18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (9) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:19
Dzień z życia elektryka
zzuukkoo • 2015-01-08, 20:06
Kumpel powiedział, że chujowe to postanowiłem wrzucić.

Dzień z życia elektryka.

Bartoszyce, ulica Pułaskiego - usterka (no to jedziemy). Wchodzimy do mieszkania, oczywiście kulturalnie zapytałem:
- Dzień dobry, co tam Panie Kierowniku nie działa ?
- No Panie woda !
- No, ale jestem elektrykiem. Zadzwoń Pan do hydraulika, mogę polecić kolegę
- No Panie, ale woda ! Kopie !
Standardowo wyciągam neonkę (neonówkę) dotykam kranu... No jest napięcie ;d uuu myślę grubo Mówię do gościa:
- Narzekasz Pan ? Woda z kranu z "fazą" zapierdala. Tylko kumpli zaprosić
Oczywiście beka, ale chyba musiało go dobrze jebnąć bo nawet się nie uśmiechnął. Patrzy delikatnie podku**iony mi w oczy, więc szybko zmieniłem wzrok na kran i pytam:
- Od kiedy tak ? Ktoś coś wiercił, majsterkował ?
- Gazownicy byli i coś grzebali przy rurach.
To już znamy przyczynę - pomyślałem. Jednak ten dodaje:
- Aaa i wiesz kuchenka gazowa też pieści.
Sprawdzam... na rurach gazowych również napięcie ! Skurczybyk ma szczęście (a już wyobraziłem sobie piękny krater wielkości dworca centralnego na Pułaskiego). Okazało się, że Panowie gazownicy montując stalowe uchwyty w ścianie trafili na przewód L (fazowy). Oczywiście owe uchwyty zazwyczaj są wkręcane i zastanawia mnie, który z nich dokręcał uchwyt pod napięciem (zapewne musieli mieć rękawice - btw. to jest dopiero stan nieświadomości ).

Zagrożenie zneutralizowane, więc zabieram co moje i spadam. Facet jeszcze grzecznie podziękował to mówię:
- Mi Pan nie dziękuje...
- No jak, a komu ?
- Podziękuje Pan dla farby na rurach i gumoleum, które jest na posadzce. Gdyby to była glazura, beton itp. to pewnie byłby Pan czarny i zajebiście tańczył breakdance (multimetr pokazał 243 V).

Morał z tego taki:
Nie igraj z gazownikiem bo ma układy z bezpiecznikiem !
Taa suche wiem, dajcie wody.

Słabooo, ale też wolałbym, aby to była najlepiej linia NN (z 750kV) i napierdalała z 2 m, a woda wyparowała z rur na całym osiedlu + ostre pierdolnięcie gazu - oczywiście

Nie było, gdyż materiał własny.
Szkoda bo gość mógł mieć na nagrobku R.I.P 08.01.2015
Zgłoś
Wpis zawiera treści oznaczone jako przeznaczone dla dorosłych, kontrowersyjne lub niezweryfikowane
Kliknij tutaj aby wyświetlić wpis

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Halman 2015-01-08, 20:15
z tym gazem i wybuchem to przesada.
Zgłoś
Yoka_Brotherrr 2015-01-08, 20:16
też działam w budowlance i nie ma nic gorszego jak klient bez poczucia humoru... w Belgii jak robiłem elektryke to tam jest dopiero meksyk bo tam są dwie fazy podobnie we francji... ile człowiek się musiał nagłówkować to szok
Zgłoś
zzuukkoo 2015-01-08, 20:24 14
Cytat:

Prąd sobie płynął rurą z gazem, potem piecem gazowym bez uziemienia i bez różnicówki, a następnie do wody w kranie by kopać fuksiarza po rękach, nie pomijając także kuchenki, która pewnie miała piekarnik elektryczny, czyli też musiała mieć uziemienie, ale nie miała? Piwo dałem za ostatnią linijkę, ale i tak śmierdzi mi tu fejkiem, bo mocno to naciągane ;]

Panie Rebeliancie...
Skąd piec gazowy ? To była stara kamienica, która dosłownie pamięta rok 1918 ? Taki chyba był herb na szycie kamienicy.
Różnicówka ? Instalacja 2 żyłowa, aluminiowa... przeginasz przewód - wyobraź sobie złamany (izolacja oczywiście niemiecka).
Piekarnik był również gazowy (bez zasilania z instalacji elektrycznej).
Doziemienie rur ? Gdzie Ty żyjesz chłopaku ? Chłopaki biorą wiadro wody, 5 kg soli, wiertarka z mieszadłem co następnie wylewamy na uziom - robimy pomiar >5 omów Jest git ! Odebrane...

Wujek google >>-> Typy sieci...
Zgłoś
roughfuck 2015-01-08, 20:25
I co z tego że napięcie wynosiło 243V? Elektryk widzę z dupy urwany, kot jak się naelektryzuje ma paręnaście tysięcy voltów i nikt od tego nie umiera.

Po drugie to instalacja wody bieżącej ma uziemienie (wyrównany potencjał) aby w takich wypadkach jak opisany nie kopała. Tym bardziej w budynku wielorodzinnym.
Zgłoś
zzuukkoo 2015-01-08, 20:36 12
roughfuck napisał/a:

I co z tego że napięcie wynosiło 243V? Elektryk widzę z dupy urwany, kot jak się naelektryzuje ma paręnaście tysięcy voltów i nikt od tego nie umiera.

Po drugie to instalacja wody bieżącej ma uziemienie (wyrównany potencjał) aby w takich wypadkach jak opisany nie kopała. Tym bardziej w budynku wielorodzinnym.

Bo umiera się od natężenia. Ja jebie... Dlaczego się nie umiera od kota ? Bo kurwa im większe napięcie tym mniejsze płyną prądy ! - w skrócie. Dlatego energię elektryczną przesyłasz napięciowo, a nie prądowo. Owszem prądowo też można, ale pomyślałeś o przekroju przewodów ?

Po drugie. Chodź złapiesz za niemiecką baterię.

Kurwa. Idę na piwko.
Zgłoś
roughfuck 2015-01-08, 20:48
zzuukkoo napisał/a:

Bo umiera się od natężenia. Ja jebie... Dlaczego się nie umiera od kota ? Bo kurwa im większe napięcie tym mniejsze płyną prądy ! - w skrócie. Dlatego energię elektryczną przesyłasz napięciowo, a nie prądowo. Owszem prądowo też można, ale pomyślałeś o przekroju przewodów ?

Po drugie. Chodź złapiesz za niemiecką baterię.

Kurwa. Idę na piwko.

Idź, napij się może zaczniesz zauważać ironię.
Zgłoś
P................� 2015-01-08, 20:49 1
Fajna historyjka... piwko
Zgłoś
zzuukkoo 2015-01-08, 20:58
roughfuck napisał/a:

Idź, napij się może zaczniesz zauważać ironię.

Widziałeś w 50 letniej instalacji "zdrowy" uziom ? Pręt ? Może bednarkę ? Nie no dobra chłopaki to robimy nowe uziomy, oooo a najlepiej dociągniemy jeszcze ze stacji trafo ! Tylko na chuj ? Jak ten budynek jebnie o ziemie za max 10 lat ? Teoretycznie owszem, ale w praktyce
Zgłoś
l................i 2015-01-08, 21:11 1
Fajnie opowiadasz, dawaj więcej.
Zgłoś
pozorny 2015-01-08, 21:13 5
zzuukkoo napisał/a:

Podziękuje Pan dla farby na rurach i gumoleum,

Dawno z Podlasia żeś się na Warmię przeniósł?
Zgłoś
zzuukkoo 2015-01-08, 21:18 6
Nie pamiętam.

Za to wiem czym się różni pizza od filozofa.
- Pizza potrafi wykarmić rodzinę
Zgłoś
Attero132 2015-01-08, 21:23 3
roughfuck napisał/a:

To nie ma 20KV tylko 243V, możesz dotykać kolego nagraj tylko filmik.
roughfuck napisał/a:

Na papierku chyba.
Zgłoś
c................x 2015-01-08, 21:23 1
Z tym uziemieniem to by się niektórzy zdziwili. Mój kumpel mieszka w nowym domu bliźniaku i przez pierwszy miesiąc też mu woda napierdalała z prądem. W starych kamienicach nie ma, w nowych ma byc tanio i na jeden chuj wychodzi
Zgłoś
wodzu11 2015-01-08, 21:24 2
@up elektryk a Ty nawet uprawnień SEP chyba nie masz..... nie umiera się ani od natężenia ani od napięcia ale od ciepła, które wydziela się w organizmie i innych skutków przepływu prądu, uszkodzenia układu nerwowego i zaburzeń w równowadze elektrolitycznej. Nerwy i mięśnie działają jak przewody, duży prąd -> uszkadzają się, masz skutki w postaci migotania komór, skurczy mięśni itp. Weź np. duży prąd, porażenie takim czymś spali ci skóre na miejscu, przez co zwiększy się rezystancja naskórka, zakładając że napięcie jest stałe i niskie, nic więcej się nie dzieje. Bardzo wysokie napięcie masz w paralizatorach i taserach...

Swoją drogą za takie spierdolenie tym robolom powinni ręce upierdolić i do basenu wrzucić, kiedyś była sytuacja że dzieciaka poraziło bo zjeby zrobiły "uziom" i w bloku mieli napięcie na poręczy w klatce schodowej....
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem