Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (9) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 9:19
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 44 minuty temu

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Polak_mały 2024-11-14, 19:44 1
Mógł nie jechać pod prąd nic by się nie stało
Zgłoś
nadyb 2024-11-14, 19:50
8xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx3-----_ napisał/a:

Bzdura. Zazwyczaj jest wina tego co wyprzedza w miejscu niedozwolonym gdyż przepisy jasno określają gdzie w i jakich warunkach można wyprzedzać. Po2 jest takie coś jak art.4 prd
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.

No tak, tylko ze wyprzedzajac jestes juz w trakcie niedozwolonego manewru, a skrecajac masz sie upewnic, ze mozesz wykonac ten manewr. Zawsze* jest winny ten co sie nie upewnil. Inaczej kazdy by wygral sprawe slowami "bo go tam nie powinno byc"
Jest kilka wyrokow SN i sady sie tym kieruja. Jedno z uzasadnien mowi, ze wykonujac manewr masz zrobic wszystkoco mozliwe, zeby nie doszlo do zagrozenia. No i tu pytanie do kierownika skrecajacego w lewo: zatrzymal sie pan? Spojrzal pan w lewo? Nie dziekuje do widzenia.

Nie dotyczy swietych krow na przejsciu dla pieszych
Zgłoś
nadyb napisał/a:

No tak, tylko ze wyprzedzajac jestes juz w trakcie niedozwolonego manewru, a skrecajac masz sie upewnic, ze mozesz wykonac ten manewr. Zawsze* jest winny ten co sie nie upewnil. Inaczej kazdy by wygral sprawe slowami "bo go tam nie powinno byc"
Jest kilka wyrokow SN i sady sie tym kieruja. Jedno z uzasadnien mowi, ze wykonujac manewr masz zrobic wszystkoco mozliwe, zeby nie doszlo do zagrozenia. No i tu pytanie do kierownika skrecajacego w lewo: zatrzymal sie pan? Spojrzal pan w lewo? Nie dziekuje do widzenia.

Przeczytałeś ze zrozumieniem zapis ustawy powyżej?
Zgłoś
nadyb 2024-11-14, 20:46 1
DATA010101010101010101010101011010101101 napisał/a:

Przeczytałeś ze zrozumieniem zapis ustawy powyżej?

No tak. Jeden kierownik w PL dostaje mandat za wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym, a drugi za wymuszenie pierwszenstwa i jest sprawca kolizji.

Pierwszy z brzegu:
wyrok SN z dnia 25 maja 1995 r., II KRN 52/95

Jak sciagna tego goscia z Dubaju czy gdzie on tam jest to sie uzbroje w popkorn bo wg prawa i wyrokow SN to ktos mu zajechal droge i spowodowal wypadek.
Zgłoś
dante199494 2024-11-14, 20:54
dostał prosto w drzwi kierowcy, obstawiam zgon.
Zgłoś
nadyb napisał/a:

No tak. Jeden kierownik w PL dostaje mandat za wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym, a drugi za wymuszenie pierwszenstwa i jest sprawca kolizji.
Pierwszy z brzegu:
wyrok SN z dnia 25 maja 1995 r., II KRN 52/95
Jak sciagna tego goscia z Dubaju czy gdzie on tam jest to sie uzbroje w popkorn bo wg prawa i wyrokow SN to ktos mu zajechal droge i spowodowal wypadek.

W Polsce nie działa prawo precedensowe i każda sytuacja jest odrębnie rozpatrywana
Zgłoś
Geraldinio 2024-11-14, 21:27
JanzDukli napisał/a:

Nie uwierzysz, ale w urzędach, szkołach, sklepach, zakładach pracy też. 🙂

Ja sam jestem kierownikiem, wystarczy że pójdę na zakupy do osiedlowego sklepu, to dyżurny Pan Żul mnie tak tytuuje prosząc o dyszkę na kieliszek chleba.

kurwa jebana inflacja, jeszcze niedawno to był pińciok.

[ Dodano 2024-11-14, 21:34 ]
DATA010101010101010101010101011010101101 napisał/a:

W Polsce nie działa prawo precedensowe i każda sytuacja jest odrębnie rozpatrywana

No ale nie oszukujmy się, sędziowie to też ludzie. Skoro Stachu z sądu na jakimś Pierdupiu w 95 tak zasądził i nikt się nie dopierdolił, to ja też tak zrobię, gdy mam wątpliwości.
Zgłoś
nvegenev 2024-11-14, 21:46 1
Geraldinio napisał/a:

Ja sam jestem kierownikiem, wystarczy że pójdę na zakupy do osiedlowego sklepu, to dyżurny Pan Żul mnie tak tytuuje prosząc o dyszkę na kieliszek chleba.
No ale nie oszukujmy się, sędziowie to też ludzie. Skoro Stachu z sądu na jakimś Pierdupiu w 95 tak zasądził i nikt się nie dopierdolił, to ja też tak zrobię, gdy mam wątpliwości.

Podaj wyrok z roku 1995. Do roku 1997 istniał przepis, który nakazywał upewnić się czy jest się wyprzedzanym. Od 1997 ten przepis nie istnieje. Jeśli skręcający w lewo sygnalizuje zamiar skrętu w lewo odpowiednio wcześniej i dojeżdża do osi jezdni to nie ma obowiązku upewniać się czy jest nieprawidłowo wyprzedzany

Orzeczenie Sądu Najwyższego: IIKK 602/22.
Zgłoś
Geraldinio napisał/a:

To tak nie działa, bo wyrok sądu nie może być oparty na innym wyroku. Orzecznictwo innego wyroku może być stosowany jako wykładnia/argumentacja tak samo linii obrony jak oskarżyciela i finalnie sąd decyduje o wyroku.
Zgłoś
nvegenev 2024-11-14, 21:51
nadyb napisał/a:

Podajesz wyrok z roku 1995. Do roku 1997 istniał przepis, który nakazywał upewnić się czy jest się wyprzedzanym. Od 1997 ten przepis nie istnieje. Jeśli skręcający w lewo sygnalizuje zamiar skrętu w lewo odpowiednio wcześniej i dojeżdża do osi jezdni to nie ma obowiązku upewniać się czy jest nieprawidłowo wyprzedzany

Zgłoś
nadyb 2024-11-14, 23:15
nvegenev napisał/a:

No japrle. Czytales to orzeczenie? Doczytales dlaczego kasacja wyroku? Bo sad nie dopelnil formalnosci i nie podjal 2 watkow w sprawie.
Jakbys doczytal dalej to jest powolanie sie na inny wyrok, ktory mowi, ze przed rozpoczeciem wyprzedzania kierujacy ma upewnic sie czy moze ten manewr wykonac. PRZED. Jak juz wyprzedza to inni maja sie upewniac.
Jak to sobie wyobrazasz? Wyprzedzasz kilka aut w tym momencie ktores z nich Cie spycha do rowu i to jest Twoja wina bo wyprzedzales?
Albo wyprzedzasz- zjazdzasz na lewy pas i ktos laduje Ci sie w kufer bo wyprzedzal wczesniej ale z wieksza predkoscia. Jakby nie patrzec to ten co wjechal Ci w kufer to pod prad jechal, a Ty przeciez masz zwracac uwage tylko na tych co jada normalnie czyli z naprzeciwka.
Zgłoś
nvegenev 2024-11-15, 2:05
nadyb napisał/a:

No japrle. Czytales to orzeczenie? Doczytales dlaczego kasacja wyroku? Bo sad nie dopelnil formalnosci i nie podjal 2 watkow w sprawie.
Jakbys doczytal dalej to jest powolanie sie na inny wyrok, ktory mowi, ze przed rozpoczeciem wyprzedzania kierujacy ma upewnic sie czy moze ten manewr wykonac. PRZED. Jak juz wyprzedza to inni maja sie upewniac.
Jak to sobie wyobrazasz? Wyprzedzasz kilka aut w tym momencie ktores z nich Cie spycha do rowu i to jest Twoja wina bo wyprzedzales?
Albo wyprzedzasz- zjazdzasz na lewy pas i ktos laduje Ci sie w kufer bo wyprzedzal wczesniej ale z wieksza predkoscia. Jakby nie patrzec to ten co wjechal Ci w kufer to pod prad jechal, a Ty przeciez masz zwracac uwage tylko na tych co jada normalnie czyli z naprzeciwka.

Wyrok ten stanowi, że skręcający nie ma obowiązku upewniać się przy prawidłowym skręcie ( dojazd do osi jezdni i włączenie kierunkowskazu z wczasu ). Orzeczenie które Ci podałem nie popiera stanowiska innego wyroku sądu ( i z tego jest to powołanie się na inny wyrok ).

Tutaj inne orzeczenia:

II K 1265/17

IV Ka 560/18

Artykuł 24 ustęp 5 ustawy PoRD stanowi, że wyprzedzanie pojazdu sygnalizującego skręt w lewo może odbywać się tylko z prawej strony. Nie myl zmiany pasa ruchu ( tutaj należy ustąpić pierwszeństwa przy zmianie jego ), ze zmianą kierunku jazdy ( skręt w lewo ).
Zgłoś
Adiczek 2024-11-15, 4:26
Miejmy nadzieję że to lewaki przynajmniej tyle dobrego dla ludzkości
Zgłoś
shai.gd 2024-11-15, 8:38
Czy aby każdy tutaj zauważył, że ten co przypierdolił to jechał pod prąd?
Zgłoś
Mamry 2024-11-15, 9:32
nadyb napisał/a:

Dwa lata temu miałem taką sytuację, wyprzedzałem ciąg trzech samochodów oraz pojazd rolniczy. Samochód z za traktorem włączył kierunkowskaz do skrętu w lewo (posesja a nie skrzyżowanie) w momencie gdy ja zdążyłem wyprzedzić pierwszy pojazd (kamerka samochodowa) i gdy znalazłem się na jego wysokości uderzył w mój pojazd. Policja orzekła jego winę -gościu nie przyjął mandatu bo twierdził że upewniał się że nikt go nie wyprzedza. Sprawę w sądzie przegrałem bo miał kierunkowskaz do skrętu w lewo, i upewnił się że nikt go nie wyprzedza.. Dodam że warunki pogodowe były optymalne a prędkość podczas wyprzedzania nie przekraczała dopuszczonej oraz wyprzedzałem zgodnie z przepisami..
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem