Hipsterska ruletka - sześć ciastek, w tym jedno jest z glutenem.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 3:27
🔥
Składanka traktorów zagłady i maszyn rolniczych
- teraz popularne
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Ktoś mi powie o co chodzi z tym glutenem? Dlaczego oni tego nie jedzą? Gluten jest w ziarnie zbóż, zboża to rośliny, rośliny to pokarm wegetarian... Więc o co chodzi z tym glutenem?
@kenzol Ty serio myślisz że śmialibyśmy się z tych czubów gdybyśmy wiedzieli o ki chuj im chodzi z tym glutenem?
2x up oni ci tego nawet sami nie wytłumaczą.
@kenzol
Gluten to cukier, który zawierają niektóre zboża. Gluten w mące powoduje, że ciasto jest puszyste, jędrne, ciągliwe i plastyczne i ładnie np chlebek rośnie. Z drugiej strony gluten w dużych ilościach w jelitach powoduje ich zaśluzowienie i zalepianie co może spowodować "upośledzenie" kosmków jelitowych (odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych). Więc jak zatkasz jelita glutenem to większość składników nie przyswoisz a wysrasz. Na dłuższą metę można zaprosić raka lub inne choroby jak nieszczelność jelita lub zapalenia jelita (można poczytać co to za choroby na necie)
Ogólnie kiedyś nie było tyle glutenu w zbożach i nie było problemu, ale obecnie modyfikuje się genetycznie zboża aby miały go jak najwięcej aby można było uzyskać jak najlepsze wypieki najmniejszym nakładem pracy. Najważniejszym kryterium przy wyborze mąki do piekarni to zawartość glutenu- im więcej tym lepiej. Dlatego to nie jest nagła moda na narzekanie na gluten, teraz jest go po prostu stanowczo za dużo.
Jak ktoś jest choć trochę świadomy na temat żywności to po prostu zacznie się racjonalnie odżywiać. Nie mówię tu żeby nie jeść w ogóle zbóż, bo to mija się z celem, ale warto mieć na uwadze swoje zdrowie i nie objadać się glutenem, bo dzisiejsze zboża to nie takie zboża jak nasze babcie pamiętają...
Gluten to cukier, który zawierają niektóre zboża. Gluten w mące powoduje, że ciasto jest puszyste, jędrne, ciągliwe i plastyczne i ładnie np chlebek rośnie. Z drugiej strony gluten w dużych ilościach w jelitach powoduje ich zaśluzowienie i zalepianie co może spowodować "upośledzenie" kosmków jelitowych (odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych). Więc jak zatkasz jelita glutenem to większość składników nie przyswoisz a wysrasz. Na dłuższą metę można zaprosić raka lub inne choroby jak nieszczelność jelita lub zapalenia jelita (można poczytać co to za choroby na necie)
Ogólnie kiedyś nie było tyle glutenu w zbożach i nie było problemu, ale obecnie modyfikuje się genetycznie zboża aby miały go jak najwięcej aby można było uzyskać jak najlepsze wypieki najmniejszym nakładem pracy. Najważniejszym kryterium przy wyborze mąki do piekarni to zawartość glutenu- im więcej tym lepiej. Dlatego to nie jest nagła moda na narzekanie na gluten, teraz jest go po prostu stanowczo za dużo.
Jak ktoś jest choć trochę świadomy na temat żywności to po prostu zacznie się racjonalnie odżywiać. Nie mówię tu żeby nie jeść w ogóle zbóż, bo to mija się z celem, ale warto mieć na uwadze swoje zdrowie i nie objadać się glutenem, bo dzisiejsze zboża to nie takie zboża jak nasze babcie pamiętają...
@Premos13
Generalnie tak, tyle, że nie cukier, a białko. Gluten zawsze był w ziarnach tyle że mniej. Co najmniej 10% białych ma problem z glutenem (więc i jakieś 10% sadoli). Jak komuś nie szkodzi to raczej nie zaszkodzi, ale teraz nie jest ważne co prawdziwe, ale to co modne, więc wielu musi żyć zdrowiej niż potrzebuje. Z drugiej strony ta moda pomaga tym faktycznie chorym i uczulonym, bo produkty stają się tańsze i powszechniejsze, więc z różnych głupich mód jest zupełnie praktyczna i potrzebna.
TheByQ napisał:
@kenzol Ty serio myślisz że śmialibyśmy się z tych czubów gdybyśmy wiedzieli o ki chuj im chodzi z tym glutenem?
Typowo polskie podejście, chuja wiem, ale się wypowiem.
Generalnie tak, tyle, że nie cukier, a białko. Gluten zawsze był w ziarnach tyle że mniej. Co najmniej 10% białych ma problem z glutenem (więc i jakieś 10% sadoli). Jak komuś nie szkodzi to raczej nie zaszkodzi, ale teraz nie jest ważne co prawdziwe, ale to co modne, więc wielu musi żyć zdrowiej niż potrzebuje. Z drugiej strony ta moda pomaga tym faktycznie chorym i uczulonym, bo produkty stają się tańsze i powszechniejsze, więc z różnych głupich mód jest zupełnie praktyczna i potrzebna.
TheByQ napisał:
@kenzol Ty serio myślisz że śmialibyśmy się z tych czubów gdybyśmy wiedzieli o ki chuj im chodzi z tym glutenem?
Typowo polskie podejście, chuja wiem, ale się wypowiem.
@eligurf A co ty chcesz ode mnie? Prawda to jest, a ty się do mnie przypierdalasz.
Można też być uczulonym na gluten. Ogólnie gluten nie jest zły, tak samo jak orzechy czy kakao. Niektórzy po prostu nie mogą jeść niektórych produktów.
A z tych co nie jedzą, bo taka moda to można się pośmiać
A z tych co nie jedzą, bo taka moda to można się pośmiać
Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...
nerusss napisał/a:
Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...
Tutaj nigdy kurwa nie wiadomo...
jakieś chujnie wychodzą a dobre suszone
Ten akurat jest nie najgorszy
Jest jeszcze coś takiego jak celiakia, a osoby na nią chorujące nie są hipsterami a diete mają z przymusu. Po prostu nie przyswajają glutenu. Swoją drogą to przez takie osoby, niestety mają pod górkę, bo większość myśli że to zwykły wymysł
@michkos
Ale dzięki modzie mogą oni w sklepach dostać jakieś sensowne produkty. Muszą jednak uważać na 'nibybezglutenowe' produkty pod hipsterkę - szczególnie tyczy się to różnego rodzaju restauracji. Ziomek robiący modnego bezglutenowego wegeburgera w foodtraku kupi bezglutenową bułkę i myśli, że już spoko. Jednocześnie najebie tam keczupu z glutenem, dosypie pieprzem zanieczyszczonym glutenem, a wszystko przygotuje na desce gdzie przed chwilą kroił zwykłą bułkę. Rurkowce zjedzą i będą zadowolone, że wow wow jak zdrowo - a osoba z celiakią odchoruje nawet minimalną porcję glutenu.
Ale dzięki modzie mogą oni w sklepach dostać jakieś sensowne produkty. Muszą jednak uważać na 'nibybezglutenowe' produkty pod hipsterkę - szczególnie tyczy się to różnego rodzaju restauracji. Ziomek robiący modnego bezglutenowego wegeburgera w foodtraku kupi bezglutenową bułkę i myśli, że już spoko. Jednocześnie najebie tam keczupu z glutenem, dosypie pieprzem zanieczyszczonym glutenem, a wszystko przygotuje na desce gdzie przed chwilą kroił zwykłą bułkę. Rurkowce zjedzą i będą zadowolone, że wow wow jak zdrowo - a osoba z celiakią odchoruje nawet minimalną porcję glutenu.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów