📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 8:40
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:40
AC / DC
konrad.p1 napisał/a:
Ktoś wyjaśni, co tu się wydarzyło?
Wygląda jakby był na nim cienik przewód który połączył trakcję i go uziemił. Ale skąd? Nie mam pojęcie.
konrad.p1 napisał/a:
Chyba kabelek pod prądziem na beżowego pana spadł.
Kto też czekał, aż go pociąg przejedzie?
konrad.p1 napisał/a:
Byłeś właśnie świadkiem oświecenia murzyna. Doceń to.
Edit
Zmieniłem czarnucha na murzyna
petru23 napisał/a:
Byłeś właśnie świadkiem oświecenia murzyna. Doceń to.
Edit
Zmieniłem czarnucha na murzyna
A dlaczego zmieniłeś?
ale jak? Jak ten kabel go dotkną czy co to wgl było?
jasypan napisał/a:
A dlaczego zmieniłeś?
bo czarnuch to rasistowskie określenie a przecież na Sadistic rasizm w każdej postaci jest zakazany
Carti napisał/a:
bo czarnuch to rasistowskie określenie a przecież na Sadistic rasizm w każdej postaci jest zakazany
Wskazany, nie zakazany. Tutaj nazywamy rzeczy po imieniu, bez obłudy zwanej poprawnością polityczną.
konrad.p1 napisał/a:
Najprawdopodobniej doszło do przebicia z uszkodzonego transformatora wysokiego napięcia, który zasila linię trakcji napowietrznej.
Zadziałał jak cewka Tesli. Na filmie widać, że ewidentnie został trafiony przebiciem prądu bez kontaktu z jakimkolwiek przewodem.
Mniej prawdopodobne, że to wyładowanie pilotujące pioruna. Piorun zanim uderzy w ziemię, jako wyładowanie główne, wysyła wiązkę pilotującą o dużo mniejszym natężeniu prądu.
Często wyładowanie pilotujące rozdziela się na wiele odnóg, z których tylko jedna wyznacza drogę głównego wyładowania. które widzimy jako prawdziwy piorun. Mógł zostać trafiony tylko przez wiązkę pilotującą, a nie piorun.
Jednak obstawiam na przebicie z uszkodzonego transformatora wysokiego napięcia.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów