18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 21:55
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:51
Jesteśmy bilionerami
____ • 2013-07-08, 22:00
Dług publiczny, czyż może być coś gorszego? Media przegapiły ważny moment w polskiej historii. Dług publiczny przekroczył już 1 bln zł (przynajmniej zdaniem niektórych, bo wg oficjalnych danych to brakuje nam jeszcze 150 mld zł. I to równie dobrze może być statystycznym kłamstwem). Bilion to jedynka z 12 zerami, która wygląda tak: 1 000 000 000 000. Żeby spłacić tę kwotę, przeciętny Polak musiałby pracować na 24 mln lat.

Oczywiście jest to niemożliwe, a takie porównanie nie służy niczemu innemu, tylko pokazaniu jak bardzo mocno jesteśmy zadłużeni. Na głowę każdego mieszkańca Polski, od oseska do starca, przypada 26 tys. zł długu publicznego. W Polsce pracuje niecałe 16 mln ludzi. Zatem, aby spłacić tę kwotę, każdy zatrudniony musiałby przez rok pracować jak niewolnik nie otrzymując za swoją pracę ani złotówki, a wszystkie wytworzone dobra i usługi oddawać za darmo wierzycielom. Pewne jest, że w tej sytuacji cały szczaw z nasypów byłby wyżarty…

Sama obsługa długu publicznego to ponad 51 mld zł rocznie, czyli stanowi to ponad 15% budżetu naszego kraju. W zasadzie są to pieniądze wywalone w błoto, za które nie kupuje się żadnego dobra i usługi, nie zabezpiecza ludzi społecznie, nie wydaje na wojsko. To tylko pewny dochód osób i instytucji, które pożyczyły rządowi pieniądze na realizację celów, na które nigdy nas nie było stać.

Teoretycznie Polakom żyje się coraz lepiej. Tak wynika ze wskaźników, np. Human Development Index. Tylko, że jest to życie na kredyt.W zasadzie to mnie zawsze najbardziej zastanawiało. Gdzie jest ten bilion złotych? Jakoś nie zauważyłem złotych latarni w parkach. Na co wydaliśmy te pieniądze?

Powinniśmy byli kupić lotniskowce

Co można kupić za 1 bln zł? Np. prawie 3,5 mln luksusowych porsche. Gdzie jest moje porsche? Albo 4 mln całkiem sporych mieszkań! Gdzie jest moje mieszkanie? Ewentualnie można kupić 50 lotniskowców atomowych klasy Nimitz dzięki, którym moglibyśmy opanować morza i oceany, a w raz z nimi ukryte pod dnem surowce.

Ogólnie nie zauważyłem, żebyśmy wydali jakoś sensownie te pieniądze. Nawet nie udało nam się ich wydać bezsensownie, co jest największym absurdem. Po prostu przeżarliśmy majątek i w efekcie mamy nieco ponad 2 tys. km dróg ekspresowych i autostrad; 3 mln studentów, z których większość marnuje tam swój czas i pieniądze; 7 mln emerytów i rencistów, z których całkiem spory procent nie powinien nigdy otrzymać żadnych pieniędzy od państwa oraz 460 posłów, którzy zamiast kupić nam porsche, mieszkania albo lotniskowce, to wydali pieniądze na nie wiadomo co.

Nigdy nie uda nam się spłacić tak olbrzymiego zadłużenia. Możemy co najwyżej powstrzymać jego przyrost, ale z tym paskudnym garbem będą żyły jeszcze nasze wnuki. Jakoś nikt się nie za bardzo pali do tego, aby odwrócić zegar długu. Dlatego bardzo możliwe, że w 2020 roku będziemy już mieli „godzinę” DWA BILIONY.

Łukasz Piechowiak – bez porsche i bez mieszkania.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
kwrtwlp 2013-07-09, 19:53 2
Bo powinniśmy zorbić jak na Islandi, polityków won od koryta i za dług podziękować, niech spłacają te świnie co brały na nasz koszt.
Zgłoś
Nathaniel_Demerest 2013-07-09, 20:13 13
Jesuz napisał/a:

"VAT z którego chuja masz". No jasne, bo 45% dochodów budżetowych to chuja jest. Drogi zbudują się same, pociągi wyremontują same, policja będzie robić za darmo, służba zdrowia też, straż nie potrzebna bo u mnie się nie paliło nigdy, armia też, bo przecież nikt nas nie napadnie...

Chujowy ten VAT! Zlikwidować VAT!

Kolejny kurwa licealista po lekcjach przedsiębiorczości. Weź ty kurwa przyjrzyj się tym instytucjom, które wymieniłeś (możesz pominąć staż pożarną), a następnie powiedz mi czy to wszystko wygląda tak jak ty to przedstawiasz w teorii.

Kurwa POLSKIE DROGI, NFZ, POCIĄGI, ARMIA (która kurwa nie obroni nas przed państwami, które graniczą z nami) jak stoi każdy wie, a policja to temat kurwa rzeka. Ile oni kurwa nachapaną się na mandatach, to kurwa im nie potrzebne wsparcie finansowe rządu (śmiem twierdzić że jest na odwrót). O staży nic złego nie powiem, ich trzeba mieć.

W ogóle, to nie mam nic przeciwko finansowaniu z podatków tych instytucji, ale jak widzę jak one kurwa funkcjonują, to się zastanawiam.
Szkoda że nie kwapiłeś się wspomnieć o armii urzędników, którzy są naszymi kuratorami i kontrolują coraz więcej pierdolonych pism, podatków i innych aparatów kontroli niewolniczej. Ich byt w większości jest uzasadniony tylko kontrolą nad pierdołami, które sami wymyślają a są każdemu obywatelowi zbędne - oczywiście co się nachapią to opierdolą w 90% (i tak się koło zamyka).
Zgłoś
tranzystor 2013-07-09, 20:36 1
Kurwa, za wcześnie na tą propagandę. Zobacz najpierw, kiedy są wybory!
Zgłoś
MIhau_ 2013-07-09, 20:51 1
Jesuz napisał/a:

"VAT z którego chuja masz". No jasne, bo 45% dochodów budżetowych to chuja jest. Drogi zbudują się same, pociągi wyremontują same, policja będzie robić za darmo, służba zdrowia też, straż nie potrzebna bo u mnie się nie paliło nigdy, armia też, bo przecież nikt nas nie napadnie...

Chujowy ten VAT! Zlikwidować VAT!

VAT zostawic na 1-2%, reszte podatkow wyjebac w pizdu. Tyle dochodow wystarczy na utrzymanie minimalnej ilosci urzednikow, sadow, strazy pozarnej i jesli trzeba bedzie to doplacic policji(jesli z mandatow sie nie wyrobi). Tyle. Prywatna sluzba zdrowia, prywatne ubezpieczenia, prywatne drogi poza obszarem zabudowanym, prywatna kolej. A wszystkie dochody ze spolek panstwowych przeznaczyc na inwestycje i zwiekszenie dochodu, reszte z podatkow na wojska specjalne. Tyle.
Zgłoś
rew123321 2013-07-09, 21:00 2
szer.Lucjan napisał/a:

po co nam lotniskowce skoro armii nie mamy

ale ilu kapelanów w MarWoju...modlitwą do Posejdona wrogów pokonamy!

Ratilt napisał/a:

O właśnie, obligacje to dobry przykład. Państwo potrzebuje pieniędzy i wydaje jakiś papierek (papierki) o wartości powiedzmy 100mln złotych, mówiąc że za 10 lat może je odkupić za 150mln. I nagle BACH! Dług publiczny (a konkretnie krajowy) wzrósł o 150mln.

no nie tak to działa, chyba, że pieniądze uzyskane z obligacji przejadasz jak autor wątku napisał...

kredyt z banku też możesz wziąć na otwarcie firmy albo na super wakacje z miniratką...

kto co woli

Nathaniel_Demerest napisał/a:

@ratilt

Dać kurwa, dać. Zapierdalasz w robocie, w której 70% dochodu zapierdala ci państwo i jeszcze tacy kurwa kretyni ci powiedzą że państwo "ci daje!" - a co kurwa. .

o widzę Pan Kulczyk, 70%, stawka prawie jak z "nieujawnionego dochodu"...

Nathaniel_Demerest napisał/a:

Kolejny kurwa licealista po lekcjach przedsiębiorczości.

nie dość, że Kulczyk to jeszcze profesor ekonomii...kiedy nobel? 29 lat zobowiązuje...

MIhau_ napisał/a:

VAT zostawic na 1-2%, reszte podatkow wyjebac w pizdu. Tyle dochodow wystarczy na utrzymanie minimalnej ilosci urzednikow, sadow, strazy pozarnej i jesli trzeba bedzie to doplacic policji(jesli z mandatow sie nie wyrobi). Tyle. Prywatna sluzba zdrowia, prywatne ubezpieczenia, prywatne drogi poza obszarem zabudowanym, prywatna kolej. A wszystkie dochody ze spolek panstwowych przeznaczyc na inwestycje i zwiekszenie dochodu, reszte z podatkow na wojska specjalne. Tyle.

i normalnie będzie Murrica' albo:
Zgłoś
urteusz 2013-07-09, 21:01 1
A pierdolicie jak potłuczeni. Gdyby nie urzędasy chuja byście w państwie mogli. W dupie byliście chuja widzieliście.

Tak większośc starych babek w urzędach jest zbyteczna przez to w jakim zastraszającym tempie pracują gdzie młoda osoba zrobiła by to samo 2 razy szybciej. I tu się jedynie mogę zgodzic. Że należałoby wyjebac już ledwo co zdolnych do pracy i zatrudnic młodych.

Nie, nie mam żalu dupy tylko jak się chuja znacie a udajecie wielkich znawców to mnie chuj jasny strzela i krew nagła zalewa. Tylko na obecną chwilę i tak urzędy/sądy są przepełnione sprawami i ich działanośc jest zamulona przez nadmierną ilośc spraw.
M
Dziękuje dobranoc.
Zgłoś
rew123321 2013-07-09, 21:03 2
urteusz napisał/a:

Tylko na obecną chwilę i tak urzędy/sądy są przepełnione sprawami i ich działanośc jest zamulona przez nadmierną ilośc spraw.

nie wiedziałem, że picie kawy to taka zajmująca czynności.

Zresztą sądy akurat są przepełnione Paniami na urlopach macierzyńskich...
Zgłoś
dagins 2013-07-09, 21:05
MIhau_
Wywalić VAT (najpierw trzeba wyjść z Uni), ustanowić jedyny podatek liniowy płacony co miesiąc wysokości 150 zł, żadnych akcyz; pociągi i tory przerobić na żyletki, tramwaje też; nie finansować sądów ani straży pożarnej ze skarbu państwa, bo tym się zajmą samorządy; wszystkie firmy państwowe sprywatyzować.

Dziękuję.

PS: według nieoficjalnych źródeł, dług RP może sięgać już nawet 3 biliony zł wliczając wszystkie zobowiązania. To i tak jest do spłacenia, ale nie w tym systemie.
Zgłoś
urteusz 2013-07-09, 21:13 1
Rew:
Miałem przyjemnośc przepracowania 2-óch miesięcy w SKO (praktyki). I uwierz mi, oprócz tego, że ludzie tam mają po 15 minut przerwy (szare robole nie prawniky) to zapierdalają. Wyobraź sobie, że masz każdego dnia do segregacji ponad 300 zwrotnych potwierdzeń odbioru, adresowanie i wysyłanie tyle samo decyzji. Każdą decyzję musisz wprowadzic do komputera i osobno ręcznie do zeszytu nadawczego. I oprócz tego masz w chuj (czyt. bardzo dużo) innych zadań które musisz wykonac.

I jeśli Ci żal dupe ściska, że mają te 15 minut gdzie mogą pic kawkę i żrec albo mogą sobie zrobic herbate przy której mogą wykonywac swoją pracę to jest to prawdopodobnie moim zdaniem zazdrośc, że Twój szef nie daje Ci takich możliwości.

Dług publiczny może zostac spłacony, w USA dawno temu im się to udało..
Zgłoś
Ant1984 2013-07-09, 21:21 2
Nie powinni tego długu nazywać "publicznym" i nie powinni przeliczać ile wychodzi na obywatela.
Nie narobiłem żadnego długu i żadnego nigdy nie będę spłacał.
Jak ktoś mi z tego tytułu zabierze pieniądze, to osobiście narobię więcej szkód, niż oni mi zabiorą. Najlepiej niszcząc fotoradary i kamery miejskie, bo tego używają przeciwko nam.

Dług powinni spłacać / odpracować / ponieść odpowiedniej wagi karę ci, którzy są odpowiedzialni za powstanie i pogłębianie długu. Powinna być surowa odpowiedzialność karna dla polityków za zrobione błędy wagi politycznej.
Zgłoś
necroorcen 2013-07-09, 22:13
Ant1984 napisał/a:

Nie powinni tego długu nazywać "publicznym" i nie powinni przeliczać ile wychodzi na obywatela.

Właśnie sobie uświadomiłem, że znając naszych polityków, kiedy im zabraknie kasy mogą urodzić pomysł, że w sumie to jest dług "publiczny": no to wyskakujcie obywatele z kasy i dajcie nam to, co żeście pożyczyli
Zgłoś
maxximal 2013-07-09, 22:13
A tu ( zegardlugu.pl/ )sobie można zobaczyć jak to zapier*ala. Aż sie boje przeliczać na browary.. (czy lotniskowce)
Zgłoś
KettleBell 2013-07-09, 22:29
ktoś tu mnie rozbawił niesamowicie pisząc, że USA spłaciło swój dług !! dobra propaganda. prawda taka, że już czasy wyjebać po, zrobić protesty i rozpierduchy jak będzie trzeba. póki po,pis,psl,sld, palikot są u władzy ten kraj będzie szedł na dno, bo oni to tylko pionki, a i tak wszystkim steruje lobby. chiny co prawda totalitarne ale jakimś cudem długu publicznego nie mają, a my?
Zgłoś
F................m 2013-07-09, 22:29 1
Dlatego ja jestem spokojny o los kraju. Niedługo to całe gówno zwyczajnie ZBANKRUTUJE. I nie będzie kasy na NIC. Wtedy Polacy będą mogli podejść do lustra i powiedzieć: "Tak! Jesteśmy debilami!". I nie będzie zwalania na komunę, ruskich etc., bo sami sobie DEBILE takie rządy wybierali. Nikt nikomu nie każe wierzyć w brednie serwowane w TVN, GWnie etc, więc to żaden argument, że "media kłamią".

Prawda niestety jest o Polsce brutalna - jaki kraj, takie rządy. Taka klasa polityczna.

Dlatego też JKM nigdy w tym kraju wyborów nie wygra. Nie ma najważniejszej cechy polityka nad Wisłą - nie łże jak pies, nie obiecuje 4 mln mieszkań, 2000 km autostrad w 4 lata, lotnisk, do niczego nie potrzebnych Euro-sreło, kolejnych rent, zapomóg etc.

Ale Polacy lubią wierzyć w bajki i być okłamywani. Dlatego wybierają taki buców, jacy rządzą teraz.

Ciekawe co zrobią, kiedy bank wstrzymają tą piramidę finansową zwaną polskim budżetem?
Zgłoś
KettleBell 2013-07-09, 22:32 1
Tabernak zapomniałeś dodać, że za JKM nie stoi sztab PRowców, którzy układają mu przemowy. Tak samo JKM nie korzysta z prompterów i sztabu speców od mowy ciała itd, a Tusek Rusek podobno ma takich ludzi w swoim zespole
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem