Do żadnych kopytnych nie podchodzi się od tylca.
Jak widzi koń? - Koń widzi niemal dookoła. Ma duże, umiejscowione z boku głowy oczy, które umożliwiają mu obserwację wszystkiego wokół na 340 stopni. Tak dobrze postrzega świat również wtedy, gdy biegnie. To te niezwykłe oczy sprawiają, że nawet podczas galopu widzi ciało i rejestruje ruchy swojego jeźdźca. I że jest wyjątkowo na tle innych zwierząt i ludzi świadomy otaczającego go świata.
Musimy wiedzieć jednak, że to niezwykłe postrzeganie jest nie tylko większe, ale i zupełnie różne od tego, do jakiego zdolny jest człowiek. Koń inaczej też niż my interpretuje rzeczywistość. Odpowiedzialność za to ponosi natura i fakt, że koń jest zwierzęciem uciekającym, pozostającym cały czas w poczuciu zagrożenia, że zostanie zjedzony. Dlatego ma tak umiejscowione i skonstruowane oczy, by mógł zarejestrować nawet atak z tyłu. Dlatego dostrzega nawet najmniejszy, dla nas niedostrzegalny, ruch. I dlatego jego czas reakcji – ucieczki w odpowiedzi na ten bodziec jest tak krótki. Dlatego też, jeśli koń uciec nie może, reaguje paniką, nieposłuszeństwem, agresją.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów