Prezydent Bronisław Komorowski zapowiedział w piątek w Newport, że na posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego, 9 września, zwróci się do wszystkich sił politycznych o wsparcie dla ogólnonarodowego planu wzmocnienia obronności.
- Ostatni rok przed wyborami parlamentarnymi może być źródłem szans na to, by zachęcić wszystkie siły polityczne do przyjęcia (...) wspólnego planu minimum na rzecz Polski, polskiego bezpieczeństwa w obszarze modernizacji sił zbrojnych, budowania efektywnego systemu obronnego, obejmującego nie tylko klasyczne siły zbrojne - mówił Komorowski.
Prezydent poprosi o wsparcie
Prezydent podkreślił, że widzi także potrzebę "kształtowania proobronnych postaw społeczeństwa" i "wydobycia z różnych struktur państwa elementów siły, która do tej pory nie była przygotowywana do operacji o charakterze militarnym".
Dodał, że na posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego, zwołanym na 9 września, zwróci się do wszystkich sił politycznych o wsparcie dla "ogólnonarodowego planu wzmocnienia polskiej siły, polskiego bezpieczeństwa, polskiej obronności".
Biorąc pod uwagę nadchodzące wybory może się udać. Może jakaś odwilż w sprawie posiadania broni palnej?
Dla mnie wystarczyłoby aby powstały specjalne strzelnice przy JW gdzie będę mógł za opłatą postrzelać z pistoletów i karabinów WP. Może jakieś szkolenia na pasie taktycznym? Byłoby fajnie.
Może być to wszystko płatne byleby zasilało to konto tychże strzelnic.
Można by się nawet pokusić o stworzenie grup paramilitarnych działających przy jednostce. Możesz kupić kałacha ale nie może(broń) opuścić murów jednostki.
Mam nadzieję że coś z tego wypali. Może zbierzemy jakieś pomysły i wyślemy do Komorowskiego? Wtedy utworzymy batalion Sadol:D