Dokładnie. Dopisuję się całym sobą !
Dzisiejsze gry to wodotryski ale puste w środku. Nic nie oferują poza obrazkiem. Żadnego przesłania, żadnej głębi.
A pamięta ktoś Ufo Enemy Unknown, albo Elite II Frontier ?
Wiem że to nie ten gatunek ale wylatałem na nich tysiące godzin i żyłem w ich wykreowanym świecie ! Były wspaniałe !
W dodatku powiem Wam cos jako programista (programista a nie "projektant aplikacji" !)
Nieśmiertelny David Braben twórca gry elite i elite II frontier zrobił grę która w całości zmieściła się w pamięci spectrum 48KB !! Nic dziwnego ? A wiecie że w tej grze (elite) można dolecieć do kilkuset milionów (to nie błąd) gwiazd i układów planetarnych ? SETEK MILIONÓW ! Czyli dla stu milionów lokalizacji w tej grze na spectrum na jeden BIT (nie bajt) informacji przypadało ponad 250 różnych układów planetarnych !
Dzisiaj już nie ma w nowym pokoleniu prawdziwych programistów "koderów". Ludzi z tak sprawnymi mózgami że świat dla nich się kręci o wiele za wolno ! Są za to "projektanci aplikacji" którzy umieją za pomocą potężnych narzędzi zrobić fajny design gry/programu, ale nie potrafią przeliczyć w głowie hexów na binarny i spowrotem. Strata cholerna..
Pozdrówki
-Mewa- Richard Bach