Znaczy się dym już był. Pięć ofiar...
szczecin.onet.pl/koszalin-pozar-escape-roomu-zginelo-piec-kobiet/s0fjd0e
ale także imiona czterech z pięciu dziewcząt okraszone zdjęciami denatek- z czasów gdy jeszcze żyły, rzecz jasna.
freaky, , I po chuj to tu wkleiłeś?
Te zdjęcia były na facebooku, czyli publiczne.
Każdy może je zamieszczać gdzie chce.
Nie. Nie może.
Art. 81. autorskie
Ochrona wizerunku
1.
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2.
Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1)
osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2)
osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Powyższe zdjęcia nie łapią się pod ten punkt.
Chyba nie słyszałeś o prawach autorskich, praw do wizerunku itd.
Czyli według ciebie ci wszyscy dziennikarze z różnych krajów łamali prawo?
Serio tak uważasz?
Wydaje mi się, że ci dziennikarze wiedzą co robią i gdyby to było nielegalne, to nie byłoby ich zdjęć, a są wszędzie poza polskimi stronami.
Zresztą może być tak, że prawo do ochrony rozpowszechniania wizerunku znika wraz ze śmiercią danej osoby.
Czyli według ciebie ci wszyscy dziennikarze z różnych krajów łamali prawo?
Serio tak uważasz?
Wydaje mi się, że ci dziennikarze wiedzą co robią i gdyby to było nielegalne, to nie byłoby ich zdjęć, a są wszędzie poza polskimi stronami.
Zresztą może być tak, że prawo do ochrony rozpowszechniania wizerunku znika wraz ze śmiercią danej osoby.
Poza tym podawali źródło zdjęć, czyli Facebook. Może właśnie takie odwołanie się do Facebooka wiele zmienia.
PS:
Tak w ogóle to najbardziej jestem ciekaw jak wyglądał moment ich śmierci.
Można przeczytać "Biły pięściami w ściany, krzyczały, wzywały pomocy. Jeszcze zdołały zawiadomić straż pożarną. Wiktorii udało dodzwonić się do taty. Miała mu powiedzieć, że wybuchł pożar i nie mogą się wydostać. "Ratuj!” - prosiła nastolatka."
Gdyby tam w środku była jakaś kamera monitoringu, która by to wszystko nagrała.
Wystarczy czyjeś zdjęcie wstawić w formie screena, zamazać dane osobowe i już jest dupochron.