Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
Gazownia na Woli
sietra • 2015-05-08, 14:55

Pierwszym obiektem, który zwiedziłem, w czasie mojej wizyty w Warszawie, była Gazownia na Woli.
W wyprawie towarzyszył mi Kuba z Urbex History:
youtube.com/user/urbexhistory

Co do obiektu.
W jej skład wchodzą dwie rotundy. Wybudowane z czerwonej cegły w latach 1886-1888.
We wnętrzu składowano zbiorniki z gazem. W czasie wojny, jedna z rotund została ostrzelana. Całe szczęście, pocisk artyleryjski, który przebił jeden ze zbiorników z gazem, nie eksplodował. Doszło za to do ogromnego pożaru, którego skutki zostały usunięte dopiero po wojnie.
Gazownia funkcjonowała do 1978 roku.

Muszę przyznać, że miejsce jest bardzo klimatyczne. Rotundy są ogromne i jak widać znajdują się w skrajnie różnych stanach. Zalecam zachować szczególną ostrożność przy wejściu na górę. Teren gazowni jest chroniony, jednak z wejściem nie ma większych problemów.

Jeżeli interesuje Was ten obiekt, podaję współrzędne:
52°13'27.54"N 20°57'59.04"E

Zapraszam również na mojego fb, po aktualne informacje:
facebook.com/sietra.urbex
Zgłoś
j................v 2015-05-08, 21:07 6
nie żebym się na siłę chciał przypierdolić, ale zrób coś ze sobą bo bęben masz konkretny a i stanik niedługo będzie potrzebny. później jeszcze ciężej to zrzucić.. a za materiał piwko oczywiście
Zgłoś
c................t 2015-05-10, 1:02
Jego bęben - jego sprawa. Młodszy już nie będzie. Mnie tam wkurza najbardziej nadużywanie słowa: OK. Oglądałem sporo filmików, jeszcze jedna sprawa jest troszkę irytująca. Takie na siłę dodawanie od siebie co tu było, co się znajdowało, czasem kompletnie bez znajomości tematu. Po co? Nie wiem, nie gadam, pokazuję co widzę. Dobra, marudzę.

Ja bym tam nie wlazł nawet po pijaku.
Zgłoś
kokos19 2015-05-10, 1:24
jak ktoś zainteresowany to na sadisticu już coś było na temat tej budowli:

sadistic.pl/zostana-tylko-kamienie-gazownia-na-woli-fabryka-pollena-vt...
Zgłoś
djroofer 2015-05-10, 4:16
Nie wiem czym się podniecacie? Koleś wchodzi na górę jak dziewczynka, dobrze że się nie poplakal po drodze.
Zgłoś
T................h 2015-05-10, 6:58
Była już kiedyś tu eksploracja tej gazowni. Tak że kolego, zamiast szukać miejsc gdzie byli już inni, szukaj sam.
Zgłoś
ziembullo 2015-05-10, 9:02
Mieszkałem obok jakiś czas. Majestatyczny budynek, raz nawet wszedłem do środka przez płot od strony Prądzyńskiego i zagadałem z ochroniarzem w pierwszym momencie chciał mnie wywalić z terenu ale po krótkiej gadce opowiedział mi trochę o silosach. Zajebista sprawa
Zgłoś
MariolaBezPindola 2015-05-10, 9:57
przecież to jakieś cipy łażą

żenada moim zdaniem, poza tym jak koledzy wyżej pisali, temat już był szerzej omawiany, a Wy szukajcie budy reksia, bo poziomem to tam zostaliście !

Przejścia ceglano-betonowe ??

Że co ?
Zgłoś
sprawnyinaczej 2015-05-10, 13:16 1
Poniemiecka część jeszcze postoi jeszcze.
Remontowana nie.
Zgłoś
wujek1 2015-05-10, 13:58
3:10 "Jebać BOGA"
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów