18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Soft (5) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 41 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 16:26
Avatar
michkos 2016-05-18, 16:36
@lithć
Dokładnie o to chodzi. Mam w rodzinie osobę chorą na celiakie i niestety bardzo musi uważać. Jest jednak coraz więcej restauracji, kawiarni gdzie ludzie przechodzą odpowiednie szkolenie, dostając certyfikat z przekreślonym kłosem stowarzyszenia osób chorych na celiakie.
Zgłoś
Avatar
Zygzaq 2016-05-18, 19:21 5
Ja z perspektywy 5 lat studiów medycznych powiem tyle: u zdrowych osób wprowadzanie diety bez glutenu mija się z celem (moim zdaniem), a żywienie zdrowych dzieci od samego początku dietą bezglutenową jest niebezpieczne, mimo że są zdrowe, nie dostają z pokarmem glutenu od małego, to i tolerancja się nie wytwarza. Takie niby zdrowe dziecko później zje coś z glutenem, to dostanie sraczki, alergii i nie wiadomo co jeszcze. Już nawet nie wnikając w to, co rzeczywiście jest we współczesnych zbożach, zbilansowana dieta "mięsno - roślinna" zapewni właściwą ilość witamin itp. A co do raka o którym ktoś pisał to się nie zgodzę, sklejenie kosmków jelitowych nie spowoduje raka (może nie tak od razu, w sumie na 100% nigdy nie wiadomo), ale moim zdaniem przyśpieszy pasaż jelitowy = szybszy "przepływ" przez ukł pokarmowy = śmieci krócej zalegają = mniejsze ryzyko raka, ale za to nieskuteczne wchłanianie. I nie wydaje mi się, żeby zdrowym osobom nawet duża ilość glutenu zaszkodziła, ja np jak zjem przez cały dzień bochenek chleba, a zwykle jem tylko parę kanapek, to nie dostaje gazów, ani sraczki itp. Także do wszystkiego trzeba z głową podchodzić. I żeby było jasne, moja wypowiedź nie dotyczy przypadków celiakii, bo oni naprawdę muszą uważać.
Teraz mnie taka myśl naszła, że jakieś lobby może pcha ten trend bezglutenowy, żeby kasę trzepać na tym, ale pewnie ile osób, tyle teorii. Jak ktoś z Was ma coś ciekawego do powiedzenia, niech się wypowie, z chęcią przeczytam, bo sam nie jestem wszechwiedzący.

______________

To tylko kawałeczek pierdolonego komentarza, a ty zachowujesz się tak, jakbym krzywdził twoją matkę.

PS: lolshock.com/
Zgłoś
Avatar
michkos 2016-05-18, 22:28
@Zygzaq
Co do cen to np chleb kosztuje 3, 4 razy tyle co ten normalny. Ale to chyba wszyscy wiedzą, że tyle to kosztuje.
Co do osób chorych na celiakie, to nie wszyscy mają od razu widoczne objawy: sraczki, bóle brzucha itd. Z jednej strony spoko, z drugiej nawet gdy jedzą coś co im szkodzi, nie wiedzą o tym, a to już gorzej
Zgłoś
Avatar
Zygzaq 2016-05-18, 22:35
@Up
Co do cen to się nie wypowiadam, bo nie wiem. A co do objawów, to chyba rzeczywiście było coś, że jak się wcześnie zacznie leczyć dziecko (dieta), to później w przypadku spożycia glutenu są łagodniejsze w dorosłym wieku, pewnie też w jakimś stopniu zależy od genów. Dokładnie nie pamiętam, zajęcia z tego miałem dawno, a wiadomo, skleroza robi swoje.

______________

To tylko kawałeczek pierdolonego komentarza, a ty zachowujesz się tak, jakbym krzywdził twoją matkę.

PS: lolshock.com/
Zgłoś
Avatar
slaanesh 2016-06-12, 15:53
@premos13 gluten to jest kurwiu zdebilały białko a nie cukier
Zgłoś
Avatar
P................l 2016-07-11, 21:30
Gluten kojarzy mi się z glutem.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów