18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
gabriel0 2019-09-09, 18:05
Ktoś tam twiedził że podwyżki będą na nic, skoro cena chleba wzrośnie. To chyba znaczy, że mamy zły cały system pieniężny.
Ale nikt jeszcze nie wymyślił nic lepszego.

Heh. PiS be. PO be.
Huj, niech nie będzie niczego.

Rybka chwyciła spławik
Zgłoś
Graveir 2019-09-09, 18:39 5
NataliaW napisał/a:

Za PO było lepiej, można bylo kamienice za 150 zł kupić
Była wolność w necie, można było pisać co się chciało o Tusku i bronku, nie trzeba było się bać że przyjdą o 6 i zamkna za komentarz
Pedały mogły legalnie manifestować
Mielibyśmy już imigrantów którzy by nas ubogacili kulturowo, tych inżynierów i doktorów
Na plażach więcej miejsca bylo bo nie było januszow z dziećmi z 500+
Lot byłby już prywatny bo nie był opłacalny jak i Orlen i KGHM
Do górników strzelali a teraz ...
Deficyt był 60mld , a PiS ukradł bo w 2020 ma w ogole nie być deficytu
W ogóle ukradli demokrację... Ukradli sądy, wywalili uczciwych komunistycznych sedziow
Zabrali sbkom emeryturę dranie
Tragiczna wizja przyszłości przed nami

Szczerze i serdecznie mam w dupie kamienice - i ten rząd i poprzedni robił i robi wały na miliony, gdzie to, że ci robią, nie jest żadnym rozgrzeszeniem dla poprzednich. Ale wyciąganie Hanki kamieniczniczki jako argumentu w dowcipie o ekonomii całego kraju, jest totalnie z dupy.
Wolność słowa lub jej brak dotknął jednej redakcji (Wprost) i kilku internautów. Jasne, to naganne - ale znów, mówimy o GOSPODARCE.
A to teraz pedały legalnie nie manifestują? Coś przegapiłem, jakieś zakazy?
Co do imigrantów - sugeruję poczytać o traktacie z Marrakeshu, skoro twierdzisz, że PiS nas tak broni przed inżynierami...
No, nie było Januszów z 500+, którzy rozpierdalali gospodarkę
Lot - racja. Ale znów, w porównaniu z przestawianiem gospodarki na rozdawnictwo - małe piwo.
Do górników to powinni akurat profilaktycznie strzelać co kwartał. I sprywatyzować im całą branżę - ciekawe jak szybko by się nauczyli żyć bez 13 i 14
Deficyt to PiS zniwelował zabierając nam resztę kasy z OFE i blokując zwroty VAT, co bezpośrednio uderza w płynność finansową małego biznesu. Też mi osiągnięcie. Mniej więcej tak, jakbym ja co miesiąc wydawał 5 stów więcej, niż zarabiał, ale w danym roku pożyczyłem 6 kafli od kumpla, a w następnym zadeklarowałem, że jednak je przetrzymam, i się chwalił, że "ej, nie mam deficytu". Pierdolenie.
Reforma sądownictwa jest potrzebna - ale to, w jakim stylu robi ją PiS (mówię o jakości stanowionego prawa, nie o wymianie kadry) woła o pomstę do nieba.
Emerytury dla SBków - krok w dobrą stronę, jeden z niewielu w tym rządzie.

A teraz do brzegu - dowcip jest o wzroście płacy minimalnej do 4k brutto. To oznacza, że 4824 zł kosztów pracodawcy i 2854 zł na rękę dla pracownika. Policz sobie ile z tej podwyżki rząd sobie wyciśnie per capita. Tak drastyczna podwyżka płacy minimalnej nie jest odpowiedzią na wzrost rynku, tylko ordynarnym skokiem na kasę nas wszystkich - nas, bo rosnące koszty pracy pociągną za sobą wzrost cen w sklepach. Już dziś, po 4 latach rządów PiS, 500+ nie jest warte tyle, ile było, bo zniechęciło część Polaków do pracy, niskie bezrobocie spowodowało dość gwałtowny, bo 7% w skali roku wzrost wynagrodzeń, a co za tym idzie wzrosły ceny towarów i usług. Złotówka też jest warta coraz mniej - polecam prześledzić cenę Euro.

Problem polega na tym, że Polska nie ma silnej gospodarki. Polska stoi usługami, które outsourcują do nas inne kraje - bo jest tanio. W momencie, w którym przestaje być tanio, bo rosną koszty pracy, dzieją się 2 rzeczy:

1. Spłaszcza się struktura wynagrodzeń - rosną pensje na najniższych stanowiskach, żeby wyrównać je do minimalnej, ale firmy nie mają dość funduszy na podwyżki dla wykwalifikowanej kadry. Efekt? Nikomu nie chce się zdobywać kwalifikacji, wszyscy równają w dół, bo po co się starać za 1k więcej, jak można robić najprostszą robotę bez odpowiedzialności?
2. Firmy zagraniczne przeliczają koszty na euro, i jeśli te koszty rosną, to szukają tańszego miejsca z podobnie wykwalifikowaną siłą roboczą. Dla IT mogą to być Bałkany, może to być nawet Białoruś (choć ta ostatnia, jako że jest poza UE, raczej w mniejszym stopniu). Dla finansów czy spedycji - podobnie. Byle języki znali.

Zatem kilka lat po takiej podwyżce pensji minimalnej mamy: gwałtowny wzrost cen, gwałtowne spłaszczenie struktur płacowych i brak motywacji pracowników do samorozwoju i podnoszenia kwalifikacji, brak wykwalifikowanej kadry ściągającej biznes do Polski, wysokie koszty pracy odstraszające obcy kapitał.

A jak Fiskus traktuje drobnych przedsiębiorców i ilu już zajebali karami, to chyba nikomu mówić nie muszę.

No kurwa świetny pomysł.
Zgłoś
eMCeONe 2019-09-09, 18:58 1
Każdy kto twierdzi, że pis daje dużo ludziom, niech zastanowi się, będąc samotnym, wykształconym i pracującym za średnią krajową ziutkiem. Co pis dał mi... Wyższe ceny produktów i paliwa o reszcie nie wspominając. Za te same usługi w krajach zagranicznych zarobek jest 4/5 razy wyższy niż tutaj. Rozmnażając patologię, rząd ma aspiracje na poprawienie inteligencji w polsce? Taki uj.. Zrobi się kolejna komuna gdzie zwykły fizyczny robol ( z całym szacunkiem do Was) będzie miał lepsze warunki życia niż ktoś, kto będzie inteligencją budował Polskę. Napluli w twarz nauczycielom, napluli w twarz ludziom, którzy chcą się rozwijać. Rzucili kasę patolom, którzy interes mają w gaciach. Z tego co się orientowałem, po kolejnej kadencji Kaczyński ma wprowadzić nowy program "CHUJ W DUPĘ +".
Zgłoś
fishka 2019-09-09, 19:42 3
Wszyscy pieprzą o jakimś wzroście cen towarów i usług - a wiecie, że istnieje wskaźnik, który to opisuje? Zamiast sprawdzić ceny pietruszki i wołać "O! Drożej jest!", warto powoływać się na wskaźniki ekonomiczne, a nie mało wartościowe dowody anegdotyczne. A co mówią wspomniane wskaźniki?

W 2015 oraz 2016 roku po raz pierwszy od 1971 roku mieliśmy deflację, czyli umocnienie się naszej waluty. Siła nabywcza złotówki wzrosła, a ludziom żyje się coraz dostatniej. Tusk mówił, PiS zrobił. Takie są fakty i raczej ciężko jest z tym dyskutować. Chociaż piszę nieprawdę - ostatnio dyskutują zwłaszcza ci, którzy nie mają wiele do powiedzenia, więc dyskutować z tym jest bardzo łatwo. Miałem na myśli sensowną dyskusję.

Ale wróćmy do tego 1971 roku. Pozwolę sobie skopiować: "Jednym z pierwszych posunięć Edwarda Gierka (...) było podwyższenie 30 grudnia 1970 najniższych pensji, emerytur i zasiłków rodzinnych. Podwyższono również, za pomocą systemu premii za godziny nadliczbowe, poziom wynagrodzeń, który średnio wzrósł o 5%."
Brzmi znajomo? Jakie były dalsze losy, możecie pamiętać lub doczytać we własnym zakresie.

Tym pozytywnym akcentem kończę swój pierwszy komentarz na Sadisticu i życzę Wam miłego wieczoru.
Zgłoś
glesner1910 2019-09-09, 20:11 1
NataliaW napisał/a:

Za PO było lepiej, można bylo kamienice za 150 zł kupić
Była wolność w necie, można było pisać co się chciało o Tusku i bronku, nie trzeba było się bać że przyjdą o 6 i zamkna za komentarz
Pedały mogły legalnie manifestować
Mielibyśmy już imigrantów którzy by nas ubogacili kulturowo, tych inżynierów i doktorów
Na plażach więcej miejsca bylo bo nie było januszow z dziećmi z 500+
Lot byłby już prywatny bo nie był opłacalny jak i Orlen i KGHM
Do górników strzelali a teraz ...
Deficyt był 60mld , a PiS ukradł bo w 2020 ma w ogole nie być deficytu
W ogóle ukradli demokrację... Ukradli sądy, wywalili uczciwych komunistycznych sedziow
Zabrali sbkom emeryturę dranie
Tragiczna wizja przyszłości przed nami

Najpierw troszkę poczytaj, dowiedz się o czym mówisz, potem się wypowiadaj. Aha, PiS teraz rządzi a nie platfusy, więc nie wiem po chuj wplatasz tych gałganów do tego posta? Mamy rozliczać pisiorów za to co teraz robią, a nie się przerzucać, że ten lepszy bo kradnie i dla siebie i dla armii swoich pato-katolickich rodzinek albo tamten lepszy bo kradnie dla bogatszych od siebie. Wyjebać całe to towarzystwo żydowskie i będzie spokój.

Wchodzę na sadola żeby sobie zwalić
Zgłoś
focusek 2019-09-09, 22:28 2
sram wam do ryja pisiory zjebane, i waszemu wodzu tez szkoda ze nie lecial z bratem ;/
Zgłoś
Wiewór 2019-09-09, 23:10 1

Każdy myślący człowiek jest ateistą.
-Ernest Hemingway

Zgłoś
Smokw 2019-09-10, 8:08
Gwardek napisał/a:

Jakie kurwa dają, imbecylu ekonomiczny. Co, może jarek z własnego majątku Polakom dzieciorobom rozdaje? Jak ja nienawidzę takich pierdolonych lemingów...

Jełopie to rząd decyduje na co idą pieniądze państwa. Już w ogóle pomijam fakt skuteczności zdobywania pieniędzy.

ostatnio widziałem fajne zestawienia odnośnie ściągania podatku Vat i zyskowności państwowych spółek. Oczywiście za PO dno totalne, w dodatku niesamowite zadłużanie naszego kraju. Jednak najbardziej mi wkurwiła sprawa Orlenu gdzie za PO zysk 3 miliardy i chcieli sprzedawać, a za PIS już 31 miliardów zysku. po za tym polecam psychologa bo nazywanie ludzi z dziećmi dzieciorobami zamiast rodzicami świadczy o zaburzeniach emocjonalnych.

focusek napisał/a:

sram wam do ryja pisiory zjebane, i waszemu wodzu tez szkoda ze nie lecial z bratem ;/

Pozdrów Brejze i jego żonę trollu z farmy.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów