Zniesmaczony wstawką, gdzie Hamburgerykańce porównywały możliwości katany z możliwościami langschwerta, wrzucam krótki filmik, mający na celu pokazanie poprawnego cięcia kataną. Taka mała informacja dla osób niezorientowanych w sztukach walki bronią białą: mata tatami omote, którą tnie ten pan, ma mniej więcej konsystencję ludzkiego ciała.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 23:06
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:22
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
#up
Z tego co mi wiadomo żadnych kryzysów finansowych w czasach husarii Polskiej nie było...
Z tego co mi wiadomo żadnych kryzysów finansowych w czasach husarii Polskiej nie było...
Co do katan dobra broń kumpel wydał majątek na znalezienie kowala w Japonii czy tam w chinach i drugie tyle żeby zrobił mu taką katanę to jak raz u mnie był a ja w sadzie musiałem wyciąć drzewko to spytałem czy przetnie drzewko które ma 15 cm średnicy to jak się zamachnął a posta postawny z niego chłopak i bardzo długo z op sesją uprawia sztukę walki kataną to przeciął na raz. Byłem w szoku on mi coś tam tłumaczył że to trzeba poruszyć wszystkie mięśnie itd ale nie interesowało mnie to ale 3 drzewka takie mi ściął.
P.s nie znam się na tym i nie interesuje mnie to ];-> ale fajnie ciął drzewka
P.s nie znam się na tym i nie interesuje mnie to ];-> ale fajnie ciął drzewka
po to się ćwiczy żeby nie machać w bitwie jak pała.
tyczy się to wszystkich broni tak samo jak i sportu
ćwiczysz kopniecie piłki by nie kopać na oślep, tak samo ćwiczysz strzelanie do celu by nie wyjebać całej amunicji w mur.
Tak samo z walką bronią białą, ćwiczysz cięcia ataki sztychy bloki i uniki by nie napierdalać na oślep bo przeciwnik wtedy na 70% wygra
tyczy się to wszystkich broni tak samo jak i sportu
ćwiczysz kopniecie piłki by nie kopać na oślep, tak samo ćwiczysz strzelanie do celu by nie wyjebać całej amunicji w mur.
Tak samo z walką bronią białą, ćwiczysz cięcia ataki sztychy bloki i uniki by nie napierdalać na oślep bo przeciwnik wtedy na 70% wygra
Tak na marginesie to chciałbym zauważyć jeszcze jedną rzecz.
Katana była to broń samuraja, którego technika polegała na tym by jako pierwszy zranić wroga. Dlatego katana musiała być lekka i dobrze ciąć. Zabijać można było wyciągając ją z pochwy. Poza tym nie przypominam sobie by samurajowie walczyli tym w wielkich bitwach tak jak średniowieczne rycerstwo.
A jeśli chodzi o rycerstwo to wg mnie bardziej charakterystyczną bronią dla zakutych była kopia, nie miecz. Rycerze walczyli w zwartym szyku, na koniu - miażdżyli szarżą przeciwnika używając głównie ciężkich kopii. Tak samo wspomniana husaria. Szable husarskie nie były używane z konia, husaria używała głównie kopii i koncerzy, czyli broni służącej głównie do kłucia.
Jak coś pokręciłem to poprawcie.
Katana była to broń samuraja, którego technika polegała na tym by jako pierwszy zranić wroga. Dlatego katana musiała być lekka i dobrze ciąć. Zabijać można było wyciągając ją z pochwy. Poza tym nie przypominam sobie by samurajowie walczyli tym w wielkich bitwach tak jak średniowieczne rycerstwo.
A jeśli chodzi o rycerstwo to wg mnie bardziej charakterystyczną bronią dla zakutych była kopia, nie miecz. Rycerze walczyli w zwartym szyku, na koniu - miażdżyli szarżą przeciwnika używając głównie ciężkich kopii. Tak samo wspomniana husaria. Szable husarskie nie były używane z konia, husaria używała głównie kopii i koncerzy, czyli broni służącej głównie do kłucia.
sinjids napisał/a:
Najbardziej charakterystyczną bronią rycerza był miecz półtora ręczny Nim posługiwali się walcząc na koniu i na piechotę. Co do husarii używali oni kopię przeważnie w trakcie pierwszej szarży, potem kopia się wbijała w przeciwnika, łamała i trza ją było porzucić. Potem husarz dobywał albo koncerz albo pałasz i dalej szarżował. Koncerz się złamał to się go wywalało i dobywało szablę husarską, którą walczył dalej czy to z konia czy pieszo
Żródło: opowiadania Jędrka o husarii
~Sklej napisał/a:
Najbardziej charakterystyczną bronią rycerza był miecz półtora ręczny Nim posługiwali się walcząc na koniu i na piechotę. Co do husarii używali oni kopię przeważnie w trakcie pierwszej szarży, potem kopia się wbijała w przeciwnika, łamała i trza ją było porzucić.
Wiem, ale chodziło mi głównie o przeznaczenie jednostki. To jasne że kopie były jednorazowe, ale przecież rycerz nie miał jednej. Byli pocztowi i giermkowie, którzy mieli m.in. za zadanie dostarczać broń.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów