Grillowany ale tak jest z każdym (prawie) gatunkiem muzyki. Posłuchaj tego co teraz w telewizji nazywa się rockiem, przecież to się, kurwa, nóż w kieszeni otwiera. Radio? Ze stacji nadających na terenie Warszawy coś porządnego puszcza tylko Antyradio i Radio Kampus, reszta to gówno. Najśmieszniejsze, że to "gwiazdki" nie piszą własnej muzyki, tylko podpierdalają stare, świetne kawałki (nie wszyscy oczywiscie i nie wszystko). W sumie jedynym zespołem, który opiera się na coverach i jest zajebisty to Apocalyptica.
A to też prawda. Żeby tylko jak najwięcej zarobić jak najmniejszym kosztem. Wiadomo, nie tylko w Polsce takie rzeczy się dzieją, ale zauważyłem, że w nasze społeczeństwo trafia tylko to co ... proste. Prosty przekaz, dlatego inteligentne składy czy grupy (mówię już generalnie, a nie typowo o rapie) są po prostu spychane na drugi plan, nie są zauważane i promowane, co jest rzeczą dosyć smutną. Skoro rap przedstawia rzeczywistość taką jaka jest (nie zawsze, ale dosyć często), co niestety nie podoba się mass-mediom, to nie jest puszczany w radiach czy TV. Jestem pewny, że podobnie jest z każdym innym gatunkiem, który mógłby otworzyć oczy lub odbiega od oklepanych standardów. Wniosek jest jeden - żeby coś tworzyć to trzeba to tworzyć na własną rękę i nie ma innego wyjścia. W mediach sprzedaje się wszystko to co jest słit i co kupią ludzie.
Na koniec mistrzowska zwrotka Ero z numeru Molesty "Martwię się":
"Choć dziś u mnie wszystko gra słońce świeci i jest pięknie
wciąż obok przykrych spraw nie umiem przejść obojętnie
tu gdzie płacę podatki składki chuj wie co jeszcze
gdy czegoś potrzebuję traktują mnie jak powietrze
dobry przykład to nasza służba zdrowia
nie masz sosu by dać w łapę sam się zacznij operować
dalej zobacz dzieci meneli wciąż są bose
a na niejednym z osiedli dziś znów ktoś wyłapie kosę
takie realia nikt tu się nie śmieje
tak jak dziecko w trzecim świecie, które od tygodnia nie je
dzieciaki w Somalii wyjeżdżają na bomby
dziś znów zamiast kopać piłkę będą kopać groby
wiem coraz mniej wody, ej ziemia wysycha
tu fanatyczne łowy prowadzą morderczy Jihad
na koniec spytaj dlaczego kłamią media
czemu nie ma w nich rapu skoro żyją tym osiedla"
Dzisiaj w większości tekstów hh gloryfikuje się nieudacznictwo, marginalizm, biedę...
To dziwne, że świat się stacza?
Przecież na tekst w stylu "reprezentuję biedę", normalna odpowiedź powinna brzmieć "nie różnisz się niczym od rumuna, który pucuje mi lampy, gdy stoję na światłach". Jednak ludzie się zachwycają...
Na czasownikowych jedź, heh, sport dla wacków
Jury Cię spropsuje, rodzice nie uwierzą
Bo kto by chciał mieć syna który nawija jak mezo
kuleje technika jak chuj, flow też z dupy. Może żyją na tych "brudnych ulicach", ale po żelikach i ciuchach nie sądzę
uwierz mi, że są.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów