Na początek:
chuj, pizda, szmata. No teraz wiem, że jak się zacząłem rugać na początku to może ktoś z zacznie czytać dalej
@up
A dlaczego tak się dzieje? Już Ci tłumacze.
Niezależnie czy inwestorem jest samorząd (czy to gmina/powiat/województwo) czy instytucje centralne (agencje takie jak GDDKiA lub spółki państwowe podległe pod Ministerstwo Skarbu Państwa) to wszystkie te twory podlegają pod PZP - Prawo Zamówień Publicznych. I te PZP zakłada organizację przetargów o których wszyscy słyszeli, ale tylko wtajemniczeni wiedzą o co chodzi. Niby proste jak budowa cepa, a jednak sprawia problemy tej natury, że źle napisany przetarg (dla ułomnych - chujowo) powoduje raz: potrzebę kolejnego rozpisania przetargu, dwa cholerne opóźnienia, trzy duże koszta. Ot choćby dlatego, że duża liczba oferentów złożyła zapytania do przetargu i
trzeba go rozpisać na nowo, ewentualnie specyfikacja była do dupy napisana i są wątpliwości.
No dobrze, ale co to ma do jakości ? Ano to, że przeważnie (jak nie zawsze) kryterium przy pracach budowlanych jest ... cena. Stad takie pierdolone kwiatki jak COVEC, Hydrobudowa (która brała brała i się zesrała).
No dobrze cena ceną, ale co to ma do jakości? Już tłumaczę. Mimo istnienia SIWZów (
Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia) w których są opisane szczegółowe wymagania odnośnie np materiałów jakie mają być użyte (oprócz tego kilogramy kosztorysów) nikt nie sprawdza ... kompetencji pracowników. Stąd też takie kwiatki jak po wybudowaniu Lotniska w Modlinie(Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin) gdzie pojawiały pęknięcia na pasie po ... pół roku? Ot taki cytacik:
Cytat:
– Było ogłoszenie, że szukają ludzi do pracy, to przyszedłem – mówi jeden z robotników, zastrzegając anonimowość. – Płacili 10 zł na godzinę. Może nie dużo, ale lepiej mieć pracę, niż nie mieć. A robota łatwa. Siedziałem sobie, tłukłem młotkiem w dziurę i wypełniałem ją specjalnym, szybkoschnącym cementem, potem zacierałem, żeby było równo. Tak to sie robi w Polsce.Firma kasuje duze pieniadze,a zatrudnia przypadkowych ludzi,ktorym placi bardzo malo.Zyski do kieszeni,a ze jest fuszerka-to nie jest wazne.