Uwaga! Ciulowaty mikrofon rejestrował dźwięk.
Dodatkowo okolicznościowa oprawa od 3:40 zaprezentowana w Austrii - nie pozwolono wywiesić jej w Polsce podczas meczu towarzyskiego z Borussią Dortmund...
Młodzież Wszechpolska trzyma z PISem
Bohatera narodowego ponieważ prawicy brakowało w tamtych czasach lidera na jego miarę. Niestety.
@Pater patriae, zapomniałeś wspomnieć, że marzyło mu się federacyjne superpaństwo słowiańskie pod wodzą Rosji. Pominąłeś także jego fascynację Mussolinim (lewica - interwencjonizm ocierający się w wielu punktach o kolektywizm podstawą ustroju gospodarczego) oraz obwinianie żydów o rozbiory.
Mylisz panslawizm z neoslawizmem...
A, żydów obwiniał o rozbiory (jako jeden z czynników), z tego powodu, że przez nich nie rozwinęło się mieszczaństwo, które dało by jakiś odpór szlachcie, a żydzi nigdy nie byli i nie chcieli być Polakami, co prowadziło do tego, że nie obchodziły ich interesy Polski..
Być może - rozwiń wątek, zobaczymy.
Raz - mieszczaństwo, niezależnie od swojej struktury etniczno-wyznaniowej, nie miało wpływu na władzę. W przeciwieństwie do szlachty.
Dwa - nie chce mi się wertować książek (na 90% Szczur lub Manteuffel), ale coś mi świta, że od XVII wieku podleganie pod prawo miejskie było obarczone cenzusem wyznaniowym. Żydzi mieli w tej kwestii pod górkę, co jest następnym ciosem osłabiającym teorię Dmowskiego.
Trzy - pamiętaj, że idea narodu jako wspólnoty etnicznej jest pomysłem, który na ziemiach polskich pojawił się w czasach porozbiorowych. Wcześniej mógłbyś urodzić się we Francji, od urodzenia mówić po Włosku, a jednocześnie reprezentować naród (w politycznym rozumieniu tego słowa) polski.
A czy nie jest wręcz przeciwnie, w kraju gdzie prawo miejskie było tak stworzone przez szlachtę, żeby ograniczyć rolę mieszczan?
Niezależnie od szans realizacji koncepcji neoslawistycznych - kto miał największe szanse stanięcia na czele teoretycznej wspólnoty państw słowiańskich? I na ile prawdopodobne, że jeśli byłaby to Rosja, doszłoby do prób inkorporowania wzmiankowanych państw do jej terytorium, pod bezpośrednią władzę Moskwy?
Wniosek - inna metoda, cel ten sam.