Material o socjalizmie i panstwie ,,opiekunczym"
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
60 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
religia nie zawsze równa się moralność/
Istnieje takie pojęcie jak prawa naturalne wynikające z natury człowieka a nie od tego czy klękamy przed bogiem czy przed inną świnią. Co do reszty filmu jest ok.
Istnieje takie pojęcie jak prawa naturalne wynikające z natury człowieka a nie od tego czy klękamy przed bogiem czy przed inną świnią. Co do reszty filmu jest ok.
@up Masz na myśli sklep, organizacje pracodawców, biblijnego potwora, czy symbol państwa u Hobbesa?
@brudny
Moralność to system wartości, a nie to co wydaje ci się być dobre. Każda religia z założenia ustala system wartości, a więc religia zawsze równa się moralność.
Prawa naturalne wynikające z natury człowieka. Tylko problem z nimi polega na tym, że każdy może inaczej opisać naturę człowieka i wyciągać z tego inne wnioski i tworzyć dla siebie inne prawa (np. naturalnym prawem nazisty była walka o lebensraum kosztem podludzi). Prawo naturalne tworzone/rozpoznawane przez rozumnego człowieka dla samego siebie (a nie narzucane przez Boga jak to było wcześniej) ma tą wadę, że jest relatywne. Religia i zasady moralne wynikające z niej nie są relatywne i nie mogą być kwestionowane przez rozum. Stąd niewątpliwa przewaga religii w kwestii moralności.
/\
l
To jest filozofia. Jak masz zamiar wysrać post o katolstwie, ateizmie,
ciapakach czy innym gównie, pierdolnij się najpierw w łeb.
@brudny
Cytat:
religia nie zawsze równa się moralność/
Moralność to system wartości, a nie to co wydaje ci się być dobre. Każda religia z założenia ustala system wartości, a więc religia zawsze równa się moralność.
Prawa naturalne wynikające z natury człowieka. Tylko problem z nimi polega na tym, że każdy może inaczej opisać naturę człowieka i wyciągać z tego inne wnioski i tworzyć dla siebie inne prawa (np. naturalnym prawem nazisty była walka o lebensraum kosztem podludzi). Prawo naturalne tworzone/rozpoznawane przez rozumnego człowieka dla samego siebie (a nie narzucane przez Boga jak to było wcześniej) ma tą wadę, że jest relatywne. Religia i zasady moralne wynikające z niej nie są relatywne i nie mogą być kwestionowane przez rozum. Stąd niewątpliwa przewaga religii w kwestii moralności.
/\
l
To jest filozofia. Jak masz zamiar wysrać post o katolstwie, ateizmie,
ciapakach czy innym gównie, pierdolnij się najpierw w łeb.
@up
Oho ktoś się wymądrzyć chciał a wyszło odwrotnie. Tak trudno zrozumieć, że moralność czyli system wartości WEDŁUG WYZNAJĄCEGO JE dobrych i złych(nie ma i nigdy nie będzie jednej właściwej i pewnej moralności), wyznający może wziąć sobie ZARÓWNO z religii jak i własnego rozumu?
Oho ktoś się wymądrzyć chciał a wyszło odwrotnie. Tak trudno zrozumieć, że moralność czyli system wartości WEDŁUG WYZNAJĄCEGO JE dobrych i złych(nie ma i nigdy nie będzie jednej właściwej i pewnej moralności), wyznający może wziąć sobie ZARÓWNO z religii jak i własnego rozumu?
@Ptoon
Szkoda tylko, że religie (chrześcijaństwo jest tutaj najlepszym przykładem) na przestrzeni dziejów, ale i różnych środowisk jej wyznawców którzy nie są jakąś spójną jaźnią, nie mają problemu z relatywizowaniem tej moralności i dostosowywaniem do różnych czasów. Nie ma tu żadnego ustalonego systemu wartości, których wyznawcy ciągle by się trzymali. To jest jakieś bezmyślne idealizowanie religii
Szkoda tylko, że religie (chrześcijaństwo jest tutaj najlepszym przykładem) na przestrzeni dziejów, ale i różnych środowisk jej wyznawców którzy nie są jakąś spójną jaźnią, nie mają problemu z relatywizowaniem tej moralności i dostosowywaniem do różnych czasów. Nie ma tu żadnego ustalonego systemu wartości, których wyznawcy ciągle by się trzymali. To jest jakieś bezmyślne idealizowanie religii
film ciekawy nie da się tego ukryć ale wyjdź teraz na ulice i zacznij pierwszej lepszej osobie tłumaczyć, że rząd go rucha i bije po mordzie przy tym przestawiając się jako druga opiekuńcza matka, takiej nie wytłumaczysz
nie wiem skąd wziął się strach przed odpowiedzialnością za własny los ? wiem jedno, ten strach uniemożliwia działanie takim ludziom jak ja, którzy umieją i chcą podejmować odpowiednie decyzje za siebie
nie wiem skąd wziął się strach przed odpowiedzialnością za własny los ? wiem jedno, ten strach uniemożliwia działanie takim ludziom jak ja, którzy umieją i chcą podejmować odpowiednie decyzje za siebie
@Ptoon: Co religia, to inna moralność. Dzisiaj jest Jezus, wczoraj był Baal, jutro będzie kij wie co. Jezus, którego czcili pierwotni chrześcijanie nie ma nic wspólnego z dzisiejszym Jezusem. Dzisiejszą "moralność" chrześcijanie wywodzą od Arystotelesa, a nie z biblii. Jezus niewiele mówił na ten temat. Można to ująć jednym zdaniem: "bądź porządnym gościem i nie rób innym krzywdy". Prawa naturalne (podstawa nauczania dzisiejszego kościoła) to inna broszka. A nienawiść do pedałów, in vitro i aborcji jeszcze inna.
Religia to akurat idealny przykład ewolucji moralności człowieka i w niczym, powtarzam, w niczym nie jest lepsza od moralności ateistycznej... w idealnym świecie. Problem polega na tym, że większość ludzi jest zbyt głupia albo zbyt słaba, żeby narzucić sobie taką moralność we własnym zakresie. I się jej trzymać. Dlatego religia przydaje się, żeby nałożyć bydłu kaganiec i wymusić dostosowanie się do jakiegoś kodeksu zasad.
Religia to akurat idealny przykład ewolucji moralności człowieka i w niczym, powtarzam, w niczym nie jest lepsza od moralności ateistycznej... w idealnym świecie. Problem polega na tym, że większość ludzi jest zbyt głupia albo zbyt słaba, żeby narzucić sobie taką moralność we własnym zakresie. I się jej trzymać. Dlatego religia przydaje się, żeby nałożyć bydłu kaganiec i wymusić dostosowanie się do jakiegoś kodeksu zasad.
Nie da się zrobić tak żeby każdy miał po równo , ktoś na kimś musi zarabiać. A jeżeli wyeliminować pieniądz i obalić gospodarke to zabijali by się za kawałek chleba. Oczywiście Polska jest na niskim poziomie ale ten kto kręci się dokręci , a kto zapierdala z miesiąca na miesiac bedzie ssał kule
ten film powstał dlatego ze tym bogatym chujom się nie chce płacić podatków bo prawda jest taka ze w polsce pomoc socjalna dla rodziny praktycznie nie istnieje.
biedacy nie narzekają w filmach że płacą wysokie podatki.
biedacy nie narzekają w filmach że płacą wysokie podatki.
@kawkaman, biedacy narzekają w filmach, że mało od państwa dostają.
A wystarczy ze statystycznej pensji netto policzyć 69% - tyle zabiera państwo (nie licząc akcyzy, VAT-u).
Mało czy dużo?
A wystarczy ze statystycznej pensji netto policzyć 69% - tyle zabiera państwo (nie licząc akcyzy, VAT-u).
Mało czy dużo?
Cytat:
biedacy narzekają w filmach, że mało od państwa dostają.
takiego filmu jeszcze nie widziałem. podeślij link z przynajmniej 30 minutowego ładnie zmontowanego filmiku o tym "dlaczego powinnismy dostawac zasiłki"
nie porównujmy socjalizmu do komunizmu bo to dwie różne w dzisiejszych czasach kwestie no i oczywiście rodzin na których opiera się istota państwa do bejozy która bierze tylko zasiłki i patrzy w kółko co tu wyrwać.
nie jestem komunistą bo to po prostu głupi ustrój ale kapitalistą również nie bo to z kolei ustrój czysto złodziejski.
@up
Sprawa dla reportera, interwencja, Zasmakuj ubóstwa(2009), Benefits Street
właściwie wybierz kraj, a ja znajdę ci film
Sprawa dla reportera, interwencja, Zasmakuj ubóstwa(2009), Benefits Street
właściwie wybierz kraj, a ja znajdę ci film
"kapitalistą również nie bo to z kolei ustrój czysto złodziejski"
co jest krwa złodziejskiego w pracowaniu na siebie i swoją rodzine?
co jest krwa złodziejskiego w pracowaniu na siebie i swoją rodzine?
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów