materiał, który w oryginale trwał 30min, ale jakimś cudem teraz na vod trwa tylko 24, a kawałek wypowiedzi miejscowego cygana na temat kradzieży został usunięty. Link do całego dokumentu znajdziecie na vod wpisując Szerokie Tory odc. 6 (nie mam możliwości wstawienia linka- jakiś admin wstawi?).
Oglądając to nieźle się uśmiałem, ale jestem ciekaw waszego zdania