18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:15
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 0:14
Japońskie metro
Bloodex • 2013-02-12, 11:18
Rzecznik PKP niestety nie potrafił mi tego wyjaśnić , więc zostawiam to specjalistom .

Zgłoś
Bridgwater88 2013-02-12, 21:03 1
elektryka i tyle w temacie bez dluzszego pierdolenia
Zgłoś
matlos 2013-02-12, 21:04
To przez silnik, ale to nie może być jak to napisał lllll silnik indukcyjny (zmienne pole magnetyczne) tylko prądu stałego (nieruchome pole magnetyczne), a żeby to była sprawka indukcji z 3 szyny jak twierdzi JADoktor to by po niej musiało iść z 500kA żeby z tej odległości to miało wpływ.
Zgłoś
Sielik 2013-02-12, 21:04
@lllll
Piwko za link do strony mojej szkoły
Zgłoś
Hannibal_PL 2013-02-12, 21:05
Toć silnik elektryczny indukuje pole magnetyczne, a spinacze na nie odpowiadają i ustawiają się odpowiednim biegunem do niego. Nic szpecjalnego.

cycki! <3
Zgłoś
RafalMKS 2013-02-12, 21:37
obawiam sie, ze tam jest wiecej pradu w jednym pociagu jak w calej trakcji PKP w Polsce
poza tym jakies namagnesowanie musi byc lupo pole elektro-magnetyczne

vaya con dios Amigos ...
Zgłoś
Pajoresko 2013-02-12, 21:45
to z prawa Gaussa jest
Zgłoś
moto_mustang 2013-02-12, 21:48
W wielu pojazdach szynowych stosuje się po prostu hamulce elektrowirowe. Wpisać w google, poczytać i tyle.
Zgłoś
hrabia9933 2013-02-12, 22:02
a to nie jest logiczne ze te pociagi lewituja na elektromagnetycznych szynach?

Wszelkie moje komentarze mają charakter satyryczny, a ich zadaniem jest wywołanie uśmiechu na chociaż jednej mordzie, ceną wkurwienia dwóch.
Zgłoś
Kropeczkowaty 2013-02-12, 22:13 2
Mam zwałe

longlong7 napisał/a:

silnik wytwarza silne pole indukcyjne

tylko przy ruszaniu i hamowaniu

jakie?

adresikpuma napisał/a:

te pociagi nie jezdza przy duzych predkosciach dotykajac torów.Śmigaja na "poduszce"magnetycznej ktora unosi delikatnie pociag na torach=to takie pobiezne wyjasnienie,nie chce sie zgłebiac tego tematu bo mnie jeszcze na ministra wezma a złodziejstwa nie lubie

twoja poduszka nie ma nic z tym wspólnego, chociażby dlatego, że słychać wyraźnie dźwięk silnika elektrycznego

maxvolumePL napisał/a:

Dzięki polu magnetycznemu kolej ta nie ma kontaktu z powierzchnią toru, gdyż praktycznie cały czas unosi się nad nim (przy małych prędkościach niezbędne są koła, gdyż indukuje się wówczas zbyt mała siła, niewystarczająca do utrzymania pociągu w torze). Do realizacji tego zadania wykorzystuje się elektromagnesy wykonane z nadprzewodników (w Japonii) lub konwencjonalne (w Niemczech). Pojazdy mogą przez to rozwijać duże prędkości. Dzięki zastosowaniu magnesów eliminowane jest tarcie kół, które w tradycyjnych pociągach znacznie ogranicza maksymalną prędkość jazdy. Przede wszystkim jednak omija się problem dynamiki koło-szyna, gdzie występują zjawiska o charakterze rezonansowym ograniczające bezpieczny zakres prędkości. Dzięki temu koleje magnetyczne zbliżają się do 600 km/h (rekord świata w prędkości należy do japońskiej wersji pociągu; został osiągnięty 2 grudnia 2003 i wynosi 581 km/h, jest więc o 6 km/h większy od rekordu TGV)

następny...

JarekJUHC napisał/a:

Ja tam myslę że jest to nad wózkiem jezdym który jak wiemy jest napedzany elektrycznie. Wytwarzane w nim pole magnetyczne podczas ruszania czy hamowania zapewne jest przyczyną tego zjawiska.

Dokładnie tak, podczas hamowania wstają spinacze, bo metro hamuje na początku silnikiem, co daje większe pole magnetyczne.

hrabia9933 napisał/a:

a to nie jest logiczne ze te pociagi lewituja na elektromagnetycznych szynach?

Nie kur..
Zgłoś
kolosialdo 2013-02-12, 22:34
Hamulce magnetyczne
Zgłoś
pietro18klawisz 2013-02-12, 22:48
Spinacze z tego co dało się zauważyć podnosiły się podczas ruszania metra. Metro jest napędzane na pewno prądem i największa jego ilość jest właśnie w momencie nabierania prędkości pożerana a co za tym idzie przy ogromnym przepływie energii niezależnie czy jest to prąd czy zwykła żyła wodna pod domem to wytwarza się pole magnetyczne którego efekty widzieliśmy na załączonym ciekawym materiale.

Pozdrawiam
Zgłoś
lllll 2013-02-12, 23:17
longlong7 napisał/a:

silnik wytwarza silne pole indukcyjne

tylko przy ruszaniu i hamowaniu

Nie ma czegoś takiego jak pole indukcyjne!

Ja pierdole...

WIELKI BIAŁY NAPIS
Zgłoś
Gl0BaL 2013-02-13, 0:06
Pole indykcyjne xD.... Dobrze że kurwa nie pole pojemnościowe albo pole napięciowe...

Co do tematu jak już ktoś słusznie stwierdził pociągi poruszają się po tzw. poduszce magnetycznej. Działa to w ten sposób że tory i pociąg wytwarzają ogromne pole magntyczne o tych samych biegunach, tory odpychają pociąg i odwrotnie, wszystko ładnie zamocowane i można zapierdalać. Pociąg nie dotyka nawet torów, jest "zawieszony" na wysokości kilku cm.
Zgłoś
J................r 2013-02-13, 13:39
UP@

Ale ty glupi jestes, na poduszce magnetycznej z mango to ty chyba spisz i potem jawi ci sie w ciagu dnia.
Zgłoś
burex666 2013-02-13, 19:10
jeszcze świnie kopulowały sobie
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów