Ummm... z tego, co widzę, kierownica jest po prawej stronie, więc tir jedzie po lewej stronie jezdni. Rowerzyści nie mogą go wyprzedzać więc z lewej strony. Dziwny film, nie wiem, czego to ma dowodzić :/
Po to aby uświadomić ludziom, że kierowca takiego auta może cie nie widzieć. W przypadku gdy ty nieodpowiednio się zachowasz (wyprzedzając lub podjeżdżając za bardzo do przodu) to gość prowadzący taki pojazd nie ma szans aby pozwolić ci na popełnienie takiego błędu i uniknąć kolizji. Jak osobówką skręcasz w lewo z lewego pasa to też patrzysz na lustro pomimo, że teoretycznie masz pewność, że nikt cie nie wyprzedza na skrzyżowaniu (bo wbrew przepisom rd).
Tez się zalogowałem bo nie mogę czytać ludzi którzy twierdzą że tam są prawidłowo ustawione lusterka.
Jak facet jedzie prosto (wtedy się ocenia czy można skręcać lub zmieniać pas a nie wtedy kiedy już zmieniasz pas czy skręcasz jak to kurwa niektórzy robią) to ma widzieć co się dzieje po jego lewej stronie a nie to co się dzieje na 2 metry od jego lewej strony. Weź lusterko w lewą łapę, stój prosto i popatrz co widzisz, okręć się o 30 stopni w lewo i zobacz co widzisz. Teraz pomyśl, że masz 3 metry wzrostu i dupsko długie na 15 metrów. Czaisz?
Są takie barany co nawet w Cinquacento mają martwy punkt
Bo widzisz gdybyś kiedyś jeździł czymś innym niż tylko deskorolka wiedział byś że tzw "Martwy punkt " występuje w każdym pojeździe wyposażonym w lusterka bez względu na masę
<c> crev still ovnzLusterka ma dobrze ustawione ale w takich lusterkach nie zobaczy się przedniego koła (w tym przypadku pod pasażerem) służy do tego inne lusterko które skierowane jest bezpośrednio w dół, oczywiście nie każda ciężarówka takie ma, wiem coś o tym bo mam doświadczenie na takich samochodzikach
Nawet nie zapytam jakie
Po to aby uświadomić ludziom, że kierowca takiego auta może cie nie widzieć. W przypadku gdy ty nieodpowiednio się zachowasz (wyprzedzając lub podjeżdżając za bardzo do przodu)
Z tego, co zostało pokazane na tym filmie, stwierdzam, że kierowca TIRa miałby prawo rozjechać tych rowerzystów, no bo jak trzeba być pojebanym, żeby wyprzedzać skręcającego (!) TIRa rowerem i to do tego po nieodpowiedniej stronie (wnioskując z ustawienia kierownicy).
Ten film nic nie udowadnia.
And remember, respect is everything!Ummm... z tego, co widzę, kierownica jest po prawej stronie, więc tir jedzie po lewej stronie jezdni. Rowerzyści nie mogą go wyprzedzać więc z lewej strony. Dziwny film, nie wiem, czego to ma dowodzić :/
Co za tępa dzida... Kierowca jest po prawej a wiec ruch lewostronny rowerzyści poruszają sie blisko lewej krawedzi jezdni. A załóżmy sytuacja ciągnik siodłowy stoi na światłach ma zamiar skręcić w lewo i zanim zapala sie zielone dojezdzają do niego rowerzysci i co? dziwna sytuacja?
Będzie miał włączony kierunkowskaz, co nie jest ciężkie do dostrzeżenia. Dla przykładu w Anglii jest wysoka kultura jazdy. Taki rowerzysta nie pcha się między samochody, a samochody nie wyprzedają rowerzystów jeśli nie ma wystarczająco dużo miejsca. I na koniec. Widziałeś kiedyś tak ustawionego TiRa na skrzyżowaniu? Chyba skręcałby z środkowego pasa
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów