Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Historii? A za przeproszeniem, co mnie kurwa obchodzi, w którym roku coś się stało? Chyba bardziej istotne jest to, że dana sytuacja zaistniała, bo jakoś kurwa w przyszłości nie widzę, żeby mi była potrzebna jakaś data. Wkurwiają mnie te nieroby, które uczą sie humanistycznych przedmiotów. Powkuwają daty, teksty i zaczną pisać następne farmazony typu "Biblia". Zaczną wkładać to do głów innych tępych ludzi i zdzierać z nich tony kasy na "budowę kościoła", bo przecież część tych pieniędzy muszę wydać na samochód i pedofilskie kasety.
Typowa wypowiedź człowieka, który był źle uczony historii. Historia to nie tylko daty. Historia to przyczyna, przebieg i skutek. Historia to umiejętność spojrzenia obiektywnie na sytuację i umiejętność przyłożenia wzorców z przeszłości do sytuacji dzisiaj, co pozwala ją lepiej przewidzieć i odpowiednio zareagować. To dzięki historii nauczyłem się, jak szukać przyczyn dla przebiegu i jakie skutki może ten przebieg za sobą pociągnąć. Coś, czego inżynierowie i inni ściśli nie są w stanie zrozumieć i zastosować w życiu.
Co do religii, to miałem szczęście chodzić do prywatnej podstawówki i mieliśmy wybór między religią a dodatkową godziną etyki (jedna była obowiązkowa, druga dodatkowa). Dzięki temu idąc do liceum miałem przerobionych wszystkich antycznych filozofów i całkiem nieźle zahaczonych również niektórych głównych przedstawicieli filozofii nowożytnej. Kończyłem katolickie liceum, więc tam na etykę szans nie było, a szkoda. Musiałem się wymęczyć cztery lata z religią.
Chciałbym zaznaczyć jedną rzecz. Kiedyś wykształcenie wyższe polegało na zaliczeniu wszystkich katedr, ścisłych i humanistycznych. Uważam, że wczesna specjalizacja szkodzi rozwojowi człowieka i, choć pozwala mu osiągnąć znacznie lepsze wyniki w swojej dziedzinie, czyni z niego umysłowego kalekę. Podobnie jest w sporcie. Specjalizacja prowadzi do fizycznego kalectwa.
Dokładnie!!! Z roznymi trybami nauczania !!! Wtedy bedzie panowala roznorodnosc pogladow. Jedna szkola bedzie uczyc darwinizmu a inna kreacjonizmu a jeszcze inna obu tych teorii. We wczesnym etapie edukacji to rodzic bedzie decydowal gdzie poslac dziecko ale pozniej dziecko samo bedzie moglo zdecydowac czego sie chce uczyc i gdzie (tak jak dzis wybiera sobie liceum, ktore tak naprawde niczym sie nie roznia programowo). A jesli szkola nauczajaca kreacjonizmu nie mialaby "brania" wsrod uczniow czy ich rodzicow to szybko zninknelaby z rynku.
Hahahahahahahaha. Pewnie jeszcze jesteś z tych co twierdzą że kreacjonizm jest teorią naukową... Weź się ogarnij. Szkoła ma uczyć i opierać się na naukowych teoriach a nie na widzimisię fanatyków. Szkoła = nauka , religia = dom. Koniec kropka. Religia to prywatna sprawa każdego człowieka z osobna więc powinna być rozdzielona od państwowych instytucji. Nie wyobrażam sobie człowieka z maturą który na poważnie traktowałby coś takiego jak kreacjonizm. Plus muszą istnieć standardy zdobywania stopni naukowych aby nie trzeba było sprawdzać każdego pracownika z osobna czy nie uczęszczał do szkoły w której uczyli iż komputer to dzieło szatana , zajść w ciąże można przez pocałunek a zaćmienia słońca to znak od boga że kapłani mają racje.
PS. Zeszlismy z tematu. Proponuje powrot do dyskusji czy lepiej miec rozne szkoly z roznymi programami (wtedy zniknalby problem nie tylko religii czy etyki w szkolach ale takze tego ile godzin historii ma byc tygodniowo itp.) czy jednak lepiej by wszystkie szkoly byly jednakowe (fabryki srednioogarnietych, szarych mas).
Prosze bez wycieczek osobistych. Teoria darwinizmu nie jest potwierdzona bo jesli by byla to przestalaby byc teoria ,a jest nia nadal. Kreacjonizm natomiast jest teoria, w ktora wierza roznej masci przedstawiciele roznych religii. I to rowniez jest teoria. Jak juz wspomnialem ja nie wierze w zadna z tych teorii a odpowiedzi skad sie wzial swiat i czlowiek wciaz poszukuje Takze nie wiem kto jest wiekszym ignorantem, ja szukajacy wciaz nowych teorii, odpowiedzi i zadajacy nowe pytania czy Ty slepo wierzacy w "jedynie sluszna" teorie.
Oh jak pięknie się posługujesz słowem teoria. Wypadało by wiedzieć co te słówko oznacza. Za PWN :
1. «całościowa koncepcja zawierająca opis i wyjaśnienie określonych zjawisk i zagadnień; też: czyjakolwiek koncepcja na określony temat»
2. «dział nauki o literaturze, kulturze, sztuce itp. zajmujący się systematyzowaniem pojęć i twierdzeń leżących u podstaw tych dziedzin»
3. «teza jeszcze nieudowodniona lub nieznajdująca potwierdzenia w praktyce»
Przypadek nr 1 opisuje Darwinizm przypadek numer 3 opisuje kreacjonizm. Czysta semantyka służy jako dowód na korzyść kreacjonistów którzy są niezbyt rozgarnięci umysłowo. Lec całe ambaras polega na tym iż Darwinizm ma poparcie w dowodach i jest precyzyjnie udokumentowany. Zaś kreacjonizm polega na zasadzie opisanej przez Russela jako zasada "czajniczka".
Poczytaj troszkę może zmądrzejesz i nie będziesz pisał takich bzdur.
Ty chcesz wierzyc w darwinizm? Ok i wybierz taka szkole, w ktorej o tym ucza. Ale ktos inny wierzy w kreacjonizm i wybierze szkole z religia. Ja natomiast nie wierze ani w to ani w to i dlatego wybralbym szkole, gdzie ucza i o tym i o tym a moze nawet szkola ma swoje wlasne teorie? Z checia bym uczeszczal do takiej szkoly i dyskutowal o roznych teoriach.
Nie wazne jest kto w co wierzy lub w co nie wierzy. Chodzi o to by jedni nie narzucali drugim swoich racji. Dlatego potrzebna jest roznorodnosc pogladow w szkolnictwie i mozliwosc wyboru odpowiedniej dla siebie lub dla swoich dzieci szkoly.
czarusek
Nie ma sensu dyskutować
A to wy w Poznaniu wszyscy tacy jak Ty jestescie?
Co to za roznica kto gdzie mieszka?
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów