📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
Muzyka zajebiście klimatyczna! Piwo oczywiście!
Mam pół godz jazdy do Zako, jedyny "szczyt" jaki zdobyłem to morskie oko. Kasprowy też był, ale kolejką więc się nie liczy.
Wstyd kurwa, wstyd!!
PS. Coś czuje, że w najbliższym sezonie to się zmieni!
Wstyd kurwa, wstyd!!
PS. Coś czuje, że w najbliższym sezonie to się zmieni!
Szkoda że sprzęt taki drogi, sam kosz do motolotni używany w dobrym stanie chyba za 22tys. widziałem kiedyś na allegro.
@korinogaro
mówisz o lataniu z silnikiem
a do takich lotów wcale nie trzeba silnika
aerodynamika wystarczy a 22tyś się zmieścisz na spokojnie
to nie jest wcale taki drogi sport na jaki się wydaje
mówisz o lataniu z silnikiem
a do takich lotów wcale nie trzeba silnika
aerodynamika wystarczy a 22tyś się zmieścisz na spokojnie
to nie jest wcale taki drogi sport na jaki się wydaje
Dla zainteresowanych - używana paralotnia na której można spokojnie zacząć latać ok 2 tys zł., używana uprząż z odpowiednim (dużym) protektorem 600-1000 zł., zapas (-owy spadochron) od 600 w górę, kask ze "szczęką" od 300 w górę
No ok, ale do takiego latania nie potrzebujesz silnika? Jak rozumiem nie skakał z samolotu tylko startował z ziemi jakiegoś wzgórza. Co nadawało mu pęd i umożliwiało wznoszenie się? Same kominy wznoszącego się ciepłego powietrza czy jednak miał jakiś silnik przypięty do siebie?
A tytuł ktoś by podał świetna muzyczka okolica z góry wygląda rewelacyjnie
Za glajcenie - browar!
pzdr dla lataczy
peter glajciarz:)
pzdr dla lataczy
peter glajciarz:)
No ok, ale do takiego latania nie potrzebujesz silnika? Jak rozumiem nie skakał z samolotu tylko startował z ziemi jakiegoś wzgórza. Co nadawało mu pęd i umożliwiało wznoszenie się? Same kominy wznoszącego się ciepłego powietrza czy jednak miał jakiś silnik przypięty do siebie?
Silnika 100% nie miał. Do czystego paraglidingu oprócz sprzętów wymienionych przez kajtom'a nie jest ci w zasadzie nic potrzebne. Startujesz ze zbocza góry z którego możesz wziąć odpowiedni rozbieg. Czasem jest to wręcz klif/urwisko. Na płaskim terenie startować można jedynie przy pomocy wyciągarki. Potem oczywiście należy centrować komin ciepłego powietrza lub latać żaglowo (zataczając ósemki wzdłuż nagrzanej krawędzi zbocza). I i II etap kursu na wyciągarce po którym można przystąpić do egzaminu na świadectwo kwalifikacji które upoważnia cię do samodzielnych lotów to kosz łącznie ok 2000zł z wypożyczeniem sprzętu. Niestety koszty sporty wychodzą na jaw kiedy chcesz zakupić sprzęt i jeździć na loty poza Polską.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów