@kenzol
Gluten to cukier, który zawierają niektóre zboża. Gluten w mące powoduje, że ciasto jest puszyste, jędrne, ciągliwe i plastyczne i ładnie np chlebek rośnie. Z drugiej strony gluten w dużych ilościach w jelitach powoduje ich zaśluzowienie i zalepianie co może spowodować "upośledzenie" kosmków jelitowych (odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych). Więc jak zatkasz jelita glutenem to większość składników nie przyswoisz a wysrasz. Na dłuższą metę można zaprosić raka lub inne choroby jak nieszczelność jelita lub zapalenia jelita (można poczytać co to za choroby na necie)
Ogólnie kiedyś nie było tyle glutenu w zbożach i nie było problemu, ale obecnie modyfikuje się genetycznie zboża aby miały go jak najwięcej aby można było uzyskać jak najlepsze wypieki najmniejszym nakładem pracy. Najważniejszym kryterium przy wyborze mąki do piekarni to zawartość glutenu- im więcej tym lepiej. Dlatego to nie jest nagła moda na narzekanie na gluten, teraz jest go po prostu stanowczo za dużo.
Jak ktoś jest choć trochę świadomy na temat żywności to po prostu zacznie się racjonalnie odżywiać. Nie mówię tu żeby nie jeść w ogóle zbóż, bo to mija się z celem, ale warto mieć na uwadze swoje zdrowie i nie objadać się glutenem, bo dzisiejsze zboża to nie takie zboża jak nasze babcie pamiętają...