@geniuszę, jak wszystko w Polsce nawet marsz szmat jest pomysłem pożyczonym z zachodu. Tak więc świat nie zwróci na to uwagi. Co ciekawe "marsz szmat" który odbył się po raz pierwszy chyba w zeszłym roku w USA został zmontowany po tym jak albo amerykański albo Kanadyjski policjant powiedział, że nie ubieranie się jak dziwka zmniejsza ryzyko gwałtu. Oczywiście kobiety (co samo w sobie jest bardzo często oksymoronem do rozumu) urządziły marsz z hasłami takimi jak: moje ciało moja własność, mogę ubierać się w co chcę i powiedzcie gwałcicielom żeby nas nie gwałciło. Ponieważ marsz został zorganizowany przez XX część populacji hasła nie miały sensu bo <sarkazm on> przecież gwałt nie jest karany i wszyscy uważają że to świetna zabawa dla obu stron <sarkazm off>.
Zastanawiające jest jednak, że te same kobiety nie zostawiają otwartych drzwi w domach obawiając się złodziei, na sugestię, że lepsze zamki zmniejszają ryzyko włamania nie organizują również marszów z hasłami: mój TV moja własność, mogę mieć zamki jakie chcę i powiedzcie złodziejom żeby nas nie okradali. Ciekawe czemu...