Osobiście uwielbiam dźwięk odpalanego silnika odrzutowego...
Osobiście uwielbiam dźwięk odpalanego silnika odrzutowego...
to nie silnik odrzutowy tylko turbina gazowa.
konkretniej silnik turbowałowy
pl.wikipedia.org/wiki/Turbina_gazowa
a silnik turbodoładowany o którym mówisz to zwykły silnik z domontowaną do niego turbosprężarką, która kompresuje powietrze dostające się do silnika zwiększając ilość spalanej mieszanki (bla bla bla bla)
Btw. dobra świnia
Nie po prostu turbina gazowa. Jest to rodzaj silnika. Bliżej mu do silników odrzutowych niż do zwykłego silnika w samochodzie.
pl.wikipedia.org/wiki/Turbina_gazowa
błąd. silnik odrzutowy jak sama nazwa wskazuje generuje ciąg przez energię wylotową spalin. turbina gazowa to szerokie pojęcie a jednym z jego typów jest silnik turbowałowy, najczęściej spotykany w helikopterach. taki silnik jest na filmiku
a silnik turbodoładowany o którym mówisz to zwykły silnik z domontowaną do niego turbosprężarką, która kompresuje powietrze dostające się do silnika zwiększając ilość spalanej mieszanki (bla bla bla bla)
i znowu błąd. czytając uważnie zauważyłbyś ze nie chodzi o żaden silnik z domontowaną turbosprężarką tylko o już w/w silnik turbowałowy w którym powietrze jest sprężane w turbinie wysokiego ciśnienia, następnie następuje zapłon, spaliny napędzają turbinę niskiego ciśnienia (która jest w uproszczeniu na jednym wale z rotorami turbiny wysokiego ciśnienia), po napędzeniu rotorów turbiny niskiego ciśnienia spaliny napędzają rotor turbiny WAŁU, który to wał napędza np. śmigła w helikopterze lub jak na filmie śrubę motorówki
mam nadzieję że wystarczająco wyjaśniłem temat
>CBR 929RR FirebladeA co do drugiej części to jak najbardziej przyznaje się do błędu. Późna pora najwyraźniej doprowadziła do cofnięcia umiejętności czytania. W twoim poście zobaczyłem jakimiś cudem "silnik turbodoładowany" co w kontekście filmiku nie miało by sensu.
A co do drugiej części to jak najbardziej przyznaje się do błędu. Późna pora najwyraźniej doprowadziła do cofnięcia umiejętności czytania. W twoim poście zobaczyłem jakimiś cudem "silnik turbodoładowany" co w kontekście filmiku nie miało by sensu.