18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 18:17
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:14
🔥 Co za ksenofil...😁 - teraz popularne
Artykuł dla zmotoryzowanych polecam.

Przymusowe badanie krwi niekonstytucyjne. Policja ma problem!

Policjanci coraz częściej mają problem z pijanymi sprawcami wypadków, bo Trybunał Konstytucyjny uznał, że nie można pobrać od nich krwi do badań, jeśli nie wyrażą zgody - pisze "Gazeta Wyborcza".

Do marca tego roku, gdy kierowca spowodował śmiertelny wypadek i czuć było od niego alkohol, policja wiozła go na badanie krwi do szpitala. Jeżeli nie wyrażał na to zgody, to policjanci mogli go przytrzymać i lekarz pobierał krew. Teraz bez zgody kierowcy nie można tego robić. To konsekwencja interwencji Rzecznika Praw Obywatelskich oraz wyroku Trybunału Konstytucyjnego.

Działanie, które narusza nietykalność

Według Rzecznika Praw Obywatelskich paragraf 5. rozporządzenia "w sprawie poddania badaniom lub wykonywania czynności z udziałem oskarżonego oraz osoby podejrzanej" naruszał Konstytucję. Była w nim bowiem mowa o możliwości zastosowania takiego przymusu wobec osoby badanej, co rzecznik uznał za niekonstytucyjne.
Zdanie to podzielił Trybunał Konstytucyjny - obecność stróżów prawa przy pobieraniu krwi "godzi (...) w intymność osoby badanej". Aby policjanci mieli uprawnienia do tego typu działań, musiałyby one być wprowadzone przez ustawę, a nie rozporządzenie ministerialne.

Problematyczna sytuacja

Rzeszowscy prokuratorzy zaalarmowali "Gazetę", że w chwili braku zgody na pobranie krwi, lekarz może określić stan trzeźwości podejrzanego wyłącznie na podstawie obserwacji jego zachowania. Problem polega na tym, że w przypadku postępowania sądowego może się on wszystkiego wyprzeć.

W rozmowie z "Gazetą" Jaromir Rybczak, wiceszef Prokuratury Okręgowej w Rzeszowie, nie ukrywa, że problem jest poważny i potrzebna jest pilna interwencja ustawodawcy. Dodaje jednocześnie, że stan trzeźwości jest jednym z elementów rozstrzygania spraw.

Ministerstwo już pracuje

Ministerstwo Sprawiedliwości poinformowało, że "prace nad nowelizacją kodeksu karnego trwają". Rzeczniczka ministerstwa, Patrycja Loose, wskazuje w "Gazecie", że obecnie w ustawie o środkach przymusu bezpośredniego znaleźć można zapis "wyegzekwowania wymaganego prawem zachowania". Policja może więc teoretycznie przytrzymać rękę. Jednocześnie dodaje, że Sejm projektem zajmie się po wakacjach, a wejście ustawy w życie planowane jest na 1 stycznia 2015 r.

Dodam też od siebie, że dmuchania w alkomat również można odmówić i od dzisiaj możemy jeździć po alkoholu i ch*ja mogą nam zrobić!
Tak jestem ekspertem, "siedzę w prawie".

Jak się temat spodoba to jeszcze napiszę jak można w 100% wywinąć się od płacenia za zdjęcie z fotoradaru!

Źródło: db, kag\mtom / Źródło: wyborcza.pl
Zgłoś
McMenel 2013-08-07, 19:25
sebbar1991 napisał/a:

To jest właśnie największy błąd, bo to że nie odbierzesz to nie oznacza , że mandat nie jest ważny.

Tak samo jest z poleconymi jak nie odbierzesz to on i tak jest ważny a list zwyczajny można wyje**ć do śmieci. Ale to temat na inny raz.

W tym wypadku .
A nie są to listy z potwierdzeniem odbioru.
Po drugie prawo nie działa bezmyślnie. W przypadku popełnienia wykroczenia/przestępstwa masz prawo do wglądu w materiał dowodowy. Jeżeli nie ma zdjęcia nie masz wglądu co oznacza iż nie musisz nic płacić. W najgorszym razie sprawa wędruje do sądu a tam ukarzą co najwyżej grzywną.
Kolejna sprawa jak możesz bez zdjęcia stwierdzić czy jechałeś tym samochodem ?? Nie możesz. Więc co najwyżej ryzykujesz wyjazd do sądu i zapłatę mandatu. Nie można skazywać ludzi zaocznie bez powiadomienia ich o możliwości obrony. Zawsze musi być instytucja odwoławcza. Jeżeli nie w Polsce to w Strasbourgu gdzie po prostu zasądzą za takie traktowanie (wysyłanie mandatów bez wgląd w materiał dowodowy ) odpowiednią sumę. To że w IDT pracują idioci nie oznacza iż prawo nie działa.
Zgłoś
sebbar1991 2013-08-07, 19:52
McMenel napisał/a:

W tym wypadku .
A nie są to listy z potwierdzeniem odbioru.
Po drugie prawo nie działa bezmyślnie. W przypadku popełnienia wykroczenia/przestępstwa masz prawo do wglądu w materiał dowodowy. Jeżeli nie ma zdjęcia nie masz wglądu co oznacza iż nie musisz nic płacić. W najgorszym razie sprawa wędruje do sądu a tam ukarzą co najwyżej grzywną.
Kolejna sprawa jak możesz bez zdjęcia stwierdzić czy jechałeś tym samochodem ?? Nie możesz. Więc co najwyżej ryzykujesz wyjazd do sądu i zapłatę mandatu. Nie można skazywać ludzi zaocznie bez powiadomienia ich o możliwości obrony. Zawsze musi być instytucja odwoławcza. Jeżeli nie w Polsce to w Strasbourgu gdzie po prostu zasądzą za takie traktowanie (wysyłanie mandatów bez wgląd w materiał dowodowy ) odpowiednią sumę. To że w IDT pracują idioci nie oznacza iż prawo nie działa.

Pozwól, że większość nazwę bzdurami. Dla was wypocę się i napiszę materiał aby wytłumaczyć wszystko. Dzięki pytaniom w komentarzach i różnym opowieściom będę wiedział i mógł wyczerpująco odpowiedzieć
Zgłoś
bladywarjat 2013-08-07, 20:00
Gazeta Wyborcza - najlepsze źródło obiektywnych informacji
Zgłoś
menelreoot 2013-08-07, 20:02
@MCL
Zdaje sobie sprawę że NFS symulatorem nie jest, akurat w to grałem, miałem na myśli że nawet proste czynności wymagające refleksu wydają się zbyt trudne, a człowiek nie zdaje sobie z tego sprawy.
Zgłoś
sebbar1991 2013-08-07, 20:09
bladywarjat napisał/a:

Gazeta Wyborcza - najlepsze źródło obiektywnych informacji

Wyborcza to było dla was

jakbyś miał 5 tys. zł i mógł wejść w to

lex.pl/

to byś więcej wiedział i nie tylko na ten temat ;]
Zgłoś
McMenel 2013-08-07, 20:29 1
sebbar1991 napisał/a:

Pozwól, że większość nazwę bzdurami. Dla was wypocę się i napiszę materiał aby wytłumaczyć wszystko. Dzięki pytaniom w komentarzach i różnym opowieściom będę wiedział i mógł wyczerpująco odpowiedzieć

Co jest bzdurą ?? Jeżeli ITD wysyła ci druk zapłaty bez zdjęcia ciebie popełniającego wykroczenie to masz prawo zażądać okazania zdjęcia. Bez niego nie możesz stwierdzić czy ty jechałeś pojazdem czy ktoś inny. A że większość fotoradarów ITD stoi w miejscach mocno uczęszczanych to zwykle w kadr łapią się dwa pojazdy. A wiele fotoradarów w instrukcji obsługi ma jasno wyszczególnione iż w przypadku dwóch pojazdów jadących blisko siebie może dochodzić do błędów pomiarowych.
Po drugie w przypadku każdego urządzenia pomiarowego stosowanego przez służby państwowe można żądać aktualnej legalizacji wydawanej przez GUM. Bez tego każde urządzenie wykonujące pomiary nie może być uznawane za wiarygodne w procesie karnym.
Zgłoś
bloodwar 2013-08-07, 20:45 1
Ja miałem okazję jechać po zamknietym torze ( testowym nauki jazdy) samochodem będąc pod wpływem. Traf chciał, że na miejsce przyjachała policja zaalarmowana przez osboę mieszkającą po sąsiedzku do placu, który zauważyła, że po zwykle zamknietym placu o 22 w nocy jeżdzą jacyś ludzie i piją alkohol, obyło się na pouczeniu bo byliśmy nietrzeźwi ale grzeczni a strat nie było, dla ciekawości zbadałem się alkomatem - wyszło 1,2 promila, nie wiem czy Waszym zdaniem to dużo czy mało, ale jeździło się normalnie ,wykonałem cały plac bez potrącania słupka, jedynym problemem były zamykające się "same" oczy (taki sam efekt jest po 16-20 godzinnej jeździe non-stop), potrajający się obraz (trzeba było umiejetnie ignorować te dwa po boku i skupić się na tym "realnym") i wolniejsze ruchy głową przy obracaniu o duże kąty np. żeby spojrzeć w tył. Moim zdaniem - w takim stanie nie dałbym przejechać powiedzmy 100-200 km z prędkościami autostradowymi albo płynnie poruszac się w ruchu miejskim w dużym mieście, ale np. wracając z imprezy jakąś boczną drogą z prędkością 50-70 maks - czemu nie? Ustawodawca powinien pozwolić, jak w większości cywilizowanych krajów, na jazdę "po jednym piwku" (czyli około 0,5-0,7 promila) bez konsekwencji prawnych

"Multikulturowość jest dobra!" - Elin Krantz
Zgłoś
dnr 2013-08-07, 22:39 5
Po chuj dajesz porady, jak jeździć po pijaku? Żeby ci ktoś rodzinę zabił jadąc pod wpływem?
Zgłoś
marcin2pac 2013-08-07, 22:41 7
kurwa tak jest najebany debil zabije mi rodzinę chuj, że będzie czuć, że najebany jak szmata ale jak powie "nie" to chuj wyjdzie na to, że on to w zasadzie trzeźwy był, auto nie miała badań technicznich ale to wina diagnostyka, który nie zadzwonił do kierowcy, że kończy mu się przegląd, a że owy diagnosta był z pochodzenia łotyszem/czarnym/chujwiekim to poprawność polityczna zabroni skazać go więc suma sumarum wyjdzie na to, że moja rodzina ot tak hop siup nagle zmarła żesz ja pierdole skurwysynom by się obóz przydał z wilczym biletem
Zgłoś
i................n 2013-08-07, 22:54 8
kilka lat temu zginął mój kumpel. Szedł ze znajomymi poboczem, wracali do domu. Jechał chłop po 3-4 piwkach, bo to przecież cały chuj, dobrze się czuł przecież i można jechać. Kumpla skrobali z asfaltu. Oderwało mu ręke i nogi, tak koleś mu zapierdolił. Pozdrawiam wracających po piwku do chaty bocznymi drogami. Jak mi zabijesz dziewczyne, matke czy siostre to kurwa uwierz, że twoja smierc nie będzie bezboleśna skurwysynu.
Zgłoś
Nihil 2013-08-07, 22:55
Odmówisz badania krwi? To warto zrobić tak, aby pod wpływem kary były mniejsze ale dowalić też coś, aby wszyscy nie chodzili nabzdryngoleni na wszelki wypadek...
Zgłoś
Borczi 2013-08-07, 22:55
Zgłoś
brylok6 2013-08-07, 23:00 2
Pomysł z unikaniem płacenia za fotki popieram bo radarów jest więcej niż kilometrów autostrad w tym kraju, ale żeby ktoś mógł odmówić sprawdzania poziomu alkoholu do debilizm. Zaczną jeździć kozaczki i pokazywać że mogą bo chuja im można zrobić aż wjadą w przystanek. Chuj z nimi ale jak kogoś zabiją to już niefajnie.
Zgłoś
zonk 2013-08-07, 23:13 1
Debilizm tego kraju przekroczył wszelkie granice. KURWA MAĆ.
Zgłoś
zejfi 2013-08-07, 23:16 1
Kolejny cffaniak (ort. celowy) 'jebiący system'. Gdyby pijani kierowcy stanowili zagrożenie tylko dla samych siebie, powiedziałbym: chuj z nimi - selekcja naturalna. Ale przez ich głupotę, cierpią osoby postronne.

I'm not crazy, my reality is just different than yours.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów