18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:15
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 0:14

Dziś jadąc przez stolicę zauważyłem sporo policji w okolicy Placu Bankowego przy manifestujących ludziach. -delikatny KOREK. Ale jakoś cicho..... Zawsze przy takich manifestacjach jest sporo krzyków. Jadę i widzę tylko jak każdy macha rękoma - a to oni między sobą krzyczeli - Manifest Polskiego Związku Głuchych.

Mnie rozbawiło.

Najbardziej cichy manifest

Mój pierwszy post...
Zgłoś
TheUziman 2014-02-28, 21:07 3
Dziwne, że nigdzie o tym nie słychać. Powinno być wiele szumu na ten temat.
Zgłoś
Magsurf 2014-02-28, 21:21
Dobrze, że tylko na tym się skończyło. Mogli przecież zacząć rzucać "mołotowami".
Zgłoś
rafall84 2014-02-28, 21:21
W TVN24 było
Zgłoś
~Velture 2014-02-28, 21:38 1
Cytat:

Mnie rozbawiło.

Nas nie.

Jakie są moje poglądy polityczne? Pierdolę wszystko co ma i miało związek z AWS, SLD, PSL, UPR oraz partią kobiet.

Powodzenia w dawaniu mi łatki.
Zgłoś
tonieja 2014-02-28, 21:47
chodziło im o to, że w urzędach muszą rozmawiać jak Polacy za granicą- na migi tylko, że kurwa nie mogą powiedzieć, bo to urząd
Zgłoś
saves 2014-02-28, 22:23 9
Jak przerwać kłótnię głuchych?
Zgasić światło.
Zgłoś
Blezzer 2014-02-28, 23:36 2
Cytat:

Mój pierwszy post...

Chuj nas to w sumie obchodzi, stary.

Nie dla psa, dla pana to!
Zgłoś
Y0SH 2014-03-01, 3:03 2
"Najbardziej cichy" czyli nie najcichszy, tylko jakiś inny?
Zgłoś
beatson 2014-03-01, 5:55
Wcale nie był taki cichy, syrenami wyli jak poje***ani. A przez to musiałem z buta lecieć, niby tylko 30 minut ale autobusem byłoby 5 bo zamknęli ruch na trasie protestu..
Zgłoś
a................0 2014-03-01, 6:03
Wiecie co? Brakuje Wam empatii. Przecież już macie pierwsze jaskółki podobnej sytuacji, która dotyka Was wszystkich. Wchodzicie do urzędu i... macie wrażenie, że urzędnik Was nie słyszy...
Zgłoś
thomeck83j 2014-03-01, 6:52
mogli ich rozgonić za pomocą granatów hukowych
Zgłoś
ulifont 2014-03-01, 8:00
TheUziman
oni też nie słyszeli

Rzeczpospolito Ślónsko
Zgłoś
Wayas 2014-03-01, 8:15
rafall84 napisał/a:

Dziś jadąc przez stolicę zauważyłem sporo policji w okolicy Placu Bankowego przy manifestujących ludziach. -delikatny KOREK. Ale jakoś cicho..... Zawsze przy takich manifestacjach jest sporo krzyków. Jadę i widzę tylko jak każdy macha rękoma - a to oni między sobą krzyczeli - Manifest Polskiego Związku Głuchych.

Mnie rozbawiło.

Najbardziej cichy manifest

Mój pierwszy post...

To wcale akurat smieszne nie jest.
Oby Twoje dzieci głuche były pojebie jeden!
Zgłoś
~Faper Noster 2014-03-01, 10:14 2
Cytat:

To wcale akurat smieszne nie jest.
Oby Twoje dzieci głuche były pojebie jeden!

Akurat głuche dziecko to jeszcze nie jest jakaś wielka tragedia. Nauczysz się migać i dasz se radę, ono o ile będzie w miarę bystre też w przyszłości z głodu nie umrze. Głusi radzą sobie w społeczeństwie może nie rewelacyjnie, ale wystarczająco dobrze i ten tren ulega stałej poprawie

Śmieszne to to właśnie jest, ale z innego powodu. Mianowicie, te ich postulaty są zupełnie z dupy wzięte i merytorycznie nie za bardzo trzymają się kupy. Tłem jest oczywiście walka o władzę (w tym środowisku ofc) i co za tym idzie - o kasę.

Niestety, to co dla głuchych jest największym osiągnięciem na gruncie cywilizacyjnym, jest też dla nich największym przekleństwem na płaszczyźnie interpersonalnej - język migowy.
Dlaczego zapytacie? Otóż, choć książkowo da się wymigać każde zdanie poprawną polszczyzną, to PJM (Polski Język Migowy) jest językiem żywym, który ewoluuje równolegle i żyje własnym życiem. Dla wygody w codziennym użyciu pomija się tak mało istotne dla ogólnego przekazu elementy jak spójniki, przedrostki, końcówki czy synonimy. Prawdziwy sens zdania odczytuje się na podstawie kontekstu i mimiki rozmówcy.
O ile w bezpośredniej rozmowie dwóch głuchych działa to całkiem nieźle, o tyle problem pojawia się przy korespondencji. Praktycznie wszyscy głusi posługują się losowymi na pierwszy rzut oka formami gramatycznymi (w rzeczywistości formami najczęściej używanymi). I tutaj podobnie - głuchy głuchego zrozumie, słyszący może mieć problem. Już tłumaczę o co chodzi
Przykładowa rozmowa słyszących:
Cytat:

- cześć tato
- cześć synu
- nakarmiłeś kota?
- tak, ale kot nie chciał jeść, za to musisz posprzątać w kuwecie
- zrobię to później, teraz wychodzę z Anią do kina

Ta sama rozmowa u głuchych:
Cytat:

- cześć tata
- cześć syna
- karmi kota?
- kota nie chce jedzenie. Musi sprzątać kuweta
- później, idzie Ania kino

Jak to ma się do tematu? Otóż tak, że ta cała akcja jest konsekwencją nierozumienia przez tych ludzi o co w ogóle "walczą". Jeśli ktoś chce się dowiedzieć więcej, odsyłam do YouTube, hasła klucze - PZG, PJM, język migowy. Wymagany migowy na poziomie szóstoklasisty

21 = 3 * 7
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów