18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23

Tak wrzuciłem gdzieś, to mi się przypomniało.
Po tagach nie znalazłem, a wątek ciekawy, może się któryś sadysta zainteresuję.
A mianowicie pokazane jest tutaj ile piosenek jest zrobione w praktycznie takim samym rytmie i na takich samych chwytach.

Btw od siebie mogę dodać że jest tam też:
Red Hot Chilli Peppers - Hey oh
Scorpions - Still loving you
Ira - Parę chwil
Cośtam cranberries - Zombie
Nightwish - The islander
Iggy Pop - The Passenger
Adele - Someone like you
Feel - Jak anioła głos
Green day - holiday

I inne,których nie chce mi się dopisywać. (Te powyżej z pamięci wypisałem).

Jakby co to:
Akordy to: C, G, Am, F
Albo w innej tonacji jak ktoś nie umie zmienić pasujące pod granie jest też A, E, Fis, D.
Zgłoś
bloodwar 2012-12-26, 0:25 2
Rozjebało mnie "cośtam cranberries" - nigdy nie słyszałeś o "the"?

"Multikulturowość jest dobra!" - Elin Krantz
Zgłoś
Bard_Zerald 2012-12-26, 0:41
@bloodwar
Właśnie nie pamiętałem czy tam jest przedimek czy jakiś przymiotnik.
A kojarzę bardziej piosenkę niż zespół i to fragment bardziej niż piosenkę.
Ale pod chwyty podchodzi cała, bo sprawdziłem
Zgłoś
Krzysiek14199 2012-12-26, 3:48 3
W którym momencie jest feel?
Zgłoś
bloodwar 2012-12-26, 9:13 3
Bardzie, raczysz chyba żartować, przecież wystarczy wpisać na youtubie "zombie" i w pierwszym wyniku wyszukiwania pojawia się pełna nazwa zespołu, ile by to zajęło, 3 sekundy? A akurat w przypadku zespołów większośc ma w nazwie "The" które się przeważnie pomija.

A co do samego "klucza" akordów w piosenkach - każdy kto próbował kiedyś stworzyć coś unikalnego i specjalnego w muzyce zauwazył pewnie, że co by się nie grało, w jakiej tonacji i prędkości, jakim zaawansowaniem (czy power chord czy zwykly czy może pojedyńcze dźwięki z akordu grane "po kolei") - wszystko "gdzieś już kiedyś słyszałem". Niby kombinacji akordów jest od groma, ale w praktyce niewiele z nich "skleja" się ze sobą ładnie (stąd "geniusz" zespołów takich jak Nirvana, Green Day, Nickelback - wykorzystują najprostsze z nich ale umiejętnie potrafią je zepchnąć "w tło" żeby nie było słychać, że "gdzieś to już kiedyś słyszałem"). Jeżeli ktos ma ambicje, idzie krok dalej i do standardowej, prostej palety akordów dodaje coś "od siebie" (Hendrix, Vai, Van Hallen, Malmsteen) co czyni jego muzykę tak unikalną a jego styl rozpoznawalnym od pierwszych dźwięków, jeżeli nie, szybko wchodzi w rutynę a kolejne płyty i riffy na nich są uznawane przez fanów za kopie tego, co słyszeli wczesniej (ostatnio Metallica i AC/DC)

"Multikulturowość jest dobra!" - Elin Krantz
Zgłoś
sniegu91 2012-12-26, 9:33
cezik, nagral identyczny filmik kiedys, nawet te same piosenki ino na gitarze, pozdro dla kreatywnych amerykanow czy kogos tam...
Zgłoś
truffein 2012-12-26, 13:38 2
lepszy jest występ przed publicznością, ten sam motyw, ta sama muzyka + kilka zabawnych tekstow /watch?v=Co9mW_9hH2g - link yt
Zgłoś
siwers3 2012-12-26, 13:44 8
Tutaj wspomniany wcześniej filmik Cezika:

i nieco starszy materiał pokazujący to samo:

Cezik rządzi
Zgłoś
Mathek 2012-12-26, 13:47
Jakaś lista tych utworów ? Większość kojarzę ale nie pamiętam tytułów.
Zgłoś
Bard_Zerald 2012-12-26, 13:47 8
bloodwar, nie mówiłem, że to źle.
Na tych chwytach powstało wiele naprawdę dobrych piosenek. (I naprawdę wiele ).
Tylko widać tu, że naprawdę dużo jest na podobnym schemacie. Ale każdy ma inny rodzaj wokalu i aranżacje i na pierwszy rzut oka często można tego nie zauważyć.

A co do tytułu, mogłem zobaczyć i zajęło by mi to 10 sec, ale nie chciało mi się.

sniegu91 napisał/a:

cezik, nagral identyczny filmik kiedys, nawet te same piosenki ino na gitarze

A zagrał tam jeszcze coś więcej, jakieś polskie piosenki dodał. Ale ogólnie było tego mniej.

@up, łap.

Journey -- "Don't Stop Believing"
James Blunt -- "You're Beautiful"
Black Eyed Peas -- "Where Is the Love"
Alphaville -- "Forever Young"
Jason Mraz -- "I'm Yours"
Train -- "Hey Soul Sister"
The Calling -- "Wherever You Will Go"
Elton John -- "Can You Feel The Love Tonight" (from The Lion King)
Akon -- "Don't Matter"
John Denver -- "Take Me Home, Country Roads"
Lady Gaga -- "Paparazzi"
U2 -- "With Or Without You"
The Last Goodnight -- "Pictures of You"
Maroon Five -- "She Will Be Loved"
The Beatles -- "Let It Be"
Bob Marley -- "No Woman No Cry"
Marcy Playground -- "Sex and Candy"
Men At Work -- "Land Down Under"
Theme from America's Funniest Home Videos
Jack Johnson -- "Taylor"
Spice Girls -- "Two Become One"
A Ha -- "Take On Me"
Green Day -- "When I Come Around"
Eagle Eye Cherry -- "Save Tonight"
Toto -- "Africa"
Beyonce -- "If I Were A Boy"
Kelly Clarkson -- "Behind These Hazel Eyes"
Jason DeRulo -- "In My Head"
The Smashing Pumpkins -- "Bullet With Butterfly Wings"
Joan Osborne -- "One Of Us"
Avril Lavigne -- "Complicated"
The Offspring -- "Self Esteem"
The Offspring -- "You're Gonna Go Far Kid"
Akon -- "Beautiful"
Timberland featuring OneRepublic -- "Apologize"
Eminem featuring Rihanna -- "Love the Way You Lie"
Bon Jovi -- "It's My Life"
Lady Gaga -- "Pokerface"
Aqua -- "Barbie Girl"
Red Hot Chili Peppers -- "Otherside"
The Gregory Brothers -- "Double Rainbow"
MGMT -- "Kids"
Andrea Bocelli -- "Time To Say Goodbye"
Robert Burns -- "Auld Lang Syne"
Five for fighting -- "Superman"
The Axis of Awesome -- "Birdplane"
Missy Higgins -- "Scar"
Zgłoś
Docha 2012-12-26, 13:49 5
Cytat:

Akordy to: C, G, Am, F
Albo w innej tonacji jak ktoś nie umie zmienić pasujące pod granie jest też A, E, Fis, D

Eh, uwielbiam domorosłych 'muzyków' których znajomość kończy się na akordach ogniskowych.
Równie dobrze można zagrać C#, G# Bbm F#, albo D, A, Bm, G itd. Po chuj to pisać więc? Zwłaszcza że zrobiłeś z błędem, bo nie Fis, tylko F#m (czyli Fis moll).

Cytat:

Niby kombinacji akordów jest od groma, ale w praktyce niewiele z nich "skleja" się ze sobą ładnie (stąd "geniusz" zespołów takich jak Nirvana, Green Day, Nickelback - wykorzystują najprostsze z nich ale umiejętnie potrafią je zepchnąć "w tło" żeby nie było słychać, że "gdzieś to już kiedyś słyszałem"). Jeżeli ktos ma ambicje, idzie krok dalej i do standardowej, prostej palety akordów dodaje coś "od siebie" (Hendrix, Vai, Van Hallen, Malmsteen) co czyni jego muzykę tak unikalną a jego styl rozpoznawalnym od pierwszych dźwięków, jeżeli nie, szybko wchodzi w rutynę a kolejne płyty i riffy na nich są uznawane przez fanów za kopie tego, co słyszeli wczesniej (ostatnio Metallica i AC/DC)

Raczysz Panie bredzić. Rocka progresywnego lub jazzu nie zna Pan, proszę tam znaleźć podział na akordy. Ale czego oczekiwać od kogoś kto twierdzi że Nirvana czy Nickelback to geniusz

A filmów nie widziałem, czytając komentarze widzę że nikt nie wspomniał z czego to się wywodzi. A sekwencja ta pochodzi z kanonu D Dur Johanna Pachelbela
Zgłoś
nanab 2012-12-26, 13:57
Może ktoś grający w gitarę przetłumaczyć o co chodzi? Jakieś ciosy, chwyty, akordy?
Zgłoś
Bard_Zerald 2012-12-26, 14:02
Docha, cóż, nie chodziłem do szkoły muzycznej. Ale jest tak na oko, mogę się pomylić z 12 dźwięków z którego każdego możesz zrobić akord mollowy, durowy i powerchorda. Do tego jeszcze dochodzi taki otwarty (Dużo takich w Incubusie jest), ale nie wiem jak się go zapisuje i masa innych różniących się zwykle o jakiś jeden dźwięk w akordzie, których prawdopodobnie masy używa się grając akordy jeśli zamiast grając jak harcerz i trzymając ten chwyt ledwo i nie ruszając dodajesz sobie jakieśtam ozdóbki

Ale fakt, zapomniałem dopisać, że ten 3 musi być mollowy.
Można te chwyty zagrać zaczynając od kazdego durowego akorda jakiego się chce, ale tymi co podałem się najwygodniej gra po prostu, więc napisałem.

Cytat:

Raczysz Panie bredzić. Rocka progresywnego lub jazzu nie zna Pan, proszę tam znaleźć podział na akordy. Ale czego oczekiwać od kogoś kto twierdzi że Nirvana czy Nickelback to geniusz

A filmów nie widziałem, czytając komentarze widzę że nikt nie wspomniał z czego to się wywodzi. A ta progresja pochodzi z kanonu D Dur Johanna Pachelbela

Za to piwko leci
Zgłoś
torbiasz 2012-12-26, 14:06
gdyby wydali płytę to chyba bym pierwszy raz kupił oryginała
Zgłoś
MCL 2012-12-26, 14:09
bloodwar napisał/a:

A co do samego "klucza" akordów w piosenkach - każdy kto próbował kiedyś stworzyć coś unikalnego i specjalnego w muzyce zauwazył pewnie, że co by się nie grało, w jakiej tonacji i prędkości, jakim zaawansowaniem (czy power chord czy zwykly czy może pojedyńcze dźwięki z akordu grane "po kolei") - wszystko "gdzieś już kiedyś słyszałem". Niby kombinacji akordów jest od groma, ale w praktyce niewiele z nich "skleja" się ze sobą ładnie (stąd "geniusz" zespołów takich jak Nirvana, Green Day, Nickelback - wykorzystują najprostsze z nich ale umiejętnie potrafią je zepchnąć "w tło" żeby nie było słychać, że "gdzieś to już kiedyś słyszałem"). Jeżeli ktos ma ambicje, idzie krok dalej i do standardowej, prostej palety akordów dodaje coś "od siebie" (Hendrix, Vai, Van Hallen, Malmsteen) co czyni jego muzykę tak unikalną a jego styl rozpoznawalnym od pierwszych dźwięków, jeżeli nie, szybko wchodzi w rutynę a kolejne płyty i riffy na nich są uznawane przez fanów za kopie tego, co słyszeli wczesniej (ostatnio Metallica i AC/DC)

W połowię się zgodzę, z tym że Yngwie napierdala wszystkie solówki pentatoniką, tyle że robi to z prędkością karabinu maszynowego. A reszta no cóż, wiadomo, gdzieś inspiracja się kończy i wydaję się słabe albumy (jak ostatni album VH) Ale są jeszcze artyści w miarę świezi, którzy potrafią czymś zaskoczyć, mimo tylu lat w branży. Choćby mój osobisty bóg, song z tego roku:

Jak sam mówił, kiedy chciał to brał gitarę i grał i nigdy nie słuchał znajomych z branży, ponieważ wiedział, że mogłoby to jakoś wpłynąć na jego styl i unikalność. Zaraz się zlecą znawcy że klonuje VH, Maidena, czy Yngwiego, ale prawda jest taka, że każdy z nich coś od Schenkera ugryzł, jak jeszcze oni zapierdalali hedbengując pod sceną a on nakurwiał z UFO
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów