Zaraz sie zlecą wnuczki i synkowie oficerów z paplaniem jaka to nasza armia nie jest dobra i uzbrojona. Zastanawiam sie tylko czy byłaby w stanie w razie napaści bronić chociaż 2 powiaty naraz.
w życiu nie słyszałem, żeby polski żołnierz powiedział coś dobrego o WP a mam w wojsku dużo znajomych. Część odeszła, że służby bo nie chcą pracować w takim cyrku
@Kominek1993 Całkiem możliwe że mamy jedną z najlepszych armii w Europie. Nie jest przecież wykluczone że pozostali mają jeszcze bardziej beznadziejne wojsko, a to co widać na zewnątrz to tylko makieta. Przecież gdyby europejskie armie były silne i sprawne, już dawno spacyfikowałyby Putina, którego nikt nie lubi. Bliski i daleki wschód byłby potulny jak baranek, słońce świeciłoby pięknie przez całe lato i każdego roku byłyby białe święta.
mamy jedna z najgorszych armii w Europie ale można powiedzieć, że jest chujowo ale stabilnie bo w innych armiach jest taka sama chujoza.
Prawdziwie armie w EU to UK, Francja i może jeszcze Włosi. Tylko, że Włosi nie pójdą się nigdzie bić bo im się nie chce ginąć. Wolą siedzieć cały dzień w knajpie wpierdalać paste i przepijać tanim bełtem.
Niemiecka armia wbrew pozorom jest chujowa. Kolega, który jest w WP był z nimi na manewrach i mówił, że w bunderswehra to jest chaos jak ruska armia. Różnią się tylko tym, że nie piją wódki
Przez 12 miesięcy służby obowiązkowej nauczyłem się wzorowo naciągać prześcieradło, pastować buty i zapinać guziki. Na strzelnicy przez ten okres byłem może z pięć razy i oddałem pięć strzałów za każdym razem.
To nie miało nauczyć Cię drogi kolego słania łóżka tylko dyscypliny.
Pastowanie butów to CHOLERNIE ważna rzecz, bo to najważniejszy element wyposażenia na każdym polu bitwy i w każdych warunkach... możesz być bez broni, bez munduru ale bez butów jesteś niczym.
Do 51 roku życia jestem szeregowym żołnierzem rezerwy Wojska Polskiego, więc doskonalę umiejętności ścielenia łóżka i pastowania butów. Głęboko wierzę że w razie konfliktu zbrojnego niedbale posłane łóżko, czy ujebane buty mogą przeważyć o zwycięstwie wroga
jeżeli tak jak większość szweji nie wykazywałeś żadnej inicjatywy a tylko chciałeś "przebimbać" zetkę, to wcale się nie dziwię że strzelałeś kilka razy w życiu.
Dzięki takim leserom i nierobom jak ty, z całej kompanii udawało się zebrać maksymalnie dwie załogi czołgu które zdolne były działać w warunkach bojowych.
Gdy wybuchnie jakakolwiek wojna, miliony rezerwowych pościeli łóżka, wypastuje buty i z pozapinanymi guzikami pójdzie bohatersko zginąć w walce, bo połowa z nich zapomniała jak odbezpieczyć kałacha.
Jeśli tak bardzo zależało ci na doskonałym wyszkoleniu i chęci rozwijania się pod tym kątem dlaczego skończyłeś jako szeregowy leniu jeden ?
Powiedz mi dlaczego starałeś się dokładnie pastować buty zamiast wykazać minimum ambicji i podjąć próbę dostania się np do jednostek specjalnych ?
sam fakt że takie zakały jak ty noszą (nosiły) mundur polskiego żołnierza z polską flagą powoduje u mnie skręt kiszek.
Tyle ode mnie szweju.
Chciałbym abyśmy mieli F15 ( ciężkie myśliwce przewagi powietrznej ), my mamy tanie w eksploatacji F16, jak na warunki polskie, to był dobry zakup, bo utrzymanie parudziesięciu F15 było by trudne finansowo. Ale proszę nie polepszaj uzbrojenia naszego wojska.
I proszę nie mów mi o latach 197x, bo konstrukcja jest doba, sprawdzona, wystarczy dozbrajać i mamy przyzwoite samoloty, przy niskich kosztach eksploatacji.
Chciałbyś abyśmy kupili tak badziew jak f 35 raptor ? czy co ?