Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 17:35
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-16, 22:22
Mały pożar naczepy
Misiek_KRK • 2014-06-24, 21:54
Dzisiaj zrobiłem dobry uczynek (chyba pójdę do nieba ) Gasiliśmy oponę naczepy. Zużyliśmy 10 gaśnic samochodowych i jedyne co nam się udało to zapobiec rozprzestrzenieniu ognia na następne opony. Po przyjeździe strażacy gasili ok 10 minut. Niby tylko pożar opony a dymu na pół osiedla.
Jak słychać w tle każdy z nas stwierdził że te gaśnice to huja warte. Jedynie izolację na przewodzie może by ugasiły
A najgorsze jest to, że starzy kierowcy ciężarówek nawet nie zamierzali się zatrzymać i pomóc. Stawały same osobówki i sami kierowcy w wieku 25-40. Reszta miała wszystko w dupie.
Niby straciłem gaśnicę (20zł), ale mam nadzieję, że jak mi się coś przytrafi to ktoś też da mi swoją.
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
anatomopatolog 2014-06-24, 22:16 5
Ja kiedyś pomagałem pewnemu kierowcy zgasić rozbiegany silnik w renaulcie. Nikt inny nie zatrzymał się. Auto na krawędzi jezdni (nie było na tyle szerokiego pobocza, aby kierowca mógł bardziej uciec z drogi), droga cała zadymiona, a idioci zapierdalali na centymetry obok "renówki". Każdy miał w głębokim poważaniu jakąkolwiek pomoc.
Zgłoś
DanBK 2014-06-24, 23:22 67
Od czasu kiedy przy spawaniu drzwi, zapaliła mi się wewnętrzna otulina to w samochodzie jeździ proszkowa sześcio kilogramówka i dwu kilogramowa pianowa gaśnica, bo tą za 20zł to co najwyżej pedała można zgasić przy odpowiednim zamachu.

Aha, piwo za dobre zamiary.
Zgłoś
Florek_1 2014-06-24, 23:31 4
Ale zwykłe samochodowe 1/2 kg są nic niewarte przy pożarze opony, najlepiej spisują się pianowe, potem śniegowe coś lepiej, ale dupy nie urywa i duże proszkowe 6 kg dają sobie radę. No ale chociaż uratowaliście naczepę i resztę opon, więc to się liczy
Zgłoś
herbalix 2014-06-24, 23:32 12
po co w ogóle są te gaśnice w samochodach? jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś coś tym zdziałał. kiedyś gadałem ze strażakiem na ten temat i powiedział, że jak się auto zaczyna palić to najpierw 998 a później można sobie psiknąć co najwyżej dla sportu.
Zgłoś
wiruek 2014-06-24, 23:46 3
opona zapaliła sie od przegrzanych hamulców. Zakleszczyły się, rozgrzały i podpaliły oponę. Gaśnicą proszkową nie ugasisz czegoś co źródłem zapłonu jest rozgrzana powierzchnia. W ogóle to ciesz się, że wam poduszka nie jebła w twarz przy próbie gaszenia.. hard byłby miodzio
Zgłoś
Florek_1 2014-06-24, 23:48 10
Co do samochodowych gaśnic to one mogą ugasić pożar w początkowej fazie pożaru, ale trzeba wiedzieć jak się z nimi obejść:
- Zatrzymać auto w bezpiecznym miejscu (o ile mamy taką możliwość).
- Wyłączyć silnik celem zatrzymania podawania paliwa.
- Przed wyjściem z samochodu pociągnąć za uchwyt od otwierania maski.
- Zabrać gaśnicę, uderzyć jej spodem o podłoże, ma to na celu odpadnięcie zbryleń proszku we wnętrzu gaśnicy.
* Jeśli mamy w samochodzie rękawiczki robocze możemy je ubrać, nie poparzymy sobie łap od nagrzanej maski.
- Delikatnie uchylić maskę, na 5 do max 10 cm (a najlepiej jak najmniej byle skutecznie wprowadzić proszek) i wprowadzić proszek, a następnie przymknąć. Wtedy gaśnica powinna sobie poradzić. Pod żadnym pozorem nie otwierać maski powyżej 10 cm i więcej bo wprowadzimy za dużo powietrza, a wraz z tym tlenu co tylko podsyci ogień.

Podawanie proszku od strony atrapy nic nie da bo za nią jest chłodnica co nie pozwoli na wprowadzenie proszku i zainicjowanie gaszenia, to samo tyczy się wprowadzania proszku od strony nadkoli bo są obudowane. Jeśli uda nam się ugasić to wezwać straż przyjadą i dogaszą. A jeśli się nie uda to do 10 min mamy po samochodzie...
Zgłoś
Qweascz 2014-06-25, 1:32 4
izolacje kablowe powinny spełniać normy. Powinny być wykonane z mieszanek polimerów uniepalnionych//nie rozprzestrzeniających ognia. Tego typu instalacje muszą spełniać określone warunki.

no i gdzie te 10 minut akcji w wykonaniu strażaków?

i najważniejsze! "standardową gaśnicą samochodową można zgasić "peta" I W RAZIE CO, NIGDY NIE PODNOŚCIE MASKI JEŚLI OGIEŃ POJAWI SIĘ W OKOLICACH SILNIKA! ( POD MASKĄ). Próbujcie zdławić ogień gaśnicą przez grill, lub innym dojściem !
Zgłoś
myrys 2014-06-25, 2:39
Możesz zwrócić się do ubezpieczyciela naczepy o hajs na nową gaśnicę tak btw...
Zgłoś
Misiek_KRK 2014-06-25, 6:50 4
Qweascz napisał/a:

no i gdzie te 10 minut akcji w wykonaniu strażaków?

nie mów mi że chciałbyś abym nagrywał całą akcję dogaszania opony. To co na filmiku to zgaszenie największego ognia. Co chwila ogień powracał, więc strażacy próbowali go gasić z każdej możliwej strony. Ale to już mało ciekawe i sadole mogliby mi dojebać za marnowanie ich jakże cennego czasu.
Zgłoś
woofer51 2014-06-25, 8:24 4
herbalix napisał/a:

po co w ogóle są te gaśnice w samochodach? jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś coś tym zdziałał. kiedyś gadałem ze strażakiem na ten temat i powiedział, że jak się auto zaczyna palić to najpierw 998 a później można sobie psiknąć co najwyżej dla sportu.

998 ? Zaktualizuj swoje dane bo z komórki dzwonimy na 112 no chyba, że masz w swoim golfie podpięty stacjonarny
Zgłoś
przemas6662 2014-06-25, 8:35 12
woofer51 napisał/a:

998 ? Zaktualizuj swoje dane bo z komórki dzwonimy na 112 no chyba, że masz w swoim golfie podpięty stacjonarny

To Ty zaktualizuj swoje. Z telefonu komórkowego bez problemu dodzwonimy się na numery 998 997 999 itd. Do tego sto razy lepiej jest dzwonić na te numery niż 112, 112 to pizda.
Zgłoś
eunstachy 2014-06-25, 8:52 8
woofer51 napisał/a:

Jeśli jest wypadek, gdzie potrzeba kilka służb (karetki, straż) wtedy dzwonimy na ogólny numer ratunkowy 112. Jeśli jednak zdarzenie wymaga przyjazdu tylko jednej ze służb, to dzwonimy na odpowiedni numer (nawet z tel komórkowego) 999, 998 lub 997. Dlaczego tak? Jeśli np, zadzwonimy na 112 i powiemy, że potrzebujemy tylko karetki, to pani nas i tak przełączy na 999, i od nowa musimy mówić całe zgłoszenie (a pamiętajmy, że nie raz przy akcjach ratowniczych każda minuta jest na wagę złota).
Zgłoś
Rosomak 2014-06-25, 9:02
@ up,
wszystko prawda,ale niestety 112 nadal działa jak chce, możemy się dodzwonić do straży w naszym mieście, a można i do policjanta 50 km dalej. Ja dzwoniłbym chyba nadal na "stare" numery - bo wszystko będzie szybciej i sprawniej
Zgłoś
Nilfgardczyk 2014-06-25, 9:03 3
W przypadku zapłonu opony w naczepie. Kierowca powinien jechać jednym typem i czekać aż opona sięwypali.Wiem to z Kw ale takie zachowanie powinno być tylko w przypadku samej opony i tylko w naczepie w innym trzeba dzwonić na 998.r
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem