18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 19:40
Cytat:

Parmezan, inaczej Parmigiano Reggiano, jest serem podpuszczkowym produkowanym w ograniczonym obszarze geograficznym północnych Włoch, gdzie od dawna znajduje zastosowanie w kuchni i docenia się go wartości odżywcze. Jak wygląda produkcja parmezanu? Parmezan to bardzo twardy ser wytwarzany z surowego mleka krowiego pochodzącego wyłącznie od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Mleko poddaje się działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania serowych grudek. W kolejnym etapie jest przenoszony do solanek na 23 dni, następnie trafia do dojrzewalni, gdzie pozostaje przez 1 rok (uzyskujemy ser młody, 2 lata (stary) lub 3 lata (ser bardzo stary). Między innymi od czas dojrzewania zależy cena parmezanu. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Oryginalny parmezan ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta.
Parmezan jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka (35,71 g/100 g), które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie. Bierze udział w regulacji ekspresji genów oraz procesów metabolicznych, wchodzi w skład układów enzymatycznych, bierze udział w procesach odporności komórek oraz uczestniczy w transporcie tlenu oraz w procesach widzenia.

Białko wpływa także na równowagę fizjologiczną wapnia, a odpowiednia podaż białka wiąże się z prawidłowym wzrostem kośćca u dzieci oraz utrzymania masy kostnej u osób starszych.
Parmezan to świetne źródło wapnia (1250 mg/100 g) - 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad stu proc. Wapń uczestniczy w budowie i metabolizmie kości i zębów. Odpowiednia podaż wapnia w młodym wieku zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy w wieku późniejszym. Ponadto wapń uczestniczy w procesach kurczliwości mięśni, przewodzeniu bodźców nerwowych. Ponadto bierze udział w krzepnięciu krwi oraz zapewnia prawidłową pracę serca.
W parmezanie znajdziemy również sporą ilość witaminy A (40 µg/100 g) odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie, zapewniającej prawidłowy stan skóry, chroniącej DNA przed uszkodzeniami ze względu na jej właściwości przeciwzapalne.
Niestety, parmezan jest produktem o wysokiej zawartości sodu (1714 mg/100 g), który przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia, chorób serca i udaru mózgu. Ze względu na dużą zawartość sodu z parmezanu powinny zrezygnować osoby z chorobami serca oraz nadciśnieniem tętniczym.

Parmezan charakteryzuje się ostrym, dojrzałym smakiem i zapachem, jasnożółtą barwą oraz bardzo twardą konsystencją.
Dwuletni parmezan jest wykorzystywany jako dodatek do zimnych potraw: sałatek, past, jak również do dań na ciepło: pizzy, potraw z makaronem, flaków, omletów. Parmezanu raczej nie podaje się na desce serów.
Młody parmezan podaje się do wina, w połączeniu z jabłkami czy konfiturami zaś bardzo stary z suszonymi figami lub śliwkami oraz orzechami.



Jak prawidłowo kroić parmezan.



i klasyk:

ukryta treść

______________

Zgłoś
Avatar
keisats 2017-10-31, 18:57 1
Boso przez świat
Zgłoś
Avatar
tycho 2017-10-31, 19:06 2
O losie ale ma lipę. Ciekawe co ile musi robić taką korektę racic.
Zgłoś
Avatar
aaaaaaaaaaaaaa 2017-10-31, 20:23
Pokaż lepiej jak się robi rodzynki.
Zgłoś
Avatar
E................t 2017-10-31, 20:31
Kebab u Turka
Zgłoś
Avatar
godfather1982 2017-10-31, 21:22
O kurwa wracam po 9 miechach a t obrzydliwosc tak zalozylem na nowo neta
Zgłoś
Avatar
krylo9222 2017-11-01, 0:02 20
Zgłoś
Avatar
C................O 2017-11-01, 0:11 1
po obczajeniu tego kulinarnego materiału, mam ochotę na kebsa
Zgłoś
Avatar
b0r000 2017-11-01, 0:38
Przypomina mi się historia z Gryfina (takie New Jersey Zachodnio-pomorskiego) jak jakiś stary dziadyga na Lagunie (lokalny "aquapark") zaczął używać pumeksu na brzegu basenu
Zgłoś
Avatar
Gizmolka 2017-11-01, 23:21 1
Aleś te stopy zapuścił.
Zgłoś
Avatar
LordGuciol 2017-11-02, 0:33
podoba mi się
idę na Dermatologie
Zgłoś
Avatar
Mors_Nigra 2017-11-02, 1:05
Jak ja żałuję, że to włączyłem. Jak bardzo żałuję, aż pójdę zapalić, tak po prostu nie można no... trupy glisty, dzieci pod kołami wywrotki, kurwa wszystko, ale to?!
Zgłoś
Avatar
Cinkciara 2017-11-02, 4:24
Jakim cudem tak giry zapuścił(a)?
Zgłoś
Avatar
Nemayu 2017-11-02, 8:00
Sądzę, że wpadło na jakiś cudowny pomysł pozbycia się grzybicy. Zamiast delikatnie złuszczyć naskórek nakurwia żyletką, a uszkodzona skóra odbudowuje się coraz twardsza, więc coraz więcej ścina żyletka, więc robi się jeszcze twardsza i grubsza. Błędne koło. Jak dalej będzie odwalać taką manianę to będzie tylko gorzej.
Może zwykłe poparzenie?
Zgłoś
Avatar
BanujNasNieMichalka 2017-11-02, 9:12
Widać po pazurach ze co to higiena nie wiadomo wiec nie ma się co podniecac grzyb i lata praktyk robią swoje.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem