Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@Gordon, zapewniam, że jak ktoś umie angielski na poziomie gimnazjum/liceum przynajmniej na 4 to to zrozumie. Gdyby troszkę spowolnić mowę gościa to nawet nadawałoby się na jakieś ćwiczenie do listeningu
Coś dużo dzisiaj naukowych i mądrych rzeczy wrzucacie, podstawy fizyki kwantowej, mierzenie paralaxami, jeszcze gdzieś pomiar inteligencji. Może gimbaza ucieknie z sadola pod natłokiem wiedzy i strona będzie taka jak kiedyś?
Tak, wszyscy przestraszyli sie testu dla dzieci z podstawowki (kurwa mialem 58/60, nie jestem az taki lebski!), albo sposob pomiarow bazujacy na trojkacie, ktory w troche prostszej wersji wymyslili starozytni grecy. Jak niedawny gimb wypierdalam poczytac ksiazke, bo tu na sadolu tak madre rzeczy, ze nie rozumiem.
PS paralakse to ja mialem po sliwkach z mlekiem.
@Up UU nie miałem angielskiego w szkole nie rozumiem. Byłem za to na kilku lekcjach w technikum w równoległej klasie tak sobie aby posiedzieć z kumplem. I co ... I nauka angielskiego to w dużej mierze durna nauka gramatyki i czasów. Co z tego że uczeń będzie operował wszystkimi czasami skoro nie będzie miał pewności siebie i odpowiedniego zasobu słów.
Pierdolisz głupoty. Skąd wiesz na czym polega nauka angielskiego, skoro go nie miałeś?
Pewności siebie i zasobu słów nabywa się dzięki uczeniu się, a nie na opierdalaniu -co jak wnioskuję- jest twoim mottem życiowym.
Pierdolisz głupoty. Skąd wiesz na czym polega nauka angielskiego, skoro go nie miałeś?
Pewności siebie i zasobu słów nabywa się dzięki uczeniu się, a nie na opierdalaniu -co jak wnioskuję- jest twoim mottem życiowym.
To Ty pierdolisz głupoty. Ucze sie angielskiego już 14 lat (w przedszkolu też sie go uczyłem) i więcej sie nauczyłem z filmów, gier, głupich filmików na yt i piosenek niż na lekcjach w klasie. Lekcje w klasie nauczyły mnie poprawnie pisać w tym języku.
1. Metoda Paralaksy - wymieniona tutaj na filmie, nie używana przy obecnych pomiarach gdyż orbita Ziemi jest za mała. Odległość do około 100 pc.
2. Metoda paralaksy statystycznej - Nie tylko ziemia okrąża słońce ale także Słońce na tle innych gwiazd się przesuwa. Jeśli zbierze się większą statystykę można wyznaczyć odległość do 500 pc.
3. Metoda Cefeid - Cefeidy mają stały okres pulsacji, jak zauważono jest on ściśle skorelowany z jasnością gwiazdy. Mierzymy okres pulsacji i otrzymujemy jasność absolutną, mierzymy jasność obserwowana i mamy odległość. (Jasność absolutna - całkowita energia wypromieniowana na powierzchni gwiazdy, jasność obserwowana - energia która dociera do Ziemi). Odległości do 4 Mpc.
4. Metoda świec standardowych - Świece standardowe - obiekty które promieniują z tą samą jasnością absolutną np galaktyki świecą z bardzo podobną jasnością. Porównujemy jasność obserwowaną świecy standardowej której odległość znamy z jasnością obserwowaną świecy standardowej której odległości nie znamy i otrzymujemy stosunek odległości. Odległości do 500 Mpc. (Robota Pana Hubble'a).
Efekt Dopplera jest używany tylko dla bardzo małych (w porównaniu do wielkości wszechświata odległości) i mierzy się nim tak na prawdę tylko odległość do słońca
Co do przesunięcia ku podczerwieni które jest często tłumaczone efektem Dopplera to jest to tłumaczenie w dużej mierze błędne (w znacznym przybliżeniu można to tak tylko tłumaczyć) Sprawa rozbija się tak na prawdę o Ogólną Teorię Względności Einsteina i o puchnięcie przestrzeni przez co długość fali rośnie -> przesuwa się ku podczerwieni.
Informacje przepisane z moich notatek z wykładu z Kosmologii i Astrofizyki na AGH.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów