Hipsterska ruletka - sześć ciastek, w tym jedno jest z glutenem.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
14 minut temu
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@lithć
Dokładnie o to chodzi. Mam w rodzinie osobę chorą na celiakie i niestety bardzo musi uważać. Jest jednak coraz więcej restauracji, kawiarni gdzie ludzie przechodzą odpowiednie szkolenie, dostając certyfikat z przekreślonym kłosem stowarzyszenia osób chorych na celiakie.
Dokładnie o to chodzi. Mam w rodzinie osobę chorą na celiakie i niestety bardzo musi uważać. Jest jednak coraz więcej restauracji, kawiarni gdzie ludzie przechodzą odpowiednie szkolenie, dostając certyfikat z przekreślonym kłosem stowarzyszenia osób chorych na celiakie.
Ja z perspektywy 5 lat studiów medycznych powiem tyle: u zdrowych osób wprowadzanie diety bez glutenu mija się z celem (moim zdaniem), a żywienie zdrowych dzieci od samego początku dietą bezglutenową jest niebezpieczne, mimo że są zdrowe, nie dostają z pokarmem glutenu od małego, to i tolerancja się nie wytwarza. Takie niby zdrowe dziecko później zje coś z glutenem, to dostanie sraczki, alergii i nie wiadomo co jeszcze. Już nawet nie wnikając w to, co rzeczywiście jest we współczesnych zbożach, zbilansowana dieta "mięsno - roślinna" zapewni właściwą ilość witamin itp. A co do raka o którym ktoś pisał to się nie zgodzę, sklejenie kosmków jelitowych nie spowoduje raka (może nie tak od razu, w sumie na 100% nigdy nie wiadomo), ale moim zdaniem przyśpieszy pasaż jelitowy = szybszy "przepływ" przez ukł pokarmowy = śmieci krócej zalegają = mniejsze ryzyko raka, ale za to nieskuteczne wchłanianie. I nie wydaje mi się, żeby zdrowym osobom nawet duża ilość glutenu zaszkodziła, ja np jak zjem przez cały dzień bochenek chleba, a zwykle jem tylko parę kanapek, to nie dostaje gazów, ani sraczki itp. Także do wszystkiego trzeba z głową podchodzić. I żeby było jasne, moja wypowiedź nie dotyczy przypadków celiakii, bo oni naprawdę muszą uważać.
Teraz mnie taka myśl naszła, że jakieś lobby może pcha ten trend bezglutenowy, żeby kasę trzepać na tym, ale pewnie ile osób, tyle teorii. Jak ktoś z Was ma coś ciekawego do powiedzenia, niech się wypowie, z chęcią przeczytam, bo sam nie jestem wszechwiedzący.
Teraz mnie taka myśl naszła, że jakieś lobby może pcha ten trend bezglutenowy, żeby kasę trzepać na tym, ale pewnie ile osób, tyle teorii. Jak ktoś z Was ma coś ciekawego do powiedzenia, niech się wypowie, z chęcią przeczytam, bo sam nie jestem wszechwiedzący.
@Zygzaq
Co do cen to np chleb kosztuje 3, 4 razy tyle co ten normalny. Ale to chyba wszyscy wiedzą, że tyle to kosztuje.
Co do osób chorych na celiakie, to nie wszyscy mają od razu widoczne objawy: sraczki, bóle brzucha itd. Z jednej strony spoko, z drugiej nawet gdy jedzą coś co im szkodzi, nie wiedzą o tym, a to już gorzej
Co do cen to np chleb kosztuje 3, 4 razy tyle co ten normalny. Ale to chyba wszyscy wiedzą, że tyle to kosztuje.
Co do osób chorych na celiakie, to nie wszyscy mają od razu widoczne objawy: sraczki, bóle brzucha itd. Z jednej strony spoko, z drugiej nawet gdy jedzą coś co im szkodzi, nie wiedzą o tym, a to już gorzej
@Up
Co do cen to się nie wypowiadam, bo nie wiem. A co do objawów, to chyba rzeczywiście było coś, że jak się wcześnie zacznie leczyć dziecko (dieta), to później w przypadku spożycia glutenu są łagodniejsze w dorosłym wieku, pewnie też w jakimś stopniu zależy od genów. Dokładnie nie pamiętam, zajęcia z tego miałem dawno, a wiadomo, skleroza robi swoje.
Co do cen to się nie wypowiadam, bo nie wiem. A co do objawów, to chyba rzeczywiście było coś, że jak się wcześnie zacznie leczyć dziecko (dieta), to później w przypadku spożycia glutenu są łagodniejsze w dorosłym wieku, pewnie też w jakimś stopniu zależy od genów. Dokładnie nie pamiętam, zajęcia z tego miałem dawno, a wiadomo, skleroza robi swoje.
Gluten kojarzy mi się z glutem.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów