Nie będzie rumun nam dyktował. Burmistrz Łęcznej o "kolorowych" handlarzach
Jeśli kolorowi nie przyjadą, to gmina na tym nie straci” – powiedział o obcokrajowcach burmistrz Łęcznej. Te słowa oburzyły radnego i posła.
Na ostatniej sesji Rady Miasta w Łęcznej burmistrz wyjaśniał, dlaczego niezbędna jest zmiana systemu pobierania opłat od handlujących na miejskich targowiskach. Poszło m.in. o to, że obcokrajowcy rozstawiają kilka stoisk i chcą, żeby policzyć je jako jedno. Dzięki temu mieliby mniej zapłacić.
Wypowiedź burmistrza nagrał Sebastian Pawlak, miejski radny. Słychać słowa o utarczkach inkasentów z handlującymi "szczególnie z tymi, że tak powiem, o ciemniejszej karnacji” – powiedział Kosiarski. Burmistrz mówił także: "Jeżeli jakaś część tych, co przyjeżdżają, szczególnie kolorowi nie przyjadą, gmina na tym nie straci”.
W 10-minutowym nagraniu padają także słowa: "To nie handlujący, przyjeżdżający bułgar, rumun, czy jakiś tam Afrykańczyk będzie dyktował nam, gospodarzom terenu, gdzie on stanie, jak on stanie i że on tu jest panem. I broń Boże go dotknij, bo zaraz posądzenie o rasizm…”.
Miejski radny oburza się na słowa burmistrza. – Nie można w ten sposób nazywać ludzi, bo to po prostu dyskryminacja. Te słowa nie powinny paść – uważa radny Pawlak.
Teodor Kosiarski nie wycofuje się ze swoich słów. – Mówię: człowiek o ciemniejszej karnacji, bo jak mam określać? Ja mu nie zaglądam w dowód. Dla mnie to jest człowiek po prostu – tłumaczy. – Nie zabraniam nikomu handlowania, bez względu na kolor. Ale wymagam przestrzegania przepisów. Nie będzie poprawki ze względu na narodowość, bo wobec prawa wszyscy są jednakowi – dodaje.
Kosiarski tłumaczy, że radny Pawlak działa po to, żeby "wykończyć burmistrza Łęcznej” i dodaje, że sam często odwiedza targowisko, żeby zobaczyć, jak działa. – Ludzie sami mi mówili, że trzeba zmian w opłatach – dodaje.
Na słowa burmistrza zareagował także Michał Kabaciński, poseł Ruchu Palikota. – Żyjemy w wolnym, demokratycznym państwie, gdzie prawo jest równe wobec wszystkich mieszkańców niezależnie od płci, rasy, koloru, wyznania, czy poglądów politycznych. Pańskie zachowanie uraża przyrodzoną godność człowieka, która jest prawem niezbywalnym każdej jednostki – czytamy w oświadczeniu posła RP.
– Pan poseł niech lepiej się zajmie stanowieniem dobrego prawa – powiedział nam Kosiarski.
źródło: dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130903/LECZNA/130909831
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
8 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:26
W końcu ludzie zaczynają mówić, co myślą.
Cytat:
Snaku napisał/a:
nie ma piwa za "rumuna" z wielkiej litery.
Wybacz,
moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina
Cytat:
Na słowa burmistrza zareagował także Michał Kabaciński, poseł Ruchu Palikota. – Żyjemy w wolnym, demokratycznym państwie, gdzie prawo jest równe wobec wszystkich mieszkańców niezależnie od płci, rasy, koloru, wyznania, czy poglądów politycznych.
Czyli powiedział to samo co Pan Burmistrz Łęcznej.
bo pan burmistrz ma generalnie racje tylko, niepoprawnie politycznie się wyraził, nie powinien nic mówić o kolorowych czy ciemnoskórych, tylko o przedstawicielach mniejszości etnicznych czy obcokrajowcach
Jak Ruch Palikota wejdzie w kolejnej edycji Cyrku z Idiotami do składu, to czas stąd spierdalać...
Ruch palikota wlasnie z ta swoja rownoscia umarl.
Chuj tam mówimy teraz jak jest i nikt nas nie słucha. Jak będzie trzeba to będziemy bronić kraju przed inwazją kolorowych, a potem jeden kurwa imbecyl z drugim będą się sprzeczać na antenie czy postawić nam pomnik czy zabrać wnukom majątek i dać jakiemuś szamanowi z afryki, bo jego dziadek nie mógł handlować w Polsce. A żeby ich wszystkich chuj trafił!
niech wykurwiaja z polski rumuny, ciapate i zydzi z tym calym halalem czy chuj wie czym, nie pasi to wypierdalac w podskokach a nie ...
Niech im jeszcze dają mieszkania komunalne, prace i zwolnienie z podatków, a burmistrza za kraty. Jeszcze z 20 lat panowania poprawności politycznej i jeszcze tak będzie.
@Hrodgar Dokładnie. Z lewej strony jak zwykle argument z dupy wzięty, byle tylko pokazać jacy to oni są tolerancyjni.
Znowu Rumun, znowu rom... nauczcie się, biedoto umysłowa, odróżniać ziarno od plew. Cygan, członek indyjskiej grupy etnicznej to ROM, nie Rumun.
Stalovy napisał/a:
Znowu Rumun, znowu rom... nauczcie się, biedoto umysłowa, odróżniać ziarno od plew. Cygan, członek indyjskiej grupy etnicznej to ROM, nie Rumun.
sam jesteś rom...
tu chodzi o RUMUNÓW !!!
widziałeś kiedyś pracującego roma ?
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów