Nie mogę wrzucić filmiku do uploadera, więc wrzucam link:
[ Komentarz dodany przez: Angel: 2013-05-25, 13:54 ]
To ja wrzucę.
To ja wrzucę.
Niestety pan Grzesiu - podobnie jak większość użytkowników sadistica - padł ofiarą iluzji, że rozumie rzeczy, których ni ch*ja nie rozumie. Nikt nie ogarnia rozmiarów własnej głupoty, bo każdy jest na to zbyt głupi.
Po drugie - Obowiązek płacenia zus jest z dupy wzięty. Każdy robi na siebie, jak sprawa sądowa z tamtym gościem miała miejsce, ale to co my zarobimy leci na innych. To nie ma logiki. Ja jako wolny obywatel powinienem mieć wybór czy płacić czy nie, jak nie to nic mi się nie należy i czy zdechnę z głodu czy nie to tylko moja sprawa. Tak nie jest. Nie mówiąc już o tym, że naprawdę tych pieniędzy jest mało. Mówisz o inflacji, a czy obecne składki są wypłacane biorąc pod uwagę inflację? Nie. Moja mama zgarnia jakieś 800-900 złotych. Tyle kosztuje teraz czynsz. Kiedyś za te 800-900 (może 800 bo parę podwyżek bo starsi się wkurwiali to było, ale nigdy samo z siebie) można było i czynsz opłacić i kasa była na inne potrzeby.
Niestety, zus nie spełnia swojej funkcji logicznie. Każdy robi na siebie, płacąc dużą kasę, by ta kasa poszła na starszych, by tamci coś mieli, a młodzi będą płacić na nas. A tej kasy będzie mało. To jest chore i niebezpieczne. Co gorsza to jest przymus, a konstytucja gwarantuje mi że mógłbym tego nie płacić i sam bym musiał sobie odkładać.
Obrazek
no kurwa rzeczywiście, w ogóle sie nie opłaca zabezpieczyć pieniędzy w złocie...
Obejrzyj wykres 100 letni i wtedy oceń czy się opłaca czy nie. Złoto nie jest najdroższe w historii. Jego cena jest także efektem inflacji.
Światowa Rada Złota (World Gold Council) przeprowadziła kilka lat temu analizę wartości najważniejszych walut w stosunku do złota. Obejmowała ona okres od 1900 do 2006 roku.
Okazało się, że wartość walut w stosunku do złota spadła w ciągu XX wieku o ponad 90%. W 1900 r. cena złota wynosiła 18,96 USD za uncję (1 uncja jubilerska stanowi około 31,1 g). W 2006 r. notowania złota kształtowały się na poziomie 524 USD. Jednocześnie, aby kupić taki sam koszyk dóbr i usług, jak sto lat temu należałoby wydać 503 USD.
Jak widać, w okresie niezwykle burzliwego XX wieku i początkowych 6 lat tego wieku, pomimo silnych czynników inflacyjnych oraz deflacyjnych, złoto utrzymało swoją wartość, którą najlepiej opisuje siła nabywcza.