Osobiście uwielbiam dźwięk odpalanego silnika odrzutowego...
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
to nie silnik odrzutowy tylko turbina gazowa.
konkretniej silnik turbowałowy
konkretniej silnik turbowałowy
Nie po prostu turbina gazowa. Jest to rodzaj silnika. Bliżej mu do silników odrzutowych niż do zwykłego silnika w samochodzie.
pl.wikipedia.org/wiki/Turbina_gazowa
a silnik turbodoładowany o którym mówisz to zwykły silnik z domontowaną do niego turbosprężarką, która kompresuje powietrze dostające się do silnika zwiększając ilość spalanej mieszanki (bla bla bla bla)
Osobiście wolę ten dźwięk:
Btw. dobra świnia
Nie po prostu turbina gazowa. Jest to rodzaj silnika. Bliżej mu do silników odrzutowych niż do zwykłego silnika w samochodzie.
pl.wikipedia.org/wiki/Turbina_gazowa
błąd. silnik odrzutowy jak sama nazwa wskazuje generuje ciąg przez energię wylotową spalin. turbina gazowa to szerokie pojęcie a jednym z jego typów jest silnik turbowałowy, najczęściej spotykany w helikopterach. taki silnik jest na filmiku
a silnik turbodoładowany o którym mówisz to zwykły silnik z domontowaną do niego turbosprężarką, która kompresuje powietrze dostające się do silnika zwiększając ilość spalanej mieszanki (bla bla bla bla)
i znowu błąd. czytając uważnie zauważyłbyś ze nie chodzi o żaden silnik z domontowaną turbosprężarką tylko o już w/w silnik turbowałowy w którym powietrze jest sprężane w turbinie wysokiego ciśnienia, następnie następuje zapłon, spaliny napędzają turbinę niskiego ciśnienia (która jest w uproszczeniu na jednym wale z rotorami turbiny wysokiego ciśnienia), po napędzeniu rotorów turbiny niskiego ciśnienia spaliny napędzają rotor turbiny WAŁU, który to wał napędza np. śmigła w helikopterze lub jak na filmie śrubę motorówki
mam nadzieję że wystarczająco wyjaśniłem temat
A co do drugiej części to jak najbardziej przyznaje się do błędu. Późna pora najwyraźniej doprowadziła do cofnięcia umiejętności czytania. W twoim poście zobaczyłem jakimiś cudem "silnik turbodoładowany" co w kontekście filmiku nie miało by sensu.
Pisząc o podobieństwie "bliskości" pomiędzy silnikiem z filmiku a silnikiem odrzutowym miałem na myśli sposób uzyskania mocy a nie jej dalsze przekazania
A co do drugiej części to jak najbardziej przyznaje się do błędu. Późna pora najwyraźniej doprowadziła do cofnięcia umiejętności czytania. W twoim poście zobaczyłem jakimiś cudem "silnik turbodoładowany" co w kontekście filmiku nie miało by sensu.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów