18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:15
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 0:14
Normalność jest w zasięgu ręki
a................m • 2014-03-15, 14:47
troche ciekawych przemyslen

ta, wiem ze było rano ale tam gośc wrzucił tylko link do filmu a na sadolu nikt linkom nie ufa
Zgłoś
Ork.Fajny 2014-03-16, 12:28
mrMarek27 napisał/a:

W na początku XX wieku wszyscy mówili,i że człowiek nie stanie na księżycu.. I nie stanął?
Za 20 lat ludzkość jest w stanie wybudować I generacje filmowego statku Enterprise. Przyszłość zawsze zaskakuje - nic nie stoi na przeszkodzie, by za dekadę Polacy podbili Marsa.

Człowieku. Nie jestem ekspertem z fizyki bo wolę genetykę i biochemię, ale nawet ja wiem że między tym "hipernapędem" a lotem na księżyc nie ma ani trochę analogii...
Fizyczne podstawy wszystkich silników które używaliśmy i używamy mają dwie zasady działania, nazwijmy je prosto i ogólnie albo odrzutem albo wprawianiem innego obiektu np. koła za pomocą zmian ciśnień/objętość... Żadna z tych zasad nie może osiągnąć prędkości większej od światła. Koniec kropka.

mrMarek27 napisał/a:

Więc mówisz, że hamowanie rozwoju jest dobre? To, że nasze państwo powoli wymiera, też?

Jeju... Świat nie jest zero-jedynkowy...
Szwecja czy Japonia, to kraje o słabej glebie lub niewielkiej jej ilości oraz małej ilości przyjaznego miejsca do życia, więc trudno aby wysoki wzrost gospodarczy i demograficzny był dla nich aż tak dobry.
Polska jest krajem który pod tym względem wygląda lepiej, więc nie można tej samej zasady zastosować i u nas...

mrMarek27 napisał/a:

Głosisz tutaj absurdalne tezy klubu rzymskiego (właściwie żadna się nie sprawdziła), które prowadzą ostatecznie do całkowitej kontroli populacji.

Ty nawet nie wiesz co ja głoszę, więc daruj sobie sobie dedukcje Szerloku.

mrMarek27 napisał/a:

Nie można argumentować hamowania wzrostu gospodarczego w Polsce tym, że zabraknie nam zasobów.

S-Z-E-W-C-J-A. Pisałem o Szwecji.

O_Co_Ci_Chodzi, MISIEK....! <3 Odpowiedz na moja pytanie, proszę
Zgłoś
Polandball 2014-03-16, 13:32
Ork.Fajny,
Cytat:

Żadna z tych zasad nie może osiągnąć prędkości większej od światła. Koniec kropka.

Powiem więcej, żadna technologia nie pozwoli osiągnąć prędkości większej od światła - zaprzecza to teorii względności. Ale dzisiejsze technologie pozwalają zbliżyć się do prędkości światła np. asysta grawitacyjna. Jeżeli nie znasz się na fizyce to po prostu się nie wypowiadaj - powiem ci, że wciągu dekady jesteśmy w stanie rozpocząć eksploatacje zasobów układu słonecznego.

Cytat:

Szwecja czy Japonia, to kraje o słabej glebie lub niewielkiej jej ilości oraz małej ilości przyjaznego miejsca do życia, więc trudno aby wysoki wzrost gospodarczy i demograficzny był dla nich aż tak dobry.

Japonia zaprzecza temu przykładowi, ponieważ stały jej wzrost nie wpływa negatywnie na jej mieszkańców. Z rolnictwa przenieśli się oni na przemysł HI-tech i świetnie sobie radzą. Żywność sprowadzana jest z zagranicy.

Analogicznie wzrost wyglądałby w Polsce - taką drogę przechodzą wszystkie kraje szybko rozwijające się.

Cytat:

Ty nawet nie wiesz co ja głoszę, więc daruj sobie sobie dedukcje Szerloku.

Raport klubu rzymskiego pt. "granice wzrostu" z 1972 zakładał, że przy panującym na tamten czas wzroście zasoby wyczerpią się. Żadna z tez do dzisiaj się nie sprawdziła.

Cytat:

S-Z-E-W-C-J-A. Pisałem o Szwecji.

Szwecja opiera gospodarkę na przemyśle. Zasoby wcale nie są potrzebne do szybkiego wzrostu - wystarczy je sprowadzać surowce i je przetwarzać - żyjemy przecież w gospodarce globalnej.
Zgłoś
Ork.Fajny 2014-03-16, 16:47
mrMarek27 napisał/a:

Powiem więcej, żadna technologia nie pozwoli osiągnąć prędkości większej od światła - zaprzecza to teorii względności. Ale dzisiejsze technologie pozwalają zbliżyć się do prędkości światła np. asysta grawitacyjna. Jeżeli nie znasz się na fizyce to po prostu się nie wypowiadaj

Dobra. Zrobimy inaczej... Skoro rzucasz takimi hasełkami żeby pobudować swoje zdanie to zacytuj mi teraz jakąś prace naukę albo zwykłe książki w których opisana jakaś teoretyczna technika lotu szybszego od światła wraz z teoretyzowaniem jak może wyglądać maszyna która na to pozwala i jak mogłaby działać.

mrMarek27 napisał/a:

powiem ci, że wciągu dekady jesteśmy w stanie rozpocząć eksploatacje zasobów układu słonecznego.

Szkoda tylko że nasz układ słoneczny nie oferuje warunków aby skomplikowane życie poza ziemią istniało...

mrMarek27 napisał/a:

Japonia zaprzecza temu przykładowi, ponieważ stały jej wzrost nie wpływa negatywnie na jej mieszkańców. Z rolnictwa przenieśli się oni na przemysł HI-tech i świetnie sobie radzą. Żywność sprowadzana jest z zagranicy.

O ile wiem to Japonia demograficznie sobie nie radzi...
A jeśli chodzi o ich ekonomię to takowa nie istnieje. Oni wszystko sprowadzają. Wystarczy jakiś poważny konflikt i embargo i ten kraj się zapadnie pod wodę baaaaaardzo szybko. A jak widać po Ukrainie, takowe konflikty nie są trudne do uzyskania. Zwłaszcza że Japonia to taki Hitler Azji wspomagany przez nielubianego USA.

mrMarek27 napisał/a:

Raport klubu rzymskiego pt. "granice wzrostu" z 1972 zakładał, że przy panującym na tamten czas wzroście zasoby wyczerpią się. Żadna z tez do dzisiaj się nie sprawdziła.

Ziemia jest troszkę większa niż im się wydawało ale też nie jest taka duża jak Ci się wydaje.

mrMarek27 napisał/a:

Szwecja opiera gospodarkę na przemyśle. Zasoby wcale nie są potrzebne do szybkiego wzrostu - wystarczy je sprowadzać surowce i je przetwarzać - żyjemy przecież w gospodarce globalnej.

Rudy metali i drewno u nich jest. Nie ma co się oszukiwać.
Zgłoś
Polandball 2014-03-16, 17:22
Ork.Fajny napisał/a:

Dobra. Zrobimy inaczej... Skoro rzucasz takimi hasełkami żeby pobudować swoje zdanie to zacytuj mi teraz jakąś prace naukę albo zwykłe książki w których opisana jakaś teoretyczna technika lotu szybszego od światła wraz z teoretyzowaniem jak może wyglądać maszyna która na to pozwala i jak mogłaby działać.

Powiem to jeszcze raz - nie można przekroczyć prędkości światła! Jest to sprzeczne z teoria względności Einsteina. Można się jedynie do nie zbliżyć np. poprzez asystę grawitacyjną (podstawy liceum link )
lub poprzez zwykły silnik rakietowy - w kosmosie nie ma tarcia wiec wystarczy się rozpędzać, aż osiągniemy prędkość przybliżona do prędkości światła.
No łatwiej już tego chyba nie można wytłumaczyć.

Cytat:

Szkoda tylko że nasz układ słoneczny nie oferuje warunków aby skomplikowane życie poza ziemią istniało...

Prosty sposób - lecimy na marsa, tworzymy szklane kopuły, sadzimy rośliny, wytwarzamy atmosferę i podstawy biosystemu. Po kilku latach rozrastając kolonię kolonizujemy całą planetę.

Cytat:

O ile wiem to Japonia demograficznie sobie nie radzi...
A jeśli chodzi o ich ekonomię to takowa nie istnieje. Oni wszystko sprowadzają. Wystarczy jakiś poważny konflikt i embargo i ten kraj się zapadnie pod wodę baaaaaardzo szybko. A jak widać po Ukrainie, takowe konflikty nie są trudne do uzyskania. Zwłaszcza że Japonia to taki Hitler Azji wspomagany przez nielubianego USA.

Z demografią to prawda ale wynika ona z buntu ludzi młodych (przede wszystkim kobiet), ale ekonomia?
Czy to jest obraz braku ekonomii?

Wikipedia napisał/a:

Japonia jest czołową potęgą przemysłową świata.

Obecnie każdy kraj nie byłby w stanie sobie poradzić z całkowitym embargiem - gospodarka światowa opiera się na imporcie/eksporcie.

Cytat:

Ziemia jest troszkę większa niż im się wydawało ale też nie jest taka duża jak Ci się wydaje.

Mit przeludnienia (myślę, że umiesz szprechać po angielsku ):

Cytat:

Rudy metali i drewno u nich jest. Nie ma co się oszukiwać.

A przykład Hong Kongu? Brak zasobów naturalnych, a wzrost mimo to jest.
Zgłoś
D................7 2014-03-16, 21:00 1
Cytat:

słupki poparcia regularnie rosną, jego taktyka się sprawdza.

Może w telefonicznych sondażach ale co z tego, jak jakies 30% jego zwolenników nie ma jeszcze czynnego prawa wyborczego?
Zgłoś
erhard 2014-03-16, 21:35
mrMarek27 napisał/a:

Prosty sposób - lecimy na marsa, tworzymy szklane kopuły, sadzimy rośliny, wytwarzamy atmosferę i podstawy biosystemu. Po kilku latach rozrastając kolonię kolonizujemy całą planetę.

się kurwa turlam ze śmiechu

Wy już lepiej o fizyce, a tym bardziej astronomii nie rozmawiajcie
Zgłoś
Polandball 2014-03-16, 22:19
erhard, sadolowy ignorancie, przytoczę twój komentarz za 25 lat i pokarzę jakim byłeś niedowiarkiem. Ale dzisiaj, aby nie być gołosłownym:
wikipedia napisał/a:

Atmosfera Marsa składa się głównie z dwutlenku węgla. Z tego powodu, nawet z atmosferą korygującą ciśnienie, miejscowe ciśnienie CO2 na powierzchni jest 52 razy większe niż na Ziemi, co daje możliwość rozwoju roślinności na Marsie.

A tutaj link do całości: pl.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%BCliwo%C5%9Bci_eksploatacji_Marsa

Terraforming Marsa to przyszłość.
Zgłoś
erhard 2014-03-16, 22:23
Podam cytat z twojego źródła

Cytat:

Mars ma słabą magnetosferę, więc ochrona przez wiatrem słonecznym jest nieznaczna.

Nie wiem jak zamierzasz zniwelować to, ignorancie.

Żeby nie pisać zbędnych komentarzy.
Wszyscy tu jesteśmy za wolnym rynkiem albo raczej bardziej wolnym niż jest teraz. I niestety głosowanie na Kurwina to obecnie jedyna możliwa droga ku tej wolności, a każdy krok ku niej jest bardzo ważny. Jeżeli nawet uzyska on te 5% i wejdzie do sejmu może jego przekaz (mimo, że bardzo ekstremistyczny) będzie miał szanse trafić do szerszej grupy osób, co wydaje się niezbędne w celu kreowania przyszłej centroprawicy, której aktualnie po prostu nie ma, a którą mogłoby poprzeć szersze grono wyborców.
Zgłoś
Polandball 2014-03-16, 22:35
@up grubszą warstwą atmosfery - ona również jest odpowiedzialna za niwelowanie efektów wiatru slonecznego.
Zgłoś
erhard 2014-03-16, 22:48
Zdmuchnie ci ją sam wiatr słoneczny. Jedyne wyjście - kopuła
Zgłoś
Polandball 2014-03-16, 22:54
erhard, czyli wracamy do mojego pomysłu
Zgłoś
erhard 2014-03-16, 22:58
Jeżeli chcesz otoczyć "kopułą" całą planetę, CAŁĄ PLANETĘ, to spoko, nie mam pytań
Zgłoś
Polandball 2014-03-16, 23:12
erhard, nie, to by było praktycznie nie możliwe, ale np. miasta - czemu nie?
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów