Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
Motocykliści mogą wyprzedzać tylko z lewej, a i ciekawostka, mogą również wyprzedzać przy podwójnej ciągłej, jeśli nie przekroczą pasa rozdzielającego jezdnię ( tzn oba pojazdy będą na jednym pasie )
to nie jest tak, motocykle nie sa uprzywilejowane, kazdym pojazdem mozesz wyprzedzac (jesli nie ma zakazu) pod warunkiem ze sie zmiescisz nie najezdzajac na linnie. bardzo rzadko sa miejsca gdzie pas jest tak szeroki zeby sie zmiescily dwa samochody obok siebie, a moto i samochod praktycznie na kazdym pasie sie zmieszcza (pod warunkiem ze samochod jedzie przepisowo przy prawej krawedzi.
przecież rondo to skrzyżowanie ynteligencie... o ruchu okrężnym, ale skrzyżowanie. Prawo jazdy kupiłeś na "dokumencik-u"? Zasad ruchu na skrzyżowaniach ktoś chyba nie zna, albo zdawał na dinozaurze i nie wie, jakie teraz przepisy obowiązują.
Co do wyprzedzania i tego, że motocyklista jest "be" z kodeksu drogowego:
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym – w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.
Sam latam na moto i nie mam złudzeń że za takie wyprzedzanie należy się mandat.
Na egzaminie samo najechanie na linie jest już poważnym błedem. Poza tym obrysem pojazdu (motocykla) przekroczył linię.
Czyli trafił jeden baran na drugiego, jeden zajechał, drugi się wygłupił wrzucając do neta.
Normalny człowiek jak jedzie samochodem, rowerem, motocyklem to ustąpi, przepuści. Jaką kurwą trzeba być żeby utrudniać życie innym i tak postępować, bo to nie są odosobnione przypadki.
Sam jesteś frajer z małym fiutem, gdyby te kurwy jechały zgodnie z przepisami (ruch prawostronny), to motocyklista nie musiałby przekraczać ciągłej. Po za tym baranie odróżnij wyprzedzanie od omijania.
A ty z jeszcze mniejszym. Na jednym pasie ruchu (o ile są wyznaczone) nie mogą znajdować się obok siebie dwa pojazdy silnikowe jadące w tym samym kierunku. Więc wyprzedzanie po tym samym pasie jak i jazda obok siebie motocyklami jest łamaniem przepisów.
Powiedzcie mi, w jakim celu niektórzy kierowcy włączają lewy kierunkowskaz jak wjeżdżają na rondo?
Jeszcze kurwa kierunkowskaz w lewo na rondzie...
Jeżeli na rondzie jedzie ponad połowę po wewnętrznym oczywiście pasie to jak najbardziej może włączyć lewy kierunek aby inni kierowcy, którzy chcą wjechać na rondo wiedzieli, że zaraz nie zmieni pasa i mogą swobodnie wjechać na zewnętrzny. Taka uprzjmość/pomoc, możesz krzyks nie wiedzieć.
Co do kierunkowskazu w lewo.. na rondzie wrzuca się go, jak chcesz skręcić w lewo. Logiczne, nie? Wszyscy podjeżdżający do ronda od razu wiedzą, jaki manewr chcesz wykonać, czy sobie mogą spokojnie wjechać, czy mają uważać. Przydatna sprawa. Oczywiście, na takim rondzie z 5 czy 6 drogami dojazdowymi, to lepiej tego nie praktykować (o które lewo chodzi?), ale większość ma standardowo 4 wjazdy, więc traktuje się je jak zwykłe skrzyżowania i używa kierunkowskazu.
W moim rodzinnym mieście nastawiali ostatnio rond i dopiero teraz widać jak ludzie nie potrafią się w takim ruchu odnaleźć. Notoryczny brak kierunkowskazów przy zjazdach, albo wrzucanie ich zjazd wcześniej, zatrzymywanie się na rondzie i przepuszczanie tych wjeżdżających (znaki tego nie wymuszają)... ogólnie masakra. Wg. mnie, powinny być jakieś obowiązkowe kursy doszkalające i egzaminy, najlepiej co 5 lat, bo wiele skrzyżowań jest znacznie bardziej skomplikowanych od rond, a ludzie nawet na czymś takim się wykładają.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów