Oto krótki filmik pokazujący bardzo poglądowo jak wyglądają operacje usztywniania i leczenia uszkodzonych kości. Głowa mała do czego ludzkie ciało jest zdolne. Na mnie robi to cholerne wrażenie, że można wcisnąć kawał pręta w środek kości, a to wszystko samo się pozakleja i będzie "działało"
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
18 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Coraz bliżej nam do cyborgów… To może od razu wykupmy egzoszkielet zamiast na raty kupować, coby się nam coś nie połamalo/uszkodziło/zerwało
No na symulacji zawsze wygląda pięknie. A w nfz (celowo z małej) to dostaniesz co najwyżej życzenia powrotu do zdrowia, ale za 3 miesiące.
kumpel miał wypadek dostawczakiem. przyjebał nad ranem w drzewo, podobno zasnął za kierownicą. Był cały połamany. Noga zgruchotała mu się w mak w 3 miejscach. Miał jeszcze kilka innych złamań na swoich kościach ale te w nodze były najgorsze. Miał mnóstwo operacji właśnie takich że mu wkręcali śruby, pręty i blachy. Nie było to hop siup bo robili to w kilku etapach. Złamania były tak fatalne że jedno miejsce musieli "odbudowywać" kilka miesięcy, kawałek po kawałku. Po 1,5 roku chłopaczyna się cieszył bo wykręcili mu ostatnie śruby w piszczelu. Niestety nie na długo. Następnego dnia gdy wiązał buta noga mu znowu pękła w pół... Co on się namęczył to nie macie pojęcia. Czasami miał taką deprechę że chciał żeby go dobić bo już nie ma siły na te bóle...
świat idzie do przodu, pomału ale do przodu,
mam taką blaszkę z 4 tysie i to jedyny słuszny sposób stabilizowania złamań
mam taką blaszkę z 4 tysie i to jedyny słuszny sposób stabilizowania złamań
Lekarze wszystkie te śruby i blaszki zostawiają, czy część wyciągają po zrośnięciu się kosci(przynajmniej część)?
@up
zostawiamy. Moj osobisty faworyt to Ilizarov, ruski profesor ktory sprzedal swoj patent za mercedesa i jakies pieskie pieniadze (bardzo mu to pasowalo). Dzis jego wynalazek przynosi biliony. Przecinasz piszczel i oddzielasz konce kosci o kilka milimetrow za pomoca zewnetrznej ramy. Kosci sie odbudowuja w swoim kierunku. Potem oddalasz je ponownie, itd. do momentu az wydluzysz je do zadowalajacej dlugosci. Ludzie z kompleksem wzrostu, celebryci itd, placaa za to majatek. Wystarczy kilka drobnych naciec na skorze.
zostawiamy. Moj osobisty faworyt to Ilizarov, ruski profesor ktory sprzedal swoj patent za mercedesa i jakies pieskie pieniadze (bardzo mu to pasowalo). Dzis jego wynalazek przynosi biliony. Przecinasz piszczel i oddzielasz konce kosci o kilka milimetrow za pomoca zewnetrznej ramy. Kosci sie odbudowuja w swoim kierunku. Potem oddalasz je ponownie, itd. do momentu az wydluzysz je do zadowalajacej dlugosci. Ludzie z kompleksem wzrostu, celebryci itd, placaa za to majatek. Wystarczy kilka drobnych naciec na skorze.
Ja również posiadam tytanowy pręt i trzy śruby w prawym piszczelu, nie dość że nie trzeba paradować z gipsem to w miarę wcześnie zaczyna się obciążać nogę i szybciej się goi
Ma ktoś może jakieś info co do tego zabiegu na bark ktory jest pokazany w filmie ?
Ale chujnia pokazana czysta fantazja i teoria. Każdy chciałby zobaczyć jak taką płytkę na kość się zakłada a nie tylko jest płytka a teraz jest przy kości są śruby a teraz są w płytce.
@Leytos
to zależy, w Polsce jeśli są to śruby śródszpikowe lub inne gówna łapiące kość wykonane z tytanu i pokryte jego tlenkiem to wiele osób decyduje się na pozostawienie ich w swoim ciele, ponieważ chcą uniknąć kolejnej operacji, a taki tytan pokryty powłoką z tlenku tytanu jest bakteriobójczy i bioaktywny zachęcający osteoblasty do wzmożonej pracy- czyli zarastania takiego elementu
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie tego tematu implantów i protez to postaram się na nie odpowiedzieć tyle ile będę potrafił, w obecnej chwili zajmuję się zdobywaniem wiedzy na temat tego typu sprzętu od strony badań, wytwarzania i produkcji
to zależy, w Polsce jeśli są to śruby śródszpikowe lub inne gówna łapiące kość wykonane z tytanu i pokryte jego tlenkiem to wiele osób decyduje się na pozostawienie ich w swoim ciele, ponieważ chcą uniknąć kolejnej operacji, a taki tytan pokryty powłoką z tlenku tytanu jest bakteriobójczy i bioaktywny zachęcający osteoblasty do wzmożonej pracy- czyli zarastania takiego elementu
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie tego tematu implantów i protez to postaram się na nie odpowiedzieć tyle ile będę potrafił, w obecnej chwili zajmuję się zdobywaniem wiedzy na temat tego typu sprzętu od strony badań, wytwarzania i produkcji
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów