18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:34
📌 Konflikt izraelsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:47
🔥 Przesłanie do kozojebców - teraz popularne
Cytat:

Parmezan, inaczej Parmigiano Reggiano, jest serem podpuszczkowym produkowanym w ograniczonym obszarze geograficznym północnych Włoch, gdzie od dawna znajduje zastosowanie w kuchni i docenia się go wartości odżywcze. Jak wygląda produkcja parmezanu? Parmezan to bardzo twardy ser wytwarzany z surowego mleka krowiego pochodzącego wyłącznie od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Mleko poddaje się działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania serowych grudek. W kolejnym etapie jest przenoszony do solanek na 23 dni, następnie trafia do dojrzewalni, gdzie pozostaje przez 1 rok (uzyskujemy ser młody, 2 lata (stary) lub 3 lata (ser bardzo stary). Między innymi od czas dojrzewania zależy cena parmezanu. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Oryginalny parmezan ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta.
Parmezan jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka (35,71 g/100 g), które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie. Bierze udział w regulacji ekspresji genów oraz procesów metabolicznych, wchodzi w skład układów enzymatycznych, bierze udział w procesach odporności komórek oraz uczestniczy w transporcie tlenu oraz w procesach widzenia.

Białko wpływa także na równowagę fizjologiczną wapnia, a odpowiednia podaż białka wiąże się z prawidłowym wzrostem kośćca u dzieci oraz utrzymania masy kostnej u osób starszych.
Parmezan to świetne źródło wapnia (1250 mg/100 g) - 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad stu proc. Wapń uczestniczy w budowie i metabolizmie kości i zębów. Odpowiednia podaż wapnia w młodym wieku zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy w wieku późniejszym. Ponadto wapń uczestniczy w procesach kurczliwości mięśni, przewodzeniu bodźców nerwowych. Ponadto bierze udział w krzepnięciu krwi oraz zapewnia prawidłową pracę serca.
W parmezanie znajdziemy również sporą ilość witaminy A (40 µg/100 g) odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie, zapewniającej prawidłowy stan skóry, chroniącej DNA przed uszkodzeniami ze względu na jej właściwości przeciwzapalne.
Niestety, parmezan jest produktem o wysokiej zawartości sodu (1714 mg/100 g), który przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia, chorób serca i udaru mózgu. Ze względu na dużą zawartość sodu z parmezanu powinny zrezygnować osoby z chorobami serca oraz nadciśnieniem tętniczym.

Parmezan charakteryzuje się ostrym, dojrzałym smakiem i zapachem, jasnożółtą barwą oraz bardzo twardą konsystencją.
Dwuletni parmezan jest wykorzystywany jako dodatek do zimnych potraw: sałatek, past, jak również do dań na ciepło: pizzy, potraw z makaronem, flaków, omletów. Parmezanu raczej nie podaje się na desce serów.
Młody parmezan podaje się do wina, w połączeniu z jabłkami czy konfiturami zaś bardzo stary z suszonymi figami lub śliwkami oraz orzechami.



Jak prawidłowo kroić parmezan.



i klasyk:

ukryta treść

______________

Zgłoś
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
L................4 2017-11-02, 11:29
Pumeks to widzę przez całe życie na półce przeleżał
Zgłoś
Avatar
veritaz 2017-11-02, 17:20
Zgłoś
Avatar
JedkerTC 2017-11-02, 17:25 1
Jebany, wyhodował sobie pancerz na stopach:D
Zgłoś
Avatar
maly-boy 2017-11-02, 19:50
A to sie na pieczarkach i szynce roztopi ?
Zgłoś
Avatar
dominator76 2017-11-02, 22:25
jeśli to jest parmezan to nie chce wiedzieć co ma w rozporoku...

______________

nie wszyscy muzułmanie to terroryści ale wszyscy terroryści to muzułmanie.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem