Praca na wzburzonym morzu nie należy do najprostszych. Poniższy film przedstawia jak towar/ludzie są "transportowani" z łodzi na latarnię i z latarni na łódź.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
🔥
Są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
- teraz popularne
Ma ktoś więcej informacji na temat tej latarni ?
powie jakiś ekspert jak się buduje takie latarnie na morzu ?
up
najsampierw budują latarnie i dopiero jak zaprawa ściągnie wylewają morze
mam nadzieję, że pomogłem
najsampierw budują latarnie i dopiero jak zaprawa ściągnie wylewają morze
mam nadzieję, że pomogłem
Podobnie jak na lądzie, najpierw potrzebny był solidny fundament. Więc z reguły topiono bloki skalne a jak taki fundament odpowiednio urósł, to dopiero stawiano właściwą konstrukcję. Podobnie postawili sławetny fort Boyard- najpierw natopili w cholerę bloków skalnych a na tym postawili fortecę. Dzisiaj się takich rzeczy nie stawia bo z reguły stawia się radiolatarnię w postaci boi. A jakby mieli stawiać to pewnie by to zrobili w podobny sposób jak platformę wiertniczą.
@up co do platform to takie obrazki nie są wyjątkiem, tylko ze statki są "ciut" większe. Jako że zdarzyło mi się kilka razy na takowej pracować, spotkałem się z sytuacją, kiedy sztorm trwał tydzień, zapasy się kończyły, ludzie nie mieli jak wrócić na ląd - bo helikoptery nie lądowały... podpływał wtedy tzw. standby boat i pracownicy, z bagażami, byli opuszczani w koszu przez dźwig. Wideo z niezbyt udanego opuszczania poniżej
<youtube>http://www.youtube.com/watch?v=ZD8y7Slx2ow</youtube>
<youtube>http://www.youtube.com/watch?v=ZD8y7Slx2ow</youtube>
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów