18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 18:17
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:14
🔥 Co za ksenofil...😁 - teraz popularne
Japońskie metro
Bloodex • 2013-02-12, 11:18
Rzecznik PKP niestety nie potrafił mi tego wyjaśnić , więc zostawiam to specjalistom .

Zgłoś
druh_boruch 2013-02-12, 11:21
harry poter musiał w tym maczać palce
Zgłoś
lllll 2013-02-12, 11:24 9
zseii.edu.pl/archive/dydaktyka/maszyny/budowa_sil_induk.htm

Zawsze coś, resztę sobie poszukaj lub się domyśl.

WIELKI BIAŁY NAPIS
Zgłoś
petru23 2013-02-12, 11:29 35
Witam,

Jako, że jestem specem od spraw wszelakich po powołaniu odpowiedniej komisji śledczej stwierdzam:

Rosjanie użyli działa magnetycznego.

Szczegóły na konferencji prasowej.

Zgłoś
longlong7 2013-02-12, 11:33 14
silnik wytwarza silne pole indukcyjne

tylko przy ruszaniu i hamowaniu
Zgłoś
o................4 2013-02-12, 11:42 91
Spinacze wstały bo będą wysiadać na tej stacji
Zgłoś
adresikpuma 2013-02-12, 11:47 9
te pociagi nie jezdza przy duzych predkosciach dotykajac torów.Śmigaja na "poduszce"magnetycznej ktora unosi delikatnie pociag na torach=to takie pobiezne wyjasnienie,nie chce sie zgłebiac tego tematu bo mnie jeszcze na ministra wezma a złodziejstwa nie lubie
Zgłoś
maxvolumePL 2013-02-12, 12:02 20
Dzięki polu magnetycznemu kolej ta nie ma kontaktu z powierzchnią toru, gdyż praktycznie cały czas unosi się nad nim (przy małych prędkościach niezbędne są koła, gdyż indukuje się wówczas zbyt mała siła, niewystarczająca do utrzymania pociągu w torze). Do realizacji tego zadania wykorzystuje się elektromagnesy wykonane z nadprzewodników (w Japonii) lub konwencjonalne (w Niemczech). Pojazdy mogą przez to rozwijać duże prędkości. Dzięki zastosowaniu magnesów eliminowane jest tarcie kół, które w tradycyjnych pociągach znacznie ogranicza maksymalną prędkość jazdy. Przede wszystkim jednak omija się problem dynamiki koło-szyna, gdzie występują zjawiska o charakterze rezonansowym ograniczające bezpieczny zakres prędkości. Dzięki temu koleje magnetyczne zbliżają się do 600 km/h (rekord świata w prędkości należy do japońskiej wersji pociągu; został osiągnięty 2 grudnia 2003 i wynosi 581 km/h, jest więc o 6 km/h większy od rekordu TGV)
Zgłoś
ProVVe 2013-02-12, 12:16 7
Spinacze z "worda" też muszą jakoś do roboty dojechać... Nie mów, że myślałeś, że on cały czas u Ciebie w kompie siedzi...

Ola gringo
Zgłoś
bolusi1 2013-02-12, 12:32
po prostu cud
Zgłoś
JarekJUHC 2013-02-12, 13:35 1
Ja tam myslę że jest to nad wózkiem jezdym który jak wiemy jest napedzany elektrycznie. Wytwarzane w nim pole magnetyczne podczas ruszania czy hamowania zapewne jest przyczyną tego zjawiska.

................................................................................................................
Zgłoś
hudziel 2013-02-12, 13:42
Nałykały się viagry.

Chcę zostać księdzem jak mój ojciec.
Zgłoś
Un_Nem 2013-02-12, 15:40
salutuja a co moga robic w polsce by je ukradli zanim pociag by ruszyl.

Nie
Zgłoś
Bloodex 2013-02-12, 20:26 1
un_nem napisał/a:

salutuja a co moga robic w polsce by je ukradli zanim pociag by ruszyl.

Może tylko u Ciebie na wsi , w pksach tak kradną ?
Zgłoś
J................r 2013-02-12, 20:35 5
"Dzięki polu magnetycznemu kolej ta nie ma kontaktu z powierzchnią toru, gdyż praktycznie cały czas unosi się nad nim (przy małych prędkościach niezbędne są koła, gdyż indukuje się wówczas zbyt mała siła, niewystarczająca do utrzymania pociągu w torze). Do realizacji tego zadania wykorzystuje się elektromagnesy wykonane z nadprzewodników (w Japonii) lub konwencjonalne (w Niemczech). Pojazdy mogą przez to rozwijać duże prędkości. Dzięki zastosowaniu magnesów eliminowane jest tarcie kół, które w tradycyjnych pociągach znacznie ogranicza maksymalną prędkość jazdy. Przede wszystkim jednak omija się problem dynamiki koło-szyna, gdzie występują zjawiska o charakterze rezonansowym ograniczające bezpieczny zakres prędkości. Dzięki temu koleje magnetyczne zbliżają się do 600 km/h (rekord świata w prędkości należy do japońskiej wersji pociągu; został osiągnięty 2 grudnia 2003 i wynosi 581 km/h, jest więc o 6 km/h większy od rekordu TGV) " cytat UP@

Pierdolisz Pan gupoty.
To jest zwykle metro a nie kolej opierajaca sie na zasadach ktore przytoczyles.
A unoszenie spinaczy wynika z indukcji elektomagnetycznej jaka pojawia sie przy przeplywnie pradu z tzw, 3 szyny do kolejki metra.
W warszawskim mysle ze mozna byloby spotkac podobne zjawisko
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów